Пт, 2024-04-19, 16:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:45
СБУ виявила у Донецьку і Луганську 8 катівень. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

Служба безпеки знайшла 8 адрес катівень на Донбасі на території, підконтрольній окупаційній владі ОРДЛО. Про це не брифінгу у п'ятницю заявив голова СБУ Василь Грицак, пише Українська правда.

За його словами, 6 із них – на території ОРДО, ще 2 – ОРЛО.

"Ми збираємо свідчення людей про ці жахливі катування постійно. Катують не лише військовослужбовців, а й цивільних – навіть священиків", – зазначив Грицак.

Глава СБУ продемонстрував чотири відео свідчень потерпілих, які скаржаться на катування, голод та моральні знущання. Зокрема свідчення простої вчительки, до якої додому увірвалися озброєні люди і тримали її в полоні. Загалом зібрано вже 124 свідчення.

"В перспективі все це стане вироком у міжнародних судах", - зауважив Грицак.

Голова СБУ наголосив, що в катуваннях беруть участь зокрема кадрові російські військовослужбовці.

Українські полонені повертаються додому з вирізаними тризубцями на спині та простреленими ногами і руками, повідомив Василь Грицак, передає Еспресо.TV.

"У "ЛНР/ДНР" люди сидять у ямах з нечистотами, не маючи жодного процесуального статусу. Повертаючись до нас, на Батьківщину, у них на спинах вирізані тризубці, поламані руки, ноги, прострелені коліна", - сказав він.

Грицак наголосив, що майже у всіх свідченнях наших громадян, яких незаконно утримували у в'язницях, записано, що їх не відвідували ані правозахисники, ані міжнародні спостерігачі.

У заручниках у незаконних збройних формувань, що діють на сході України, залишаються 111 громадян України, повідомляє прес-центр Служби безпеки України.

"Залишається ще 111 заручників. Дев’ять із них на території РФ. 499 - зникли безвісти", - йдеться в повідомленні.

У СБУ також зазначили, що силами спецслужби було звільнено 3 тис. 82 людини, зокрема 1 тис. 484 цивільні особи та 1 тис. 598 військовослужбовців та правоохоронців.

У свою чергу Василь Грицак уточнив, що загалом за час конфлікту було звільнено понад 3 тис. людей.

"Загалом нашим центром у взаємодії з волонтерами, взаємодії з патріотично налаштованими громадянами вдалося звільнити з полону 3082 людини", - сказав він.

Василь Грицак заявляє про встановлення місця знаходження 57 заручників, захоплених в полон незаконними збройними формуваннями.

"Нами встановлено на цей час місця тримання, звичайно, якщо їх не перевели в інше місце, 57 (заручників - ред.)", - сказав Грицак.

За його словами, дані про українських заручниках, які утримуються бойовиками, передані в офіс канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда.

"Ми дуже вдячні цим людям і розраховуємо на їхню допомогу і підтримку в проведенні роботи зі звільнення наших громадян", - додав Грицак.

Служба безпеки України збирає свідчення українців, які перебували в заручниках, у рамках розслідування кримінального провадження військовою прокуратурою про жорстоке поводження з військовослужбовцями та цивільними, пише Інтерфакс-Україна.

Василь Грицак нагадав, що в 2014 році було відкрито провадження за ст.438 (жорстоке поводження з військовополоненими) у зв'язку з нелюдським поводженням із військовослужбовцями та цивільними.

У 2015 році, за його словами, розслідування цієї справи було передано до Генеральної прокуратури, і нині його курирує Головна військова прокуратура.

"Ми збираємо свідчення про факти катувань,.. здійснюємо опитування тих, хто зазнав катувань", - розповів Грицак.

Україні передали список із понад 600 людей, на звільненні яких наполягає ОРДЛО, їхній статус встановлює СБУ, - Грицак

Служба безпеки України встановлює процесуальний статус кожного із 618 людей, зазначених у списку, переданому українській стороні від ОРДЛО, заявив Василь Грицак.

Відповідаючи на запитання про переговори щодо обміну за формулою "618 на 47", він пояснив: "Нам дали список тих людей, які, як вони вважають, перебувають у нас, під нашим контролем, назвемо це так. Тому служба зараз проводить величезну роботу щодо встановлення процесуального статусу кожного з тих, хто значиться в цьому списку".

За словами Грицака, в цьому списку можуть бути люди, які перебувають під слідством, ті, хто числиться за судом і суд розглядає їхню справу по суті, і ті, хто вже відбуває покарання, хтось міг отримати умовний термін і вже перебуває на волі.

Окрім встановлення процесуального статусу, за його словами, СБУ встановлює і місце перебування цих людей.

"Дуже складні переговори відбуваються в Мінську щодо звільнення, щодо кожного прізвища, яке звучить у цих списках. Ми граємо відкрито, ми показуємо списки", - сказав голова СБУ.

Як повідомлялося, 21 вересня повноважний представник РФ у тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі Борис Гризлов заявив, що відповідно до формули Мінських угод "усіх на всіх" необхідно звільнити 618 людей, утримуваних українською стороною, та 47 - окупаційною владою Донецька і Луганська.

22 вересня керівник робочої групи з обміну військовополонених ОРЛО Ольга Кобцева повідомила, нібито представники ОРДЛО досягли згоди щодо обміну полоненими за формулою "всіх на всіх" (618 на 47): "Україні передаємо 47 осіб, а натомість отримуємо 618 осіб".

Нагадаємо, 17 вересня, на Донбасі з полону бойовиків були звільнені ще двоє українців: Володимир Жемчугов і Юрій Супрун. Тяжкопораненого Жемчугова, у якого ампутовано кінцівки та вибито очі, терористи утримували в полоні близько року. Співробітника ООН Супруна - з квітня поточного року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 789 | Додав: adminA | Теги: 8 катівень, СБУ, Луганськ, Донецьк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]