Сб, 2024-04-20, 07:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:04
Розвідка: атаку консульства у Бенгазі організувала "Аль-Каїда"
Інші останні Новини світу
США спростовують опубліковані незабаром після нападу на консульство в лівійському місті Бенгазі висновки развідструктур про те, що атака була спонтанною, викликаною хвилюваннями в Єгипті з нагоди публікації промо-роліка фільму "Невинність мусульман" безладами, передає NEWSru.co.il.

Той факт, що консульство було розгромлене увечері 11 вересня, в одинадцяту річницю мегатеракту в Нью-Йорку і Вашингтоні, спочатку визнали збігом.

Представник канцелярії директора служби Національної развідки Джеймса Клеппера Шон Тернер пояснив, що позиція була переглянута після оцінки і аналізу додаткових даних. Тернер повідомив, що первинна оцінка була передана керівництву США для складання офіційних заяв і вироблення подальших дій.

Проте з урахуванням нової інформації оцінка була переглянута: напад у Бенгазі був умисним і добре організованим терористичним актом, здійсненим екстремістами. При цьому Тернер додав, що доки залишається неясним, яке саме угрупування і які особи здійснювали загальне командування і керівництво нападом, і чи були причетні до теракту лідери терору, проте деякі з учасників були пов'язані з терористичними угрупуваннями, афільованими з "Аль-Каїдою".

Шон Тернер підкреслив, що розслідування триває, але доки багато питань залишається без відповідей. Міжнародна терористична мережа "Аль-Каїда" незабаром після теракту узяла на себе відповідальність за цей напад.

Відповідно до заяви, опублікованої організацією, штурм консульства був організований в якості помсти за вбивство "другого номера" в ієрархії "Аль-Каїди" Шейха Абу-Яхья аль-Лібі, який був знищений чотири місяці тому.

У заяві угрупування ніяк не згадується фільм "Невинність мусульман", що викликав хвилю нападів на американські дипломатичні відомства в ісламських країнах, а також на посольство Німеччини в Судані.

Відмітимо, що діяльність дипломатичного відомства США напередодні теракту викликає безліч нарікань. Так, стало відомо про безліч попереджень про можливість терористичних нападів. Джон Крістофер Стівенс 11 вересня повернувся в Лівію з поїздки по Європі, де він відвідав Німеччину, Австрію і Швецію.

Як незабаром після теракту повідомляла газета The Independent, за дві доби до його повернення Держдепартамент США отримав оперативну інформацію про високу вірогідність ворожих дій проти американських дипломатів в регіоні. Проте служба безпеки американського посольства в Лівії вирішила не відміняти заплановану раніше поїздку посла у Бенгазі.

Раніше Білий дім класифікував напад на консульство США в Лівії як теракт, проте не вважав його спланованою акцією.

Крістофер Стівенс разом з ще чотирма американцями загинув 11 вересня внаслідок нападу на консульство в Бенгазі. Передбачалося, що напад став реакцією на створений у США фільм "Невинність мусульман", в якому в негативному світлі виставлено пророка Мохаммеда. Влада США назвала подію терористичною атакою і припустила, що за нею стоїть "Аль-Каїда".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1000 | Додав: adminA | Теги: Аль-Каїда, Атака, Бенгазі, розвідка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]