Пт, 2024-03-29, 00:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:33
Саакашвілі і РФ знову сперечаються через Абхазію і Південну Осетію
Інші останні Новини світу
У Страсбурзі, де в понеділок, 21 січня, відкрилася зимова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, виступив Михайло Саакашвілі - вперше від 2004 року і востаннє як президент Грузії. Значна частина його промови була присвячена грузинсько-російській проблематиці. Він порадив Москві "відмовитися від імперських амбіцій", назвав методи її дипломатії "негідними" і подякував ПАРЄ за ухвалені резолюції, в яких європарламентарі закликали Росію скасувати визнання Абхазії і Південної Осетії, передають "Новости-Грузия".

При цьому Саакашвілі наголосив, що влада Грузії ніколи не виступала проти російської громадськості. "На відміну від Росії, у якої з Грузією суворий візової режим, у нас з цією країною безвізової режим, ми ніколи не переривали з нею культурних та економічних відносин, чому також свідчить той факт, що ми підтримали вступ Росії до СОТ", - заявив він. А перед виступом, спілкуючись з журналістами, грузинський лідер сказав, що відкритий "для всіх контактів на всіх рівнях з російським керівництвом".

Також перед відкриттям сесії Саакашвілі оголосив, що Москва "приречена" на контакти з його партією "Єдиний національний рух", "яка нікуди не йде з політики і буде діяти в Грузії ще довго". Нагадаємо: ця партія програла останні парламентські вибори, і прем'єром став лідер переможниці - опозиційної коаліції "Грузинська мрія" - Бідзіна Іванішвілі. Москва бачить шанс налагодити відносини з Тбілісі саме в цій перемозі.

Торкнувся Саакашвілі і кримінальної справи про підготовку масових заворушень у Росії, фінансуванням яких, як стверджують у Москві, займався грузинський політик Гіві Таргамадзе. Президент з цієї справи посміявся, здивувавшись її появі в принципі. "Гіві Таргамадзе в захваті від таких звинувачень. Після Ернесто Че Гевари ніхто не удостоювався в світовій історії такої великої уваги, як Таргамадзе - в сенсі звинувачення його як всесвітнього революціонера", - відповів глава Грузії на прохання російських журналістів прокоментувати нападки з Москви на адресу політика.

Свій четвертий з 2004 року виступ у ПАРЄ Саакашвілі почав з трихвилинним запізненням. Чекаючи доповідача, голова Асамблеї Жан-Клод Міньйон подав жартівливу репліку: "Необов'язково, звісно, але було б краще, щоб він (Саакашвілі) увійшов до зали". Після невеликої паузи він додав: "Як хочете, взагалі-то ми могли б ще одне питання заслухати". Через хвилину Саакашвілі з'явився у залі ПАРЄ.

У рамках свого виступу президент Грузії також дозволив собі жартівливі ремарки: згадав, як "проводив безсонні ночі", вивчаючи європейське право, і їздив "на велосипеді зі студенткою з Нідерландів, яка стала дружиною" ( Сандра Рулоф). Він додав, що відтоді "багато що змінилося, окрім дружини".

Росія назвала промову Саакашвілі пропагандистською

Російська делегація в ПАРЄ визнала промову Саакашвілі пропагандистською. "Промова була політично прорахована", - сказав глава делегації, керівник комітету Держдуми з міжнародних справ, Олексій Пушков. зазначивши, що виступ грузинського президента був "хорошою англійською, середньою французькою та відмінною російською", Пушков вказав, що той так і не відповів на запитання, що стосуються порушення прав людини в Грузії, повідомляє РІА "Новости".

В інтерв'ю "Комерсантові" російський парламентар додав, що запропонував підготувати окрему доповідь з теми порушення прав людини в Грузії. "За демократичним фасадом у Грузії ховалися грубі випадки порушення прав людини: насильство над ув'язненими, переслідування опозиції, арешти. Відповідальність за це несе особисто Саакашвілі", - пояснив Пушков. Причому він заздалегідь попередив: "Якщо Саакашвілі вважає, що його виступ в ПАРЄ буде тріумфальним, то ні, не вийде".

Як пише видання, делегація РФ недарма порушила грузинську тему вже в перший день сесії. На середу в ПАРЄ заплановано обговорення доповіді "Про гуманітарні наслідки війни Грузії та Росії 2008 року". Підготовлений шведським парламентарієм Тіною Акетофт документ присвячений гуманітарній ситуації в Абхазії і Південній Осетії. У російській делегації текст доповіді називають "некатастрофічним" для Москви, але "політизованим".

Газета зазначає, що хоча доповіді про ситуацію з правами людини в самій Росії її депутати майже завжди називали політично вмотивованими, у випадку з Грузією вони заперечують, що запропонована ними тема - "засіб політичної боротьби з режимом Саакашвілі".

Довідка

8 серпня 2008 року Грузія, яка піддалася на провокаційні обстріли своєї території, взяла штурмом Цхінвалі - столицю самопроголошеної республіки Південна Осетія. У відповідь РФ ввела свої війська на територію Грузії, що спровокувало збройний конфлікт між цими країнами. Під час конфлікту російська авіація знищила майже всю систему ППО Грузії.

Зупинити конфлікт вдалося за допомогою тиску міжнародного співтовариства. Посередником на переговорах між Москвою і Тбілісі виступив президент Франції Ніколя Саркозі. Зрештою план врегулювання ситуації на Кавказі був названий планом Медведєва-Саркозі.

12 серпня 2008 року Росія заявила про завершення "операції з примушення Грузії до миру", а через десять днів оголосила, що повністю закінчила виведення військ. 26 серпня 2008 року РФ визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії, уклавши з ними договір про взаємодопомогу. Грузія не визнає домовленості Москви із Сухумі та Цхінвалі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 896 | Додав: adminA | Теги: Абхазію і Південну Осетію, Саакашвілі, РФ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]