Вт, 2024-04-23, 09:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:02
Саміт Україна-ЄС: досягнуто взаєморозуміння по всіх пунктах
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер оптимістично налаштований, що Україні скасують візовий режим з ЄС до кінця року.

Таке переконання він висловив на спільній прес-конференції з президентом України Петром Порошенком та президентом Європейської Ради Дональдом Туском за результатами саміту Україна-ЄС у четвер 24 листопада у Брюсселі, повідомляє Укрінформ.

"Незважаючи на наявні труднощі і розбіжності поміж країнами-членами (ЄС) та Європарламентом, важливо, щоб ми були спроможні надати візову лібералізацію України ще до кінця року", - наголосив президент Єврокомісії.

При цьому він зазначив, що це може статися, якщо Рада ЄС і Європарламент домовляться про новий механізм призупинення безвізових режимів.

Водночас він наголосив, що це стосується не лише України, а й усіх країн, що мають безвізові режими з ЄС.

Президент Петро Порошенко заявив, що сьогоднішній саміт Україна-ЄС, в порівнянні з попередніми самітами, був найбільш змістовним, а взаєморозуміння було знайдено з усіх питань порядку денного.

"Це далеко не перший саміт, в якому я беру участь – і як міністр закордонних справ, і вже зараз як президент. Можу сказати, що і за часом, і переліком питань, які обговорювалися – це найзмістовніший саміт, де ми знайшли взаєморозуміння за всіма пунктами порядку денного", - заявив Порошенко.

Президент подякував лідерам ЄС за високу оцінку дій української влади щодо реформування країни.

"Головне, що ми констатували, – це непохитну єдність і солідарність України і Євросоюзу. І завдяки цьому ми продовжуємо констатувати впевнений поступ на шляху зміцнення нашого партнерства, зміцнення Асоціації між Україною та Євросоюзом", - наголосив Порошенко.

Керівники Європейського Союзу, президент Єврокомсії Дональд Туск та президент Європейської ради Жан-Клод Юнкер, заявляють про згоду Франції та Німеччини розблокувати візовий режим для України, інформує "Європейська правда". Про це вони заявили на прес-конференції після завершення саміту Україна-ЄС.

"Що стосується Франції (та того, що вона блокує безвіз) – це не правда", - заявив Туск.

"Ніхто в ЄС не зацікавлений в блокуванні безвізу для України", - додав президент Європейської ради.

"Так, є внутрішня дискусія, але ми всі зацікавлені фіналізувати всі процеси цього року. І це реалістично. Є підстави для обережного оптимізму", - наголосив він.

Жан-Клод Юнер, який доєднався до колеги, визнав, що є певні проблеми, але в четвер вранці їх було знято. "Є невелика проблема, яка буде вирішена дуже швидко", - заявив президент ЄК.

"Сьогодні вранці я мав розмову із президентом Олландом і говорив з канцлером Меркель, і можу запевнити, що проблема буде вирішена до кінця року".

Туск стверджує, що дискусію про призупинення візового режиму, яка триває в ЄС, не можна вважати пов’язаною з Україною.

"Я радий, що всі країни-члени вирішили, що Україна готова до безвізового режиму. Це рішення набере чинності після того, як буде ухвалений механізм призупинення", - нагадав Туск.

Він визнав, що наразі є проблеми всередині ЄС – триває дискусія щодо механізму призупинення візового режиму

"Але ця дискусія не стосується України, Україна чудово виконала свою роботу", - наголосив він.

Туск, водночас, не став прогнозувати імовірний час завершення тріалогу та скасування віз для України.

Юнкер наполягає на необхідності ухвалити рішення про скасування віз для України на рівні країн-членів ЄС. Він наголосив, що "подальші затримки неприпустимі".

"Необхідно надати візову лібералізацію для України до кінця року", - заявив Юнкер.

Як зазначає "Європейська правда" із посиланням на джерела, на закритих переговорах Юнкер так само був радикальним у висловлюваннях, поясняючи, що ЄС втрачає довіру через свою політику щодо безвізу. "Не може бути жодних виправдань, не може бути жодних затримок", - переказують слова Юнкера учасники зустрічей.

Україна та ЄС підтвердили, що Угоду про асоціацію не може бути переписано або переглянуто, - Порошенко

Україна і ЄС під час саміту в Брюсселі підтвердили, що Угоду про асоціацію не може бути переписано або переглянуто, як і неможливо заниження амбітності цілей в Угоді.

Про це заявив президент України Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з лідерами Євросоюзу в Брюсселі, повідомляє Укрінформ.

"В України і ЄС - спільна позиція, що положення Угоди про асоціацію в жодному разі не повинні бути переписані або переглянуті. Таким же неможливим є заниження амбітності наших цілей за згодою", - заявив Президент.

Порошенко розраховує, що питання ратифікації Угоди про асоціацію з Євросоюзом буде розглянуто на саміті ЄС у грудні, передає "Інтерфакс-Україна".

"Сподіваюся, що під час саміту ЄС ми зрушимо питання ратифікації для того, щоб вона (угода) нарешті запрацювала в повному обсязі, оскільки з 1 січня цього року працює угода про ЗВТ з ЄС", - сказав Порошенко.

Він також зазначив, що на переговорах у четвер лідери ЄС і України констатували значний прогрес в імплементації Угоди про асоціацію ще до повної ратифікації. Крім того, за його словами, на переговорах був досягнутий прогрес щодо процесу подальшої імплементації Угоди про асоціацію.

Санкції ЄС стосовно Росії збережуться - Туск

Євросоюз зберігатиме санкції стосовно Росії до повного виконання Мінських угод щодо Східної України, заявив голова Європейської Ради Дональд Туск.

"Ми не залишимо Україну одну, ми дуже цінуємо зусилля української влади і президента Порошенка в проведенні реформ у дуже скрутних умовах", - сказав він на прес-конференції за підсумками саміту Україна-ЄС, що відбувся в четвер у Брюсселі.

"Успіх України буде успіхом Європи", - наголосив Туск.

Він пообіцяв, що ЄС і надалі робитиме все для підтримання суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України.

"Євросоюз зберігатиме санкції стосовно Росії до повного виконання Мінських угод", - наголосив він.

Як повідомлялося, Україна та Європейський Союз спільно з Європейським співтовариством з атомної енергії підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного енергетичного партнерства. Документ був підписаний у четвер 24 листопада у Брюсселі в рамках 18-го саміту Україна-ЄС. Також Україна та Європейський Союз підписали Угоду про фінансування заходу "Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 832 | Додав: adminA | Теги: саміт Україна-ЄС, взаєморозуміння по всіх пунктах | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]