Чт, 2024-03-28, 18:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:02
Російська православна церква – частина політичної системи РФ. Сам Путін порівняв РПЦ із ядерною зброєю, - Порошенко
Інші останні Релігійні новини

  Порошенко: Російська православна церква – частина політичної системи РФ. Сам Путін порівняв РПЦ із ядерною зброєю

За словами президента України Петра Порошенка, російський президент Володимир Путін порівнював Російську православну церкву з ядерною зброєю. Глава Української держави зазначив, що томос про автокефалію Православної церкви України стане немов ще одним актом проголошення незалежності.

Порошенко: Томос варто розглядати як найвагомішу частину державної стратегії

Росія "мертвою хваткою" вчепилася у свою церковну мережу в Україні, розглядаючи її як канал впливу, заявив український президент Петро Порошенко в колонці для спецпроекту НВ "Світ у 2019", опублікованій 1 січня на сайті "Нового времени".

"Вовків імперіалізму потрібно вміти вираховувати, навіть якщо вони в овечих шкурах. Про це у своєму "Погляді на всесвітню історію" писав ще Джавахарлал Неру, один із лідерів індійського руху за незалежність. Для України, постколоніальної країни, яка не завершила боротьбу за свободу від колишньої метрополії, така установка надзвичайно важлива. Росія мертвою хваткою вчепилася у свою церковну мережу в Україні, розглядаючи її як розгалужений канал впливу. Російська православна церква – частина політичної системи РФ. Сам [президент Росії Володимир] Путін порівняв РПЦ із ядерною зброєю", – зазначив Порошенко.

За словами українського президента, "було б злочином дивитися на все це крізь пальці".

"Переговори про автокефалію почалися кілька років тому і у 2018‑му вийшли на фінішну пряму. Вселенський патріарх Варфоломій і Синод прийняли рішення про незалежну українську церкву, відкинувши всі претензії Москви на Україну як канонічну територію РПЦ. Томос про автокефалію – немов ще один Акт проголошення незалежності. Його варто розглядати як найвагомішу частину державної стратегії. Її суть найточніше передає поєднання двох крилатих фраз Миколи Хвильового: "Геть від Москви! Дайош Європу", – додав Порошенко.

15 грудня в Софійському соборі в Києві відбувся об'єднавчий собор, завданням якого було створення помісної української православної церкви.

Під час собору предстоятелем єдиної Православної церкви обрали митрополита Епіфанія. Вселенський патріархат визнав підсумки собору і запросив Епіфанія на Фанар 6 січня 2019 року для вручення томосу про автокефалію української православної церкви.

У РПЦ об'єднавчий собор назвали "канонічно нікчемним", заявивши, що на ньому "неканонічного архієрея обрали таким самим неканонічним предстоятелем".

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 1062 | Додав: adminA | Теги: рос, частина політичної системи РФ, Путін, Порошенко, Церква, ядерна зброя, РПЦ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]