Чт, 2024-03-28, 14:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:02
Розслідування: які пільги отримують народні депутати
Інші останні Політичні новини
Київ – 17 мільйонів гривень на оздоровлення, 36 мільйонів на транспортне забезпечення, 12 мільйонів на безкоштовний проїзд і півмільярда на ремонт житлових будівель – в таку суму обійдеться нинішнього року державі благополуччя народних депутатів. Ще півсотні мільйонів піде на підтримку обранців попередніх скликань. І правляча партія, і опозиція в один голос наполягають на перегляді списку депутатських пільг, а то й на повному їх скасуванні, але водночас не гребують деякими із привілеїв, пише Радіо Свобода.

Від початку року до Верховної Ради надійшла 151 заява від колишніх депутатів із проханням виплатити допомогу по безробіттю, з них 109 – від депутатів останнього скликання, які претендують на 14 тисяч гривень щомісячно. Решта ж зможе отримати половину цієї суми. Колишнього міністра соцпраці, а нині народного депутата від фракції "Батьківщина" Людмилу Денисову такі дії колег обурюють. При цьому вона переконує, що собі такого під час вимушеної перерви у політиці не дозволяла.

"Коли я пішла у відставку з посту міністра, я була безробітна два роки. Але сама утримувала себе і сім’ю, і за допомогою не зверталась", - стверджує Денисова.

За її словами, виплатами на оздоровлення і путівками вона теж не користувалась. Втім від деяких чиновницьких преференцій, зокрема грошей на здійснення депутатської діяльності і безкоштовного транспорту, Денисова не відмовилась.

"Ми ж допомагаємо людям, утримуємо приймальню, помічників. Ці гроші використовуються тільки на виборців і на забезпечення діяльності. Я вважаю, те, що депутатам оплачують проїзд, це не пільга, а забезпечення роботи. Цим я користуюсь", – зазначила Людмила Денисова.

Регіонал Дмитро Святаш, який має звання народного обранця ось вже 4 скликання, каже, що нині із додаткових депутатських можливостей використовує лише залу офіційних делегацій під час переїздів. Востаннє на депутатському курорті він оздоровлювався майже 10 років тому, стверджує Святаш.

"Останній раз я користувався санаторієм "Нижня Ореанда" в 2004 році, але оплачував все сам. Я не знаю, як там зараз, але на той час послуги, які надавалися в цьому санаторії, за якістю були нижчі ніж в готелях Криму", – ділиться спогадами Дмитро Святаш.

Зараз Святаш переконує, що відмовився від надбавок. Все, що пропонується депутатам, під грифом "безкоштовно", він називає недоцільним і соціально "нігілістичним".

Давно своїми привілеями не користується й перший заступник Голови фракції Партії Регіонів Михайло Чечетов. Принаймні у цьому він запевнив ЗМІ. Ані у відомчі санаторії не їздить відпочивати, ані за кордон – запевняє нардеп.

"Я ніколи за кордоном не відпочиваю. Краще нашої України нема. Тиждень були з дружиною на Закарпатті, у Сваляві, в пансіонаті "Сонячна долина". Я оплачував все стовідсотково, ніяких пільг".

Чечетов обіцяє винести депутатські пільги і, в першу чергу, депутатську недоторканість на порядок денний, як тільки парламент запрацює. А поки Верховна Рада не працює, то й зарплату нема за що отримувати, вважає регіонал.

"От байдики пробили тиждень (не з власної волі, звісно) – Партія Регіонів перерахувала свою зарплату за тиждень у дитячі будинки. А ті бешкетники ні копійки не віддали. А кожен день простою Верховної Ради – це 3 мільйони гривень, тобто 15 мільйонів за тиждень. Я вже казав і Віталію Кличку, і Арсену Яценюку, і Олегу Тягнибоку, щоб взяли і перерахували цю суму до бюджету з партійної каси. Так ні! Вони ж подавляться за копійку!"

Робота нинішніх народних депутатів схожа щонайменше на дешеву виставу, а то й на хитро сплановану маніпуляцію свідомістю громадян, щоб відвернути увагу від глобальних проблем, каже депутат першого і третього скликань Верховної Ради Іван Салій. Найбільше в цій ситуації його обурює те, що чиновники нічого не роблячи, ще й премії отримують.

"Яка премія? Ми що Америку почали наздоганяти? Премія дається за великі успіхи: перевиконання плану і завдання. Вони ж там не працюють, а всю країну навколо однієї кнопки поставили верх дибом. Це – незрілість опозиції і незрілість правлячої партії!", – стверджує Іван Салій.

"Бідні" народні обранці

До матеріальної допомоги депутатам Салій ставиться більш по-філософськи: це для бідних українців депутатські зарплати і пенсії – великі гроші, а для самих депутатів це мізер, який нічого не важить. Тому вони без жалю від нього відмовляються, каже він.

"Коли я був депутатом першого скликання, у нас серед депутатів були молодші наукові співробітники, секретарі райкому, яким на оздоровлення, може, й треба були гроші, бо вони ніколи нічого не отримували. Сьогодні в Верховній Раді немає жодної бідної людини, хіба, може хтось з опозиції чи комуністів. Вони в ресторані за один раз більше просиджують, ніж їм виділяє держава", – наголошує Іван Салій.

А виділяє держава в середньому 800 тисяч гривень на одного депутата, якщо скласти заробітну плату, премії та пільги. І що б не говорили обранці про зменшення витрат на власне утримання, офіційні цифри свідчать ось що. 2013 року на санаторно-курортне лікування держслужбовців виділили у 4 рази більше грошей, ніж у 2012, і майже у 8 разів більше, ніж у 2010.

Серед своїх європейських колег українські депутати офіційно чи не найбідніші. Менша ставка лише в грузинських народних обранців – 1000-1500 доларів. Найбільший же дохід депутати мають в Італії – 18 700 доларів. Однак до їх зарплатні заздалегідь включені кошти на можливі витрати і додаткових грошей вони не отримують. А от першість по кількості депутатських пільг давно закріпилась за Україною. Витрати на відпочинок держслужбовців, їх утримання, пересування і оздоровлення одночасно не прописані в жодному бюджеті західних держав.

Зазначимо, що один депутат обходиться бюджету в 2039 гривень на день. У цю суму включені зарплати нардепів та їхніх помічників, витрати на проїзд депутата, зокрема на недешеві перельоти, лікування, путівки в санаторій, телефонний зв'язок, проживання в готелі та навіть канцелярське приладдя.

Як повідомлялося раніше, українські депутати мають найбільші пільги в світі – ЗМІ порівняли, де вигідніше бути народним обранцем: в Україні чи на Заході. Українські народні депутати одержують набагато менше, ніж у Європі, зате вони - чемпіони світу з пільг.

"На руки я одержував чистими в середньому 14 тисяч гривень, іноді менше. У цю суму вже включені всі надбавки і премії. Наприклад, мені належить невелика доплата як голові підкомітету з питань депутатської етики", - повідомив виданню депутат від НУ-НС 6-го скликання Юрій Гримчак.

Також читайте:


В Москве проходит чемпионат Европы по легкой гимнастике, куда отправилась и украинская сборная. В то же время, чтобы облегчить перемещения по городу, было решено заказать грузоперевозки каблук по Москве по выгодной цене с помощью сайта polis-avto.com.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1325 | Додав: adminA | Теги: розслідування, пільги, народні депутати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]