Вт, 2024-04-23, 22:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:06
Розпочато роботи з будівництва нового саркофага на Чорнобильській АЕС
Інші останні Надзвичайні новини

На Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС) почалися роботи з будівництва нового саркофага (конфаймента), повідомив міністр надзвичайних ситуацій України Віктор Балога.

Як повідомила прес-служба голови держави в суботу, мова про це йшла під час зустрічі президента Віктора Януковича з Балогою в президентській резиденції в Межигір'ї.

"Як заявив після зустрічі міністр надзвичайних ситуацій, сьогодні важливо забезпечити виконання робіт на ЧАЕС у рамках термінів, погоджених з ЄБРР і завершити роботу до 2015 року", - відзначає прес-служба.

"У квітні 2012 року ми побачимо, як іде монтаж арки на майданчику Чорнобильської АЕС", - цитує прес-служба Балогу.

Президент України, в свою чергу, підкреслив, що подолання наслідків Чорнобильської катастрофи важливо як для України, так і для всього світового співтовариства.

Янукович також поцікавився, наскільки вдалося просунутися щодо підвищення ефективності управління проекту встановлення нового укриття над зруйнованим реактором.

Сторони також обговорили питання підготовки МНС до можливих весняних паводків.

Уряд України запевняє, що новий об'єкт "Укриття" для ЧАЕС буде побудований в проектні терміни.

Об'єкт "Укриття" буде представляти собою споруду у формі арки заввишки 105 метрів, довжиною 150 метрів і шириною 260 метрів. Після зведення він буде насунутий на четвертий блок ЧАЕС, над яким зараз знаходиться саркофаг. Вартість цього проекту становить понад 1 млрд євро. Планується, що він буде завершений до 2015 року.

Сума залучених донорських коштів для проектів зі зведення нового конфайнмента на ЧАЕС та будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива вже складає близько 700 млн євро.

Вартість будівництва нового безпечного конфайнмента (НБК) на об'єкті "Укриття" на зруйнованому блоці Чорнобильської АЕС становить 990 млн євро.

Вклад Росії в будівництво нового саркофага над четвертим реактором Чорнобильської АЕС у 2011-2012 роках може скласти 50 млн євро.

Раніше повідомлялось про те, що Канада надасть додатково 30 мільйонів доларів протягом чотирьох років на підтримання безпеки на атомній електростанції в Чорнобилі.

Ядерні відходи зберігатимуть в зоні відчуження на Київщині

У Київській області близько ЧАЕС будуть зберігати відпрацьоване ядерне паливо. Закон, прийнятий 9 лютого Верховною Радою 2 березня підписав Віктор Янукович.

Майданчик виділений між покинутими селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка і Стечанка - це зона відчуження, яка постраждала під час Чорнобильської катастрофи.

За словами губернатора Київської області Анатолія Присяжнюка, зараз там ніхто не живе, пише "Сегодня".

"Депутати проголосували і дали добро. Область отримає 10% від оплати за поховання. І ці гроші підуть на розвиток: будівництво доріг та соціальний захист людей. Такі ж могильники є і в Європі - у Франції, Німеччині", - сказав Присяжнюк.

У прес-службі ЧАЕС кажуть, що у сховищі будуть привозити відпрацьоване ядерне паливо українських АЕС.

"Це буде спеціальне сховище біля ЧАЕС. Зберігатися відходи там можуть тривалий час (100-150 років). Тут є майданчик, головне, є фахівці", - повідомили у прес-службі.

Учений-фізик, екс-член групи експертів ЄБРР з ЧАЕС Віктор Бар'яхтар, розповів нам, що в майбутньому, років через 20, ці відходи можна використовувати для електростанцій нового покоління.

"Це чистий уран, його тільки трохи потрібно очистити, і ми завжди будемо з паливом і електрикою. Це гарне рішення", - говорить учений.

А от екологи проти. "В таких країнах як Швеція, Фінляндія, США існують могильники ядерних відходів, але їх роблять дуже глибоко в скелях. У нас немає такої можливості. Якщо і влаштовувати сховища, то поряд з кожною станцією", - заявив фахівець Національного екологічного центру Дмитро Хмара.

На думку експерта, небезпечно перевозити залізницею подібні відходи, адже в разі аварії може статися катастрофа. Тим часом в Україні може бути побудовано відразу два заводи з виробництва палива для АЕС.

Раніше повідомлялося, що сховище відпрацьованих джерел радіації планують відкрити в Чорнобильській зоні в 2013 році. Це сховище дозволить у подальшому зібрати всі джерела іонізуючого випромінювання з території України, які зберігаються на спецкомбінатах підприємств-банкротів тощо, і надійно, щонайменше на 50 років, зберігати в цьому сховищі.

Будущее хранилище рассчитано на то, чтобы принимать до 21 тысячи источников радиации в год.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 1150 | Додав: adminA | Теги: на Чорнобильській АЕС розпочато роб | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]