Сб, 2024-04-20, 14:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:04
Сбербанк Росії пророкує валютну кризу в Україні. Ймовірність - 82%
Інші останні Економічні новини
Сбербанк Росії стверджує, що ймовірність виникнення валютної кризи в Україні протягом року становить 82%.

Як повідомляє "Українська правда", про це йдеться в огляді Центру макроекономічних досліджень банку (ЦМД), який стосується України, Бєларусі та Казахстану.

"Національні банки України та Казахстану сильно обмежують коливання курсу національної валюти до долара США..." - сказано в огляді.

"За підсумками червня 2013 року, найбільша ймовірність валютної кризи протягом наступних 12 місяців відзначена в Україні - 82%. Далі йде валютний ринок Бєларусі - 59%", - зазначається в документі.

Для Казахстану, згідно з інформацією, в червні 2013 року ймовірність валютної кризи протягом наступних 12 місяців виявилася на рівні 12%.

"Збільшення ймовірності валютної кризи в Україні пов'язано з погіршенням динаміки умов торгівлі з вересня 2011-го", - сказано в огляді.

За прогнозами Сбербанку РФ, середньорічний курс гривні в 2013 році становитиме 8,18 грн за долар, у 2014-му - 8,59 грн.

"Виходячи з макроекономічних прогнозів ЦМІ розвитку економіки країн СНД у 2013-2014 рр., ми очікуємо збільшення ймовірності валютної кризи в Україні та Бєларусі. Найбільше зростання ймовірності, за нашими оцінками, станеться в Україні, в результаті чого індикатор впритул наблизиться до 100% протягом 2015 року", - йдеться в документі.

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's у своєму дослідженні Capital IQ за травень-червень 2013 року повідомило, що сумарна ймовірність дефолту України протягом наступних п'яти років збільшилася до 44,25% з 34,8%.

Економіст: Україні необхідно відмовитися від прив'язки гривні до долара

Україні необхідно відмовитися від прив'язки курсу національної валюти до долара і допускати керовані коливання курсу, які повинні залежати від поточної економічної кон'юнктури. Таку думку висловила Олена Бєлан, головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital, пише "Forbes Украина".

Як приклад Бєлан наводить досвід Польщі, Чехії та Бєларусі, які відмовилися від прив'язки національних валют до якихось інших, і їхній курс змінюється відповідно до економічної необхіднлсті. "У Чехії ослаблення валюти вважається інструментом для підтримання економіки, у нас - провалом уряду", - зазначає експерт.

Глибока девальвація гривні українській економіці і не потрібна, впевнена експерт. "У листопаді 2012-го МВФ вважав, що гривня переоцінена на 8-13%. Це означає, що глибока девальвація не обґрунтована", - сказала вона.

Бєлан упевнена, що у Національного банку є достатньо широкий інструментарій, як ринковий, так і адміністративний, щоб підтримати курс 8 гривень за долар.

На її думку, значною мірою стабільності гривні сприятимуть високі й донині ставки по банківських депозитах у національній валюті. "Це збільшить привабливість гривневих заощаджень і сприятиме підтримці низького попиту на долар з боку населення. Саме схильність українців до ажіотажної скупки готівкових доларів більшість експертів називають головним чинником ризику для стабільності гривні", - резюмувала фахівець.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, у другій половині 2013 року тиск на курс гривні посилиться.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 914 | Додав: adminA | Теги: 82%, Україні, валютну кризу, Сбербанк Росії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]