Сб, 2024-04-20, 06:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

23:43
Розпочалась друга хвиля е-декларування
Інші останні Економічні новини

В Україні до 1 квітня 2017 року електронні декларації повинні заповнити особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також ті, хто прирівнюються до уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Про це повідомив заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції України Руслан Радецький, передає прес-служба НАЗК.

Повідомляється, що при заповненні декларацій за 2016 рік застосовується розмір мінімальної заробітної плати, встановлений на 1 січня 2016 року (1378 гривень). Також, з 1 січня 2017 року суб'єкти декларування повинні повідомляти НАЗК про істотні зміни у своєму в майновому стані, якщо отриманий ними дохід або придбане майно перевищують суму в розмірі 50 прожиткових мінімумів (станом на 01.01.2017 - 80 тис. гривень).

Також Радецький зазначив, що з набуттям чинності закону про Вищу раду правосуддя змінено коло осіб, які повинні подавати е-декларації. Отже, дія антикорупційного закону в частині фінансового контролю не поширюється на певні категорії посад, а саме:

Посадових осіб установ, закладів та організацій, які здійснюють основну діяльність в області соціального обслуговування населення, соціальної та професійної реабілітації інвалідів і дітей-інвалідів, соціального захисту ветеранів війни і учасників АТО;

Охорони здоров'я (крім керівників закладів охорони здоров'я центрального, обласного, районного, міського (міст обласного значення, міст Києва та Севастополя) рівня);

Освіти (крім керівників внз та їхніх заступників);

Науки (крім президентів і перших віце-президентів, віце-президентів і головних учених секретарів та інших членів Президії Національної академії наук України та національних галузевих академій наук, обраних загальними зборами, керівників НДІ та інших наукових установ);

Культури;

Мистецтв;

Відновлення та збереження національної пам'яті;

Фізичної культури, спорту, національно-патріотичного виховання.

Як повідомлялося, раніше Радецький розповів про те, що у НАЗК готовий проект повної перевірки електронних декларацій, але пропозиції громадськості ще врахують. За його словами, інформація для перевірки може надходити від ЗМІ, органів державної влади, з інтернету чи від інституту відкривачів. Інформацію перевірятимуть впродовж 10 днів щодо підстав для початку повної перевірки. Саму перевірку передбачено проводити упродовж 180 днів з дня виявлення підстав. У разі необхідності можливо продовжити цей термін не більш як на 180 днів.

Радецький додав, що можливе також призупинення – і потім поновлення перевірки, але без порушення терміну 180 днів. Повна перевірка e-декларацій передбачає три види контролю: своєчасність, правильність та повнота заповнення і логічно-арифметичний контроль.

Нагадаємо, 31 жовтня 2016 року завершився перший етап подачі електронних декларацій за 2015 рік для суб'єктів декларування, котрі посідають відповідальне та особливо відповідальне становище.

Система електронного декларування почала працювати з 1 вересня 2016 року.

Президент Петро Порошенко вважає великим кроком вперед запуск системи електронного декларування та вимагає, щоб декларанти пояснили свій статок.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 758 | Додав: adminA | Теги: друга хвиля е-декларування | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]