Чт, 2024-03-28, 20:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:33
Саудівська Аравія і РФ обмінялися дипломатичними дошкульностями
Інші останні Новини світу
Саудівська Аравія засуджує "ворожу" реакцію МЗС Росії на події в одній зі східних провінцій королівства, де сталися зіткнення шиїтських демонстрантів і поліції, і був заарештований шейх Німр Аль-Німр, передає "Газета.Ru" з посиланням на Reuters.

"Королівство з найбільшим подивом дізналося про коментарі представника МЗС Росії з прав людини, які явили собою кричуще і нічим невиправдане втручання у внутрішні справи Саудівської Аравії", - цитує Reuters заяву офіційного Ер-Ріяда.

Раніше на цьому тижні уповноважений МЗС Росії з питань прав людини, демократії та верховенства права Костянтин Долгов заявив про свою стурбованість "стабільністю і згодою громадянського суспільства в Саудівській Аравії".

"9 липня в ... місті Катіф відбулися зіткнення між силами правопорядку і групою мирних демонстрантів, які протестували проти утисків прав шиїтської громади з боку влади королівства, що мають місце, на їхню думку. В результаті, за інформацією ЗМІ, загинули двоє і отримали поранення понад 20 учасників акції. Серед постраждалих - один з шиїтських релігійних діячів шейх Німр Аль-Німр, якого затримала поліція", - говорилося в повідомленні МЗС Росії.

"Інциденти, що мали місце, як видається, ризикують негативно позначитися на стабільності і злагоді громадянського суспільства в Саудівській Аравії. Розраховуємо, що влада королівства застосує усі необхідні заходи в інтересах нормалізації обстановки в його східних районах, недопущення виникнення там протистояння, в тому числі на міжконфесійній основі, і в цілому гарантованого забезпечення загальноприйнятих прав людини, включаючи права на вільне вираження думки, мирні демонстрації і свободу асоціацій, як це передбачено законом", - зазначив Долгов.

В Ер-Ріяді назвали цей коментар "дивним" і висловили сподівання, що "його метою не є намір відвернути увагу від дикої різанини, яку сирійський режим вчинив проти власного народу, спираючись на підтримку відомих зацікавлених сторін, що піддають обструкції будь-яке зусилля покінчити з кровопролиттям в Сирії".

Відомо, що Садівська Аравія практично відкрито підтримує сирійських повстанців, за деякою інформацією, навіть поставляючи їм зброю для боротьби з режимом Башара Асада .

Раніше сталось погіршення відносин Росії з ще однією державою регіону, що виступає проти офіційного Дамаску на боці західних країн - Катаром. Так, на початку року посол Росії в Досі поскаржився на те, що його побили місцеві митники, заявивши про політичне підгрунтя цього інциденту.

Відначимо, що у Саудівській Аравії, що є абсолютною монархією з моменту об'єднання країни в 1930-х, протести оголошені поза законом.

Шиїти становлять близько 10% населення Саудівської Аравії, переважна більшість жителів цієї країни - суніти.

Саудівській Аравії вдалося уникнути масових виступів, які пройшли в інших країнах Близького Сходу та Північної Африки під час так званої "арабської весни".

Нагадаємо, в березні 2011 року за день до початку антиурядових виступів в країні саудівська поліція відкрила вогонь при розгоні демонстрації в Катіфi.

Наприкінці червня 2012 король Саудівської Аравії Абдалла ібн Абдель Азіз Аль-Сауд перевів армію країни в режим підвищеної бойової готовності у зв'язку з "турбулентною ситуацією в регіоні".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 943 | Додав: adminA | Теги: Саудівська Аравія, РФ, дипломатичними дошкульностями | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]