Чт, 2024-03-28, 12:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:48
Розповіли, як фальсифікують вибори і хто цим займається
Інші останні Політичні новини
Найпоширенішими порушеннями виборчого законодавства в ході передвиборної кампанії в серпні є зловживання адміністративним ресурсом і підкуп виборців, повідомила координатор виборчих програм "ОПОРИ" Ольга Айвазовська, пише "Інтерфакс-Україна".

"На основі даних спостерігачів "ОПОРИ" можна зробити висновок, що найбільш поширеними порушеннями є зловживання адміністративним ресурсом і підкуп виборців", - сказала вона.

Вона уточнила, що негативний рейтинг порушень виборчого законодавства очолюють адміністративний ресурс, як форма незаконної участі та вплив посадових осіб на виборчий процес. Таких інцидентів зафіксовано 109 у всіх без винятку регіонах України та 76 в одномандатних мажоритарних виборчих округах.

За її словами, з невеликим відривом друге місце в цьому списку посідає підкуп виборців як метод незаконного матеріального стимулювання виборців.

За її словами, спостерігачами вдалося зафіксувати 103 випадки, які у відповідності до чинного законодавства мають ознаки підкупу, у 23 областях і 82 округах.

На третьому місці в списку порушень виборчого законодавства - перешкоджання діяльності партій та кандидатів: було зафіксовано 58 інцидентів. Не менш поширеним явищем є і порушення порядку проведення агітації (42 випадки).

На останньому місці у списку - силовий ресурс як метод впливу правоохоронних органів на виборчий процес. Спостерігачі зафіксували 9 випадків у 8 регіонах і 7 округах.

Разом з тим, Айвазовська резюмувала: "Недотримання порядку ведення передвиборної агітації і порушення виборчого законодавства не є масовими на сьогоднішній день, і ми сподіваємося, що випадки, зафіксовані нами, не матимуть впливу на результати волевиявлення громадян".

Нагадаємо, що 2 вересня Одеський апеляційний адміністративний суд встановив, що кандидат у депутати по одномандатному виборчому округу №140 Давид Жванія підкуповував виборців Біляївського району Одеської області.

А 24 серпня ЦВК також відхилив скаргу "Батьківщини" на розміщення ПР партійної символіки на будівлях держустанов.

Як повідомлялося, в Одеській області зафіксовані факти використання адміністративного ресурсу при агітації за Партію регіонів. У бюджетних лікарнях області за ініціативою голови Одеської облдержадміністрації Едуарда Матвійчука проводиться акція "Народний медогляд", під час якої виборців агітують голосувати за Партію регіонів і провладних кандидатів.

Громадянська мережа "ОПОРА" – це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів об'єднаних з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.

"ОПОРА" здійснює довготермінове спостереження за дотриманням виборчого законодавства під час проведення виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року.

Наприкінці серпня європейська мережа організацій зі спостереження за виборами ENEMO також оголосила про початок міжнародного спостереження за парламентськими виборами в Україні.

Члени ENEMO, які прибули до України, запевняють, що виступають як незалежна, позапартійна сторона. Основна мета спостерігачів - реагувати на звернення громадськості і фіксувати порушення в межах виборчого процесу.

Зазначимо також, що ENEMO відряджає до України щонайменше 400 спостерігачів.

Рейтинг порушників виборчого законодавства очолила Партія регіонів

Рейтинг партій-порушників виборчого законодавства під час проведення передвиборної компанії, який склала громадська мережа "ОПОРА", очолила Партія регіонів, повідомила координатор виборчих програм "ОПОРИ" Ольга Айвазовська.

"ОПОРА" склала рейтинг порушників серед політичних партій і кандидатів. Його очолила Партія регіонів, на рахунку якої 188 інцидентів", - сказала вона.

За її словами, друге місце посіли кандидати-самовисуванці в одномандатні мажоритарні округи, на рахунку яких 47 порушень виборчого законодавства. Третє місце - у Комуністичної партії (6 таких випадків). На четвертому місці - "Батьківщина", у якій 4 приклади порушень.

"Ці цифри є сумою усіх видів порушень: це і підкупи виборців, і адмінресурс, незаконна агітація, а також перешкоджання веденню виборчої компанії іншими політичними силами", - пояснила Айвазовська.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 975 | Додав: adminA | Теги: фальсифікують вибори і хто | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]