Чт, 2024-04-18, 09:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:02
Сенцов став лауреатом Шевченківської премії. ВІДЕО
Інші останні Культурні новини

Український кінорежисер Олег Сенцов став лауреатом Шевченківської премії. Про це президент України Петро Порошенко заявив під час свого виступу на церемонії вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка 2016 року сьогодні, 3 березня, у Києві.

"Боротьба за Незалежність все ще триває. Десятки, сотні українських патріотів сьогодні перебувають у полоні і в неволі лише за те, що відстоюють територіальну цілісність Української держави, борються за свободу України, за її незалежність та державний суверенітет. Серед них і кінорежисер Олег Сенцов", - сказав він.

"На жаль, сьогодні я не можу вручити Олегові заслужений диплом Шевченківського лауреата. Сучасна Росія переплюнула Радянський Союз. За совєтів людей у насильницький спосіб позбавляли радянського громадянства, тепер же навпаки: силоміць проголошують російськими громадянами українських патріотів. Та Олег Геннадійович був, є і буде громадянином України, причому великим її громадянином", - заявив Порошенко.

"Зараз його етапують до Якутії…. Я переконаний, такий день обов’язково настане, коли Олег Сенцов повернеться з російської неволі", - додав президент.

Зазначимо, Сенцов переміг у кінономінації з фільмами "Гамер" та "Носоріг". Також він автор двох книг – збірки "Розповіді" та роману "Купіть книгу – вона смішна".

25 серпня 2015 року в Ростові-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суд РФ засудив Сенцова до 20 років. Його звинуватили у "плануванні терактів" у окупованому росіянами Криму.

Список лауреатів

Згідно з указом президента від 2 березня премії отримали:

художник Михайло Гуйда — за цикл малярських творів "У єдиному просторі";

публіцист Левко Лук`яненко — за твори у 13 томах "Шлях до відродження";

балетмейстер Раду Поклітару — за балети "Лебедине озеро", "Жінки в ре мінорі", "Довгий різдвяний обід" та балет-триптих "Перехрестя";

артистка Анжеліна Швачка — за виконання провідних партій в оперних виставах та популяризацію української музичної спадщини.

Цього року розмір Шевченківської премії становить 192 тис. грн.

Національна премія України ім. Тараса Шевченка присуджується в кількох номінаціях: "Література", "Літературознавство і мистецтвознавство", "Публіцистика і журналістика", "Кінематографія", "Музичне мистецтво", "Театральна мистецтво", "Концертно-виконавське мистецтво", "Народне і декоративно-прикладне мистецтво" та "Образотворче мистецтво".

Щорічно присуджується до п’яти національних премій ім. Тараса Шевченка — не більше однієї у кожній з номінацій.

Розмір грошової премії, яку отримують лауреати, щороку встановлюється згідно з указом президента України. Торік розмір кожної премії становив 240 тисяч гривень. Зазвичай лауреатів нагороджує президент України в день народження Тараса Шевченка – 9 березня.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 903 | Додав: adminA | Теги: Сенцов, лауреат Шевченківської премії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]