Чт, 2024-03-28, 19:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:13
Саміт у Сеулі: Обама хвалить Україну, а Янукович полетів через Казахстан
Інші останні Політичні новини

Президент США Барак Обама напередодні саміту з ядерної безпеки в Сеулі заявив, що вивезення високозбагаченого урану Україною є важливим кроком для прогресу в подоланні сучасних викликів глобальної безпеки, передає "Укрінформ".

"Фактично щойно ми побачили ще один важливий крок вперед. Ми дізналися, що Україна завершила вивезення високозбагаченого урану зі своєї території", - заявив Обама в неділю в Сеулі під час свого виступу на прес-конференції, текст якого поширений Білим домом.

На його думку, це є виконанням зобов'язань, які Україна взяла на себе під час останнього саміту з ядерної безпеки у Вашингтоні.

"І я вважаю, що це попередньо демонструє той прогрес, який ми побачимо протягом найближчих двох днів у вирішенні однієї з найнагальніших проблем глобальної безпеки - безпеки ядерної зброї в світі і запобігання ядерного тероризму", - зазначив Обама.

Як відомо, Україна в ході Вашингтонського саміту з ядерної безпеки 2010 року оголосила про рішення позбутися всіх наявних запасів високозбагаченого урану до початку проведення наступного саміту 26-27 березня 2012 року в Сеулі. Наприкінці минулого тижня Україна вивезла останню партію високозбагачених ядерних матеріалів.

У рамках візиту українського президента також заплановано низку двосторонніх зустрічей Януковича, зокрема - з керівництвом Республіки Корея, з Генеральним секретарем ООН, главами делегацій інших країн та міжнародних організацій, зокрема США і ЄС.

Сьогодні, 26 березня, Янукович дорогою до Кореї приземлився в Астані та зустрівся з прем'єром Казахстану.

"Сторони обговорили актуальні питання двостороннього співробітництва, відзначили необхідність підтримки і розвитку досягнутої динаміки політичного діалогу між нашими країнами", - йдеться в повідомленні.

Але все ж цього тижня головною темою всього світу буде ядерна безпека. Завтра в південнокорейському Сеулі стартує саміт, який стане одним з головних міжнародних заходів 2012 року: в ньому будуть брати участь представники 58 держав, у тому числі - майже 50 їх керівників. Світовий бомонд буде представлений в повній мірі - і президент США Барак Обама, і поки ще президент Росії Дмитро Медведєв, і лідери Євросоюзу, і голова КНР Ху Цзіньтао, і генсек ООН Пан Гі Мун. Сьогодні на саміт вилітає і президент України Віктор Янукович.

Незважаючи на присутність такої кількості зірок світової політики, Янукович не буде на саміті персоною другого плану. Особливий статус нашої країни на всіляких ядерних форумах встановився ще з квітня 2010 року, коли на аналогічному саміті в США український президент пообіцяв, що ми позбудемося збагаченого урану. Обама, який зробив тему ядерної безпеки своїм коником на міжнародній арені, цей крок оцінив - тим більше, що аналогічних успіхів у цьому напрямку у нього більше не було. І хоча історія з вивезенням ядерного палива в Росію затягнулася, за весь цей час американський президент не сказав жодного поганого слова на адресу офіційного Києва - на відміну від європейських колег, які вже рік як стурбовані долею Юлії Тимошенко, пише "Сегодня".

До речі, затягнулася історія з вивезенням, мабуть, не випадково. Останній контейнер з ураном відбув з Харкова лише чотири дні тому - якраз до початку саміту. І тепер у Януковича є шанс стати героєм другого поспіль ядерного саміту, а в Обами - оголосити про свій черговий успіх (що в рік президентських виборів для нього особливо важливо). Так що, хоча графік двосторонніх зустрічей, за інформацією прес-служби президента, до цих пір уточнюється, можна не сумніватися, що з шефом Білого дому Янукович точно зустрінеться.

Ще одна зустріч, яка відбудеться обов'язково, - з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу. Тим більше, що провести цю зустріч запропонував сам Баррозу. На Банковій припускають, що зустріч буде пов'язана з майбутнім 30 березня парафуванням договору про асоціацію України з ЄС.

І ще одна зустріч зі світовою зіркою, яка точно буде, - це двосторонка з Пан Гі Муном. Оонівський лідер, який недавно зміг врегулювати ситуацію в Кот д'Івуарі, чотири дні тому в промові з цього приводу подякував за допомогу лише двом країнам - Франції та Україні. Україна туди надала бойові вертольоти, якими вивозили мирне населення із зони обстрілу урядовими військами, і тепер Пан Гі Мун хоче подякувати Януковичу особисто.

З графіком двосторонок в Сеулі все дуже напружено. Як пояснили нам у прес-службі президента, на саміті дуже щільна "обов'язкова програма": значну частину часу з'їдають пленарні засідання та урочиста вечеря, через що знайти час для великої кількості повноцінних бесід просто неможливо. З цієї причини, зокрема, наразі навіть не розглядається можливість зустрічі з Ху Цзіньтао, хоча у нього хороші відносини з Януковичем. Не передбачається зустріч і з Медведєвим.

Взагалі на даний момент офіційно підтвердженою вважається лише одна двосторонка - з президентом Корейської республіки Лі Мен Баком.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1039 | Додав: admin | Теги: Сеул, США Барак Обама, саміт, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]