Пт, 2024-04-19, 16:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:37
Саакашвілі визнав поразку на виборах. Його партія йде в опозицію
Інші останні Новини світу
Правляча коаліція "Єдиний національний рух" зазнала поразки на парламентських виборах у Грузії і відтепер переходить в опозицію. Про це сьогодні заявив президент Михайло Саакашвілі в спеціальному зверненні. Таким чином він визнав перемогу опозиційного блоку "Грузинська мрія", який очолює бізнесмен Біндзіна Іванішвілі, повідомляє агентство "Новости-Грузия".

"Ми, як опозиційна сила, думатимемо про майбутнє країни і боротимемося за те, що все, що було створено в Грузії останніми роками, з погляду її розвитку, було збережено. В результаті цих досягнень Грузія стала відомою у всьому світі, до неї ставляться з великою симпатією, і хоч які загрози створювалися б нинішнім досягненням, найближчими місяцями і роки їх знищення годі собі уявити. Те, чого ми змогли домогтися після Революції троянд у Грузії, дуже важливе не лише для історії країни", - заявив Саакашвілі.

Він зазначив, що для нього "неприйнятні погляди коаліції "Грузинська мрія": "Ми вважаємо, що їхні погляди украй хибні. Але демократія працює так, що рішення ухвалює більшість грузинського народу. І ми поважаємо цей вибір".

Згідно з останніми даними з грузинського Центрвиборчкому, за результатами обробки 29,1% бюлетенів опозиційний блок "Грузинська мрія" лідирує на виборах з 53,11% голосів. Правлячий "Єдиний національний рух" набирає лише 41,57%.

Попередню перемогу опозиції Саакашвілі визнав ще в ніч проти вівторка, коли були обнародувані перші результати підрахунку голосів. Тоді він заявив, що за партійними списками "Грузинська мрія" випереджає правлячу партію, проте за мажоритарними списками, зауважив він, перемога буде за партією влади.

Остаточні підсумки голосування ЦВК обіцяє оприлюднити до 20 жовтня, проте опозиція вже другий день святкує перемогу.

Відзначати є що: після неймовірно брудних, на думку багатьох аналітиків, виборів у Грузії відбувається безпрецедентна зміна влади - легально, шляхом виборів, а не за допомогою революцій.

З наступного року у зв'язку зі змінами в конституції грузинський парламент набуде куди більшої сили, а президент стане фігурою, залежною від прем'єр-міністра. На думку експертів, конституційні перетворення були зроблені заради "рокіровки": нинішній глава держави відбуває другий термін, і єдиний для нього спосіб залишитися при владі - стати прем'єром. А щоб владу не втрачати, прем'єр-міністру були передані додаткові повноваження. Нового прем'єра повинна буде представити партія, що перемогла за підсумками виборів. Судячи з усього, ним стане Іванішвілі. А президент Саакашвілі має шанси повністю втратити владу.

Спостерігачі ОБСЄ вважають парламентські вибори в Грузії вільними

Спостерігачі ОБСЄ вважають вільними парламентські вибори в Грузії, в ході яких на чотирирічний термін обиралися 150 депутатів, йдеться в поширеній у вівторок заяві місії спостерігачів.

На думку авторів доповіді місії спостерігачів, вибори ознаменували собою важливий крок у напрямі до демократії, проте в країні і досі є низка проблем, пов'язаних з виборчим процесом.

Спостерігачі визнали, що вибори були змагальними і в них активно брали участь громадяни країни. При цьому, на думку спостерігачів, у Грузії мало місце не змагання політичних програм і платформ, а боротьба із задіюванням адміністративних ресурсів з одного боку і фінансових коштів приватних осіб - з другого.

Незважаючи на дотримання прав, що в цілому спостерігалося, на свободу зборів, були відзначені випадки залякування політичних активістів, що негативно позначилося на обстановці, в якій проходило волевиявлення.

Зазначимо, що вчора, 1 жовтня, в Грузії пройшли парламентські вибори. Виборчі дільниці працювали з 08.00 до 20.00 за місцевим часом. Перші результати опитувань, які проводилися на виході з виборчих дільниць в ході парламентських виборів у Грузії, свідчать про перемогу за партійними списками опозиційного блоку "Грузинська мрія" мільярдера Іванішвілі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 922 | Додав: adminA | Теги: Саакашвілі, йде в опозицію, поразку на виборах | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]