Пт, 2024-03-29, 02:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:44
Російською можна говорити в туалеті Ради, але не в сесійній залі - Тягнибок
Інші останні Політичні новини
На думку лідера "Свободи" Олега Тягнибока, у Верховній Раді розмовляти російською мовою неприпустимо. Свою думку Тягнибок висловив після заяви спікера Ради Володимира Рибака, який відстоював рівні права української та російської мов, повідомляє Цензор.НЕТ.

"В Україні має бути єдина державна мова. Українська. У держорганах влади потрібно говорити державною мовою. Я апелював минулого разу до депутатів більшості: будь ласка, розмовляйте в коридорах, в буфеті, в туалеті, на зустрічі з виборцем хоч по-китайськи. Але в судах, в прокуратурі, в міліції, в Верховній Раді, в залі засідань, будьте ласкаві, говоріть по-українськи", - підкреслив Тягнибок.

На запитання журналістів про те, чи буде "Свобода" перешкоджати виступам російською мовою, Тягнибок відповів: "Завжди".

Рибак: російська не мова нацменшин, нею говорить півкраїни

Спікер Верховної Ради Володимир Рибак наполягає на рівності російської та української мов. Про це Рибак повідомив в інтерв'ю виданню "Коммерсантъ".

При цьому Рибак підкреслив, що у своєму ставленні до російської мови на законодавчому рівні вважає, що необхідно дотримуватися Конституції.

"Є Конституція, в якій записано, що державною мовою є українська. Конституції потрібно дотримуватися", - зазначив спікер.

Водночас Рибак підкреслив, що йому не подобаються колючі випади в бік російської мови.

"Я представник російськомовного краю, і мені неприємно, коли деякі депутати називають російську мову мовою національних меншин. Мовою нацменшин може вважатися, наприклад, румунська в Чернівцях або угорська на Закарпатті. А російську мову такою називати не може, на ній півкраїни говорить. Я підтримую ідею рівності прав російської та української мов", - заявив спікер.

На уточнювальне запитання про те, що, можливо, логічно тоді внести зміни в Основний закон, голова парламенту відповів: "При президенті працює Конституційна Асамблея, вона напрацьовує зміни до Конституції 1996 року. Може статися так, що якесь питання потрібно буде винести на референдум".

"Коли цей процес закінчиться, пропозиції, зокрема і щодо мови, якщо такі будуть, треба винести на громадське обговорення, і нехай громадськість, фахівці проводять круглі столи. Люди повинні володіти всією повнотою інформації, перш ніж ухвалити якесь рішення. Водночас я вважаю нереальним ухвалення Конституції на референдумі. А ось окремі питання на нього виносити можна", - підкреслив Рибак.

Як повідомлялося раніше, депутат Верховної Ради Віктор Балога виступає за запровадження штрафів для державних службовців за незнання української мови.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1005 | Додав: admin | Теги: російською, туалеті Ради, Тягнибок | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]