Сб, 2024-04-20, 15:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:30
Рука Путіна затіяла бійку в Раді, вважають експерти
Інші останні Політичні новини
Конфлікт у сесійній залі Верховної Ради було запрограмовано. Про це сказав політолог Володимир Фесенко.

За його словами, опозиція розуміє, що ситуацію з позбавленням мандата Сергія Власенка назад не повернеш, і що проблема зараз не є головною, тому трибуну й розблокували, передає "Інтерфакс-Україна".

"Але роботу Ради відновили не для того, аби розібратися у конфлікті. Головний спільний інтерес - уникнути ризиків розпуску. Не хотіли наближення місячного терміну, коли парламент не працює, і президент може підписати указ. Далі починаються тактичні інтереси, коли на певний час можна зірвати роботу Ради. Обидві сторони попрацювали одна на одну. Олександр Єфремов чудово може розмовляти українською мовою. Але він свідомо пішов на використання російської під час свого виступу. А "свободівці", які не завжди реагують у жорсткому режимі, бо інколи просто щось вигукували і висловлювали невдоволення, пішли на зіткнення", - зазначив експерт.

Фесенко пояснив, що депутати не хочуть голосувати законопроекти з компромісного пакету.

"Зокрема щодо виборів у Києві. Дуже схоже на те, що "регіонали" не хочуть голосувати за їхнє призначення на друге червня. Я був свідком, коли вчора (18 березня) Вадим Колесніченко прозоро натякнув, що вже готується звернення до Конституційного суду з цього питання. Також частина опозиції зараз не дуже хоче реально, а не формально, визначатися з датою. Якщо відкладуть, то для деяких опозиціонерів, зацікавлених у президентських виборах, це буде добре", - зауважив він.

Політолог наголосив, що сам прецедент блокування дуже небезпечний, бо якщо опозиція піддається на такі дрібні провокації, то фактично працює в інтересах влади.

"Можна точно сказати, що Раду буде так лихоманити - вони працюватимуть, з'являтиметься новий привід для блокування і все по-новій. Тут питання часу, скільки вона пропрацює - кілька годин, днів чи тижнів. Далі шукатиметься привід для нового конфлікту. Трохи пізніше може з'явитися законопроект про внесення змін про статус газотранспортної системи України. Точно буде протистояння. А от мовне питання можна витягнути у будь-який момент, що й сьогодні ми вже побачили. Якщо блокування та бійки будуть постійними, Рада щотижня впадатиме у конфліктний клінч, бажання її розпустити буде посилюватися. Парламент, який не працює, не буде потрібен", - додав Фесенко.

Експерт переконаний, що агресія "Свободи" може бути частиною сценарію Москви

19 березня мала розпочати роботу Верховна Рада, що було погоджено як в Україні, так і в Брюсселі. Єдиний суб'єкт, якого це категорично не влаштовувало, - Москва. Про це заявив у коментарі на дискусійному майданчику Національного експертного форуму в мережі Facebook експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава, передає "Левый берег".

"Як відомо, європейські політики неодноразово вимагали від українських колег-опозиціонерів розблокувати роботу українського парламенту і застосовувати інші методи політичної боротьби, - говорить Володимир Застава. - Такі меседжі, зокрема, звучали від єврокомісара Штефана Фюле під час недавнього обговорення українського питання. Про це багаторазово говорили європейські політики Віталію Кличку в Брюсселі, аналогічні побажання висловлювали європейські дипломати Арсенію Яценюку в Києві", - зазначив експерт.

У підсумку Верховна Рада відновила свою роботу. Проте, підкреслює експерт, вже в перший день роботи парламенту "Свобода" спровокувала бійку, і роботу парламенту було зірвано.

Він також зазначив, що велика ймовірність того, що "Свобода" не узгоджувала своїх дій з партнерами по опозиції, оскільки і УДАРу, і "Батьківщині" подальше блокування Верховної Ради невигідне.

"Чергова бійка в парламенті тільки нашкодила опозиції. Дестабілізація політичної ситуації в Україні, в тому числі - заблокований парламент, сьогодні вигідні лише одній стороні - Кремлю і панові Путіну, - каже Володимир Застава. - Не виключено, що сьогоднішні агресивні дії "Свободи" можуть бути сценарієм Москви. Напевно російські канали заповнять сюжети про те, як українські націоналісти влаштували бійку в парламенті через мову. Такі ж повідомлення підуть нашим європейським партнерам до Варшави, Брюсселя та інших європейських столиць. Фактично, "Свобода" надала додаткові козирі противникам просування України до Європи", - йдеться у повідомленні в групі "Експертний форум" на Facebook.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 925 | Додав: adminA | Теги: бійка в Раді, експерти, Рука Путіна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]