Сб, 2024-04-20, 08:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:02
Російський газ може не знадобитися вже в 2016 році
Інші останні Економічні новини

  Україна у 2016 році зможе обійтися без закупівель російського газу, обмежившись імпортом газу з Європи, повідомив на щорічному форумі директорів "Диригенти змін" у Києві голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, пише УНІАН.

"Я думаю, що в 2016 році можна буде сміливо сказати, що ми зможемо повністю обійтися без російського газу", - сказав він.

За словами Коболєва, відмова від імпорту російського газу може відбутися через збільшення закупівель "блакитного палива" в ЄС і скорочення його споживання всередині України.

Україна, згідно з тристоронніми брюссельськими домовленостями, 31 жовтня завершує закупівлю у російського "Газпрому" 2 млрд куб. м природного газу за ціною 227 дол. за 1 тис. кубометрів, рішення про продовження імпорту газу залежить від його ціни, сказав Коболєв.

"Ми купили у них 2 млрд кубометрів. Відповідно, помноживши на 227 дол., ми отримаємо суму оплати. Ми гроші проавансували і закінчимо відбирати в суботу", - сказав Коболєв.

"Продовження закупівлі газу у РФ залежатиме від ціни", - додав він.

При цьому очільник "Нафтогазу" повідомив, що на сьогодні ціна європейського газу нижча за ціну, встановлену "Газпромом".

"Ми почали купувати газ на реверсі за більш привабливими цінами, ніж російський газ. Це невеликі обсяги, але вони є", - сказав Коболєв.

Також він зазначив, що з 1 листопада повного припинення імпорту російського газу не відбудеться, але обсяги будуть значно скорочені.

"Ми залишимося з неділі в якомусь обсязі, який буде менший за ці 2 млрд. Ми брали рекордно зі швидкістю відбору 114 млн кубометрів на добу, а зараз вона впаде до якогось рівня, який ми визначимо", - сказав Коболєв.

"Ми балансуватимемо між європейським і російським газом, щоб оптимізувати портфель закупівель", - додав він.

Як вже повідомлялося, Росія прогнозує середньорічну ціну на газ для України у 2016 році на рівні 146,47 долара за тисячу кубометрів.

Країнам Європи газ від "Газпрому" пропонуватиметься за ціною близько 200 доларів за одну тисячу кубічних метрів.

Ціна для України на російський газ цієї зими згідно з контрактом становила 248-252 доларів/кубометр.

Як зазначають експерти, рекордно низька ціна російського "блакитного палива" для ЄС та України пов'язана з міжнародними санкціями та диверсифікацією постачань. Враховуючи відмову Кремля від виведення військ з Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей, можна припустити, що вартість російського газу знижуватиметься й надалі.

Україна розраховує до кінця року отримати 500 млн дол. кредиту від Світового банку на закупівлю газу, – голова "Нафтогазу"

Україна розраховує до кінця 2015 року отримати 500 млн дол. кредиту від Світового банку і використати ці гроші на закупівлю природного газу. Про це на щорічному форумі директорів "Диригенти змін" у Києві повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Ми сподіваємося спробувати отримати його (кредит – ред.) цього року – до кінця грудня", – сказав Коболєв.

При цьому він повідомив, що поточного тижня "Нафтогаз" продовжуватиме переговори про кредит зі Світовим банком.

За словами Коболєва, Україна хоче домовитися з банком про можливість закуповувати газ за кредитні кошти як з європейської, так і з російської сторони.

"Зі Світовим банком схема закупівлі газу поки що не затверджена. Саме це і є предметом переговорів цього тижня. Ми намагаємося розширити спосіб використання грошей для обох кордонів, щоб мати максимальну гнучкість", - зазначив голова "Нафтогазу".

При цьому він нагадав, що кредит на 300 млн дол. від Європейського банку реконструкції і розвитку Україна отримала з умовою закупівлі газу виключно з європейської сторони.

Зазначимо, у середині жовтня міністр фінансів Наталія Яресько повідомила, Європейський інвестиційний банк підписав угоду про надання гарантій для Світового банку, що дає можливість НАК "Нафтогаз України" отримати 500 млн дол. кредиту на закупівлю газу для проходження опалювального сезону.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 755 | Додав: adminA | Теги: 2016 р, не знадобитися, російський газ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]