Ср, 2024-04-24, 08:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:07
Сенцова і Кольченка в Росії засудили до 20 і 10 років відповідно. ВІДЕО
Інші останні Новини російської федерації

Північно-Кавказький військовий суд Ростова виніс вирок у справі кримчан Олега Сенцова та Олександра Кольченка. Вони визнані винними.

Суд оголосив вирок у вівторок, 25 серпня.

39-річного українського режисера Олега Сенцова засудили до 20 років позбавлення волі.

Суд визнав Сенцова винним за шістьма статтями Кримінального кодексу РФ, які передбачають сумарно 53 роки позбавлення волі.

Зокрема, суд визнав винним Сенцова у створенні «терористичного угруповання, тобто стійкої групи осіб, які заздалегідь об`єдналися з метою здійснення терористичної діяльності, а також у керівництві цим терористичним угрупованням», і засудив до 15 років позбавлення волі без штрафу та обмеження волі", передає передає УНІАН.

Також суд визнав його винним у "двох терористичних актах, вчиненні підпалів, які залякують населення і створюють небезпеку загибелі людини, заподіяння значної майнової шкоди з метою впливу на прийняття рішення органами влади, організованою групою, тобто у двох злочинах". Суд призначив покарання у вигляді позбавлення волі за епізодом від 14 квітня 2014 року на термін 10 років без обмеження свободи, по епізоду від 18 квітня 2014 року – 11 років без обмеження свободи.

Крім того, Сенцова визнано винним "у приготуванні до терористичного акту, до вчинення вибуху, що залякує населення і створює небезпеку загибелі людини, заподіяння значної майнової шкоди з метою дестабілізації органів влади та впливу на прийняття рішення органами влади, організованою групою" і засуджений до 7 років "без обмеження свободи".

Суд визнав Сенцова винним у замаху на незаконне придбання вибухових пристроїв організованою групою (5 років позбавлення волі), а також у незаконному придбанні вогнепальної зброї, і призначив покарання у вигляді 5 років позбавлення волі.

Кольченко "визнаний" винним в участі у терористичному співтоваристві, співучасті в терористичному акті. За сукупністю злочинів йому присуджено покарання у вигляді 10 років ув'язнення у виправній колонії суворого режиму.

Запобіжний захід Сенцову і Кольченку - взяття під варту - суд залишив без змін.

Вислухавши вирок, замість заключного слова Сенцов і Кольченко заспівали Гімн України. "Слава Україні!", - сказав також Сенцов.

Своєю чергою адвокат української льотчиці Надії Савченко Микола Полозов, коментуючи вирок Сенцову, заявив, що в Російській Федерації немає суду.

"20 років Сенцову та УДЗ (умовно-дострокове звільнення – ред.) Васильєвій ще раз підтверджують очевидний факт - у Російській Федерації суду немає і за правлячого режиму не буде", - написав адвокат у мікроблозі у Twitter у вівторок, 25 серпня.

Світ засуджує вирок Сенцову і Кольченку

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт засудив і назвав "ганебним" вирок російського суду українським громадянам Олегу Сенцову і Олександру Кольченку, які були засуджені до 20 і 10 років колонії відповідно.

Про це Пайєтт написав у своєму Twitter.

"Рішуче засуджую судовий фарс в РФ, який завершився сьогодні тюремним вироком для Сенцова і Кольченка. Ганебне рішення", - написав посол.

Тим часом Велика Британія вважає вирок Сенцову та Кольченку політично вмотивованим.

Про це заявив міністр у справах Європи британського МЗС Девід Лідінгтон, повідомляє ВВС-Україна.

Лідінгтон, зокрема, назвав рішення російського суду "непропорційним і політично вмотивованим", додавши, що Лондон "глибоко занепокоєний" цим вироком.

Німеччина слідом за Великою Британією засудила вирок Сенцову і Кольченку.

Уповноважений уряду Німеччини з прав людини Крістоф Штрессер заявив: "Мене глибоко вразили суворість покарання Олегу Сенцову і Олександру Кольченку, а також повідомлення, згідно з яким заяви з цього процесу були здобуті тортурами та жорстоким поводженням. Я закликаю відповідні служби в Росії: ці факти потрібно розслідувати і прояснити!", передає ВВС-Росія.

Штрессер зауважив, що Росія як член Ради Європи "має діяти відповідно до своїх зобов`язаннь щодо дотримання міжнародних стандартів прав людини", зокрема, поважати права Сенцова і Кольченка.

Крім того, вирок суду РФ засудила Литва.

Як повідомляє Delfi.lt, глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс висловив таку позицію в листі своєму українському колезі Павлу Клімкіну. "Міністр акцентував, що Литва підтримує позицію України, яка полягає в тому, що дії правоохоронних органів Росії щодо громадян України Сенцова, Кольченка, а також льотчиці Надії Савченко та інших, є незаконними при їх затриманні, обмеження їхніх свобод на захист і їх ув’язнення порушують основні принципи міжнародного права, права і основні свободи людини", - йдеться в прес-релізі.

За інформацією МЗС, Литва закликає російську владу і правоохоронні органи поважати права людини і відповідально здійснювати свої міжнародні зобов`язання в цій сфері, об`єктивно розслідувати обставини незаконного затримання і тримання під вартою українських громадян, покарати винних осіб за їх дії, а також негайно звільнити громадян України, які незаконно утримуються на російській території, створити умови для їх безпечного повернення на Батьківщину.

Нагадаємо, державне обвинувачення РФ зажадало для Сенцова 23 роки колонії суворого режиму, а для Кольченка - 12 років в'язниці.

За версією так званого російського "слідства", вони створили в Криму терористичну організацію, яка була структурним підрозділом забороненого в РФ "Правого сектора". Сенцов все спростовує.

Сенцова та Кольченка заарештували навесні 2014 року в Криму, який Росія анексувала.

Крім них в цій справі також були заарештовані Геннадій Афанасьєв та Олексій Чирній. Останні пішли на угоду зі слідством і вже отримали вироки - по 7 років позбавлення волі. На суді Афанасьєв відмовився давати свідчення і заявив, що раніше свідчив під тиском.

20 серпня Сенцов у своєму останньому слові заявив про те, що не буде ні про що просити суд і процитував письменника Михайла Булгакова.

"Тут усім все зрозуміло. Суд окупантів не може бути справедливим за означенням. Нічого особистого, ваша честь. Понтій Пілат, коли посидів на Місяці, коли його пробачили, він пішов місячною доріжкою з Га Ноцрі й сказав йому, що знаєш, головний гріх на землі – це боягузтво. Це написав великий письменник Михайло Булгаков, і я з ним згоден", – сказав Сенцов.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 866 | Додав: adminA | Теги: Сенцова і Кольченка, 20 і 10 років, засудили, Росія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]