Пт, 2024-03-29, 16:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:01
Савченко зустрілася з мамою і нагадала про обіцянку Порошенка
Інші останні Політичні новини

 Мати української льотчиці, народного депутата Надії Савченко після побачення з дочкою в російському СІЗО буде домагатися зустрічі з президентом України Петром Порошенком.

Сьогодні, 23 грудня, шостий день голодного протесту заарештованої льотчиці, за цей час Надію в ростовському місті Новочеркаськ ще ніхто не відвідував, повідомляє "ТСН".

77-річна Марія Савченко першою отримала дозвіл на побачення. Спілкувалася з донькою через скло більше години, але умовити Надію поїсти не змогла. Льотчиця відмовилася від маминої передачі - домашніх пирогів і горіхів.

За словами Марії Савченко, її дочка налаштована вистояти без їжі до двох місяців, і сподівається, що до цього часу рішення про її повернення в Україну нарешті ухвалять на найвищому політичному рівні.

"Коли я зайшла, тоді вивели Надю. Надя усміхається, ручки до скла притиснула... "Ой, мамо! Мамо, мамо, привіт!". Я кажу, що коли приїду то піду до Порошенка. Вона каже: "Іди, мамо, він обіцяв, що в травні я буду вдома, а тут Новий рік, і я ще сиджу у тюрмі", - розповіла Марія Савченко.

Нагадаємо, Савченко вирішила почати сухе голодування. Адвокат Савченко Марк Фейгін вважає, що оголошене голодування невчасне і становить небезпеку для життя нардепа.

22 вересня Донецький міський суд Ростовської області Росії розпочав розглядати по суті справу Савченко. Справу розглядає колегія з трьох суддів. Савченко загрожує до 25 років позбавлення волі.

29 вересня Савченко дала покази в суді і повідомила, що в день обстрілу російських журналістів забирала поранених з українських блокпостів.

1 жовтня у Міністерстві юстиції РФ заявили про можливість розгляду питання екстрадиції Савченко до України після винесення їй вироку. При цьому у російському відомстві заявили, що питання можливої видачі Савченко Україні після винесення неї вироку може обговорюватися за обов`язкової умови визнання Україною рішення російського суду, а також гарантій покарання засудженої на батьківщині.

Міністр юстиції України Павло Петренко розцінив цю заяву як свідчення вже заготовленого обвинувального вироку, але пообіцяв, що українська влада зробить все, щоб повернути Савченко в Україну.

Довідка

34-річна Надія Савченко воювала на сході України у складі добровольчого батальйону "Айдар" і в червні 2014 року потрапила в полон до бойовиків під містом Щастя Луганської області. Після цього її перевезли на територію РФ.

8 липня Савченко виявили в РФ, Воронезькому СІЗО. 9 липня їй було офіційно пред'явлено звинувачення в пособництві у вбивстві. Савченко всі звинувачення відкидає. Українська сторона вимагає її звільнення.

У жовтні льотчицю було обрано депутатом Верховної Ради України від партії "Батьківщина", а 19 листопада ЦВК зареєструвала її народним депутатом України.

Захист категорично заперечує причетність Савченко до загибелі російських журналістів.

Верховна Рада делегувала її в ПАРЄ.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо Слідчого комітету РФ, ФСБ і російської пенітенціарної служби, які незаконно затримали Савченко і сфальсифікували її справу.

СБУ також передала адвокатам льотчиці докази непричетності до злочину, в якому звинувачує українку російська сторона.

Зазначимо, Савченко на знак протесту кілька разів проводила тривалі голодування.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 759 | Додав: admin | Теги: Савченко, Мама, Обіцянка, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]