Вт, 2024-03-19, 04:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:57
Розслідувати фінансові махінації в Україні пропонує колишній борець із мафією в Сицилії
Інші останні Новини Європейського Союзу

Італійський прокурор Джованні Кесслер, який раніше працював у Сицилійському департаменті по боротьбі з мафією, з 2011 року очолює Європейське бюро по боротьбі з шахрайством.

Цей орган розслідує усі корупційні оборудки, в яких залучені європейські гроші. Цього року за рахунок внесків країн-членів ЄС та доходів від імпорту продуктів Євросоюз планує залучити більше ніж 142 мільярди євро. Водночас Старий Світ витратить 135,5 мільярдів. Половина цих коштів піде на фінансування агросектору, решта – на економічну допомогу як країнам-членам ЄС, так і країнам Центрально-Східної Європи. Зокрема, Україні обіцяють виділити безпрецедентну кількість грантів – 11 мільярдів євро, тобто третину річних надходжень до бюджету України. Джованні Кесслер дав інтерв’ю Радіо Свобода, передачі «Схеми».

 – Пане Джованні, як Ви оцінюєте боротьбу з корупцією в Європі?

– Боротьба з шахрайством і корупцією по всій Європі стає все більш важливою через економічну кризу, яка впливає на Європу і весь світ. Європейські фонди стали ще більш важливими і цінними. Це – мішені для шахраїв.

– Скільки грошей вкрали чи витратили не за призначенням минулого року в Євросоюзі?

– Приблизний бюджет Європейського союзу – близько 50 мільярдів євро на рік. Максимум 1-2% цих коштів атакують шахраї. Торік ми рекомендували повернути більш як 400 мільйонів до європейського бюджету, які, відповідно до нашого розслідування, були витрачені шахраями. Таким чином ми повернули 400 мільйонів, а їх потім використали на важливі речі.

– Що Ви думаєте про створення Українського національного антикорупційного бюро?
– Я вважаю, що це дуже потрібно Україні заснувати незалежне антикорупційне бюро. Для України – це буде щось абсолютно нове. Звісно, це буде не просто, ймовірно, не дуже швидко. Дуже багато залежатиме від очільника цього агентства, компетентності та незалежності органу. Але ми, як ЄС, підтримуємо цю ініціативу, і запрошуємо до співпраці. Як Вам відомо, у березні цього року, щоб підтримати Україну в цей важкий момент, ЄС пообіцяв допомогу різного типу в розмірі 11 мільярдів євро. Це – кошти, кредити, на які ЄС витратив значні зусилля, і які, я б сказав, вимагають також значного захисту з нашого боку.

– Як Ви плануєте контролювати витрачання цих 11 мільярдів євро?

– Ідея полягає в тому, щоб створити українсько-європейський, колегіальний слідчий орган, зі штаб-квартирою в Україні, але який складатиметься як з українців, так і з посадових осіб ЄС, які в змозі проводити незалежні розслідування по справам корупції та щодо неналежного витрачання цих коштів. Тобто це спеціальна слідча група, повністю незалежна від українських і від європейських інституцій. Цей офіс працюватиме разом із новоствореним антикорупційним бюро, принаймні я сподіваюсь, що його таки створять.

– Які Ви можете дати поради аби Українське антикорупційне бюро було незалежним?

– Незалежність слідчого органу – це дуже важлива характеристика. Розслідуванню мають довіряти. Як цього добитись я розповім Вам на прикладі нашого бюро. Отже, по-перше, голову Європейського управління по боротьбі з шахрайством обирають одразу декілька установ – Європейський парламент, Європейська комісія та Європейська рада. По-друге, голова може обиратись лише на один термін. І по-третє, є спеціальний адміністративний комітет, який оцінює діяльність нашого бюро.

– Серед проектів, які реалізуються з залученням європейських кредитних грошей – «Побудова європейських доріг». На це Євросоюз виділив Україні сотні мільйонів євро. Як Вам наші «європейські» дороги? Ви перевіряли ефективність витрачання цих грошей?

– Наскільки я знаю, ми не розслідували багато справ в Україні.

– А Ви особисто оцінили європейські дороги в Україні?

– Я бачив дороги тільки в Києві.

– І що Ви про них думаєте?

– Мені подобається Київ, це все що я можу зараз сказати. Але я знаю, у вас є великі проблеми з будівництвом доріг.

– Давайте розглянемо механізм Вашої роботи на прикладі. Ви знаєте братів Клюєвих?

– Я думаю, я щось чув про них.

– Екс-очільник адміністрації колишнього президента. Європейський союз активно фінансує українську альтернативну енергетику. У ЗМІ повідомлялося, що брати Клюєви витрачали європейські гроші задля власної вигоди. Що Ви можете зробити в цьому випадку?

– Я щось чув про це, але не як окремий випадок. В першу чергу, це відповідальність української сторони – піклуватися про це, і в разі необхідності провести розслідування. Якщо ми укладемо угоду, спеціальну угоду по створенню спільної оперативно-слідчої групи, ми можемо розслідувати цей випадок та інші подібні.

– Коли можуть укласти цю угоду?
– Наприкінці жовтня в Україні будуть парламентські вибори. Водночас нова Європейська комісія розпочне свою роботу 1 листопада. Бачите, у нас є щось спільне. Вже у листопаді і ЄС, і Україна матимуть новий уряд. Я особисто, вважаю, що підписання цієї угоди має бути пріоритетом для обох сторін. Таким чином, можливо, наступного року в Україні розпочнеться нова ера антикорупційного верховенства.

– Як Ви думаєте, наскільки реально буде повернути гроші, виведені з України кланом Януковича?
– Це не легко, теоретично це ще важче, ніж покарати людину, але повернути гроші – це не менш важливо. Зазвичай великі гроші ідуть за кордон через безпечні банківські рахунки і їх важко виявити. Саме для цього ми запропонували створити оперативно-слідчу команду з українськими та європейськими розслідувачами.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 905 | Додав: adminA | Теги: Україні, фінансові махінації, колишній борець із мафією в Сицилії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]