Пт, 2024-04-19, 22:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:11
Розслідування ЄС стосовно "Газпрому" не вплине на ціну газу
Інші останні Економічні новини

Євросоюзу не загрожує припинення постачань російського газу через антимонопольне розслідування стосовно діяльності "Газпрому".

"Ми не бачимо якихось прямих ризиків для безпеки постачань - ні для нафти, ні для вугілля, ні для газу. Я думаю, що всі сторони поважатимуть контрактні зобов'язання", - повідомив журналістам єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер, пише УНІАН.

"Ми провели інтенсивні двосторонні переговори. Кілька питань усе ще суперечливі. Але я сподіваюся на професіоналізм обох сторін настільки, що вважаю: відповіді на суперечливі питання можна знайти. Я вірю в можливість знайти компроміси", - сказав він.

4 вересня Єврокомісія оголосила про початок антимонопольного розслідування проти ВАТ "Газпром" за трьома можливими випадками порушення конкуренції на європейському внутрішньому ринку енергії. По-перше, "Газпром", імовірно, розділив ринки газу, ускладнивши вільні постачання до країн-членів ЄС. По-друге, компанія, можливо, перешкоджала диверсифікації постачань газу. Нарешті, "Газпром" міг встановити несправедливі ціни для своїх клієнтів, пов'язавши їх з цінами на нафту.

У відповідь на це "Газпром" пригрозив відходом з європейського ринку на схід, що може вдарити по капіталізації газового гіганта. Крім того, президент Росії Володимир Путін підписав указ, за яким змінювати договори і відчужувати майно "Газпром" може тільки після згоди уряду.

Під натиском європейських споживачів, найбільшим з яких є німецька E.ON, "Газпром" змушений був знизити ціни на газ. Оскільки знижки клієнти з Європи отримали заднім числом, газовому гігантові довелося повертати переплати, загальна сума яких в 2012 році може сягнути 3,7 мільярда доларів.

Росія вже близько 10 років не може домовитися про постачання газу з найбільшим східним сусідом - Китаєм.

"Газпром" раніше заявляв, що дотримується правил тих країн, з якими працює, і сподівається на об'єктивність антимонопольного розслідування Єврокомісії. При цьому газовий холдинг зазначив: розраховує на те, що візьмуть до уваги той факт, що ВАТ "Газпром", засноване за межами юрисдикції ЄС, є компанією, наділеною відповідно до російського законодавства публічно важливими функціями і статусом стратегічної організації, контрольованої державою.

Російському газовому монополістові "Газпром" може загрожувати штраф у розмірі понад 10 мільярдів євро, якщо Єврокомісія доведе, що російський газовий холдинг винен у порушенні антимонопольного законодавства Євросоюзу.

Окрім того, що на додачу до всіх прикрощів газового гіганта, прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив, що Болгарія може відмовитися від планів з будівництва газопроводу "Південний потік" (South Stream), якщо Росія буде і далі наполягати на вимозі виплатити 1 млрд євро компенсації за скасування російським "Атомбудекспортом" будівництва атомної електростанції в цій країні.

Росія не бачить підстав для знижок на газ для ЄС

Голова комітету Державної думи РФ із енергетики Іван Грачов заявив, що Росія не бачить підстави для зниження ціни на газ за довгостроковими контрактами, укладеними з європейськими споживачами.

Про це Грачов сказав на прес-конференції в Москві у відповідь на антимонопольний розгляд, що розпочався минулого тижня у Єврокомісії, яка підозрює концерн у зловживанні панівною позицією на ринку Центральної та Східної Європи.

"Ані найменшої потреби знижувати ціну за довгостроковими контрактами немає. У перспективі Європі буде потрібно більше газу – на 100 млрд куб м, і з якого дива ціни повинні падати", - сказав Грачов, назвавши при цьому дії Єврокомісії проти "Газпрому" пропагандистськими й короткостроковими.

За словами Грачова, в найближчі 5-7 років ціни на вуглеводні й далі зростатимуть, виходячи з цього, від продажу вуглеводнів Росія зможе отримувати "хороші бюджети", що дозволить розв'язувати внутрішні проблеми.

Не боїться Росія й так званої сланцевої революції, вважаючи, що вона не матиме значного впливу на ціни на газ.

"На мій погляд, якогось сильного впливу на зниження цін це мати не може", - сказав депутат, додавши, що в Польщі вже спробували видобувати сланцевий газ, але промислового ефекту не досягнуто.

Крім цього, Грачов назвав абсолютно утопічною ідею відмовитися від прив'язки ціни газу на нафту й переходу на спотові постачання.

"Надія, що лібералізацією газового ринку й переходом на спотові контракти Європа доб'ється зниження цін – тимчасова й локальна. Насправді це різко дестабілізує ринки", - додав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 939 | Додав: nowyny | Теги: газпром, ціна газ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]