Пт, 2024-03-29, 08:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:46
Розпочався фестиваль лемківської культури "Дзвони Лемківщини" на Тернопільщині
Інші останні Культурні новини

На Тернопільщині розпочався фестиваль лемківської культури "Дзвони Лемківщини". Як повідомив УНІАН один з організаторів фестивалю, голова обласного товариства "Лемківщина" Олександр Венгринович, проходитиме він впродовж двох днів традиційно поблизу міста Монастириська.

"Окрім концертної програми, у музейних приміщеннях будуть представлені експозиції робіт майстрів-лемків. Також буде понад 10 павільйонів, де пригощатимуть стравами традиційної лемківської кухні", – розповів Венгринович.

На фестивалі можна буде відвідати майстер-класи з ковальства і гончарства, містечко спорту та ігор. Крім того, будуть цікаві анімації і для дітей.

Організатори очікують, що на фестиваль приїде 30 тис. людей, в тому числі і з-за кордону.

"Приїдуть лемки з Франції, Німеччини, Бельгії. На фестиваль приїжджає наша знаменита співачка з Америки – Аничка. Будуть також гості з Словаччини та Польщі", – зауважив Венгринович.

Цьогоріч для зручності гостей спеціально збільшили територію автостоянки.

Президент України Петро Порошенко привітав з відкриттям XVII Всеукраїнського фестивалю лемківської культури "Дзвони Лемківщини", який щороку проходить на Тернопільщині.

"Сердечно вітаю вас із відкриттям XVII Всеукраїнського фестивалю лемківської культури "Дзвони Лемківщини"! Приємно спостерігати, як до барвистого вінка української національної культури лемки додають колориту самобутніх традицій і звичаїв", - йдеться у вітанні, текст якого розміщено на офіційному сайті глави держави.

Порошенко наголосив, що тисячі людей відвідують фестиваль, щоб збагатитися цими духовними скарбами, відданістю власному корінню і вмінням зберігати свою неповторність.

Президент побажав учасникам фестивалю доброго здоров’я, мирного безхмарного неба, творчого натхнення.

Зазначимо, на відміну від звичайних веселих фестивалів, цей має і сумний підтекст. Лемки – етнічна група українців, примусово переселених із території Польщі у тодішню УРСР у 1947 році. Та вони й досі зберегли свою говірку, пісні та звичаї. Найвідомішими лемківськими висловами є "Цне мі ся за тобов, мій Лемківський краю" та "Витаме". Перший є девізом фестивалю, висить завжди над сценою і означає жаль за свою рідною стороною ("цне" перекладається "жаль"). А другий – це напис при вході до урочища, буквально – "Вітаємо".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 827 | Додав: adminA | Теги: Тернопільщина, фестиваль лемківської культури Дзво | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]