Вт, 2024-04-16, 20:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:02
Шахраї вже налагодили "бізнес" на біометричних паспортах - ЗМІ
Інші останні Кримінальні новини

Біометричні закордонні паспорти українцям видають лише тиждень, а вже з'явилися люди, які вхитряються на цьому заробити. В інтернеті масово почала з'являтися реклама фірм, які пропонують оформити біопаспорт швидко, без черги, але за підвищеними тарифами: 700-1600 грн, в залежності від терміну, передає "Сегодня".

Так, за видачу документа вже за п'ять днів треба сплатити 1600 грн (офіційна ціна – 775 грн, а отримання – мінімум через сім днів), а за оформлення за 20 днів просять 800 грн (офіційно 518 грн).

Держміграційна служба (ДМС) уже заявила: ні з якими посередниками ні вони, ні ДП "Документ" не працюють.

"Інформація на сайтах приватних структур про те, що вони є нашими партнерами, недостовірна. У кращому випадку звернення до них закінчується звичайним оформленням документа в міграційній службі у встановлений законом термін, у гіршому – втратою грошей. Громадянам необхідно звертатися в найближчий підрозділ ДМС і нікуди більше. Тільки її працівники роблять фото, сканують підпис і відбитки пальців рук людини. Очевидно, що без особистої її присутності в підрозділі ДМС ці процедури провести неможливо. Система, на основі якої оформляються паспорти, не приймає інформацію ні з яких носіїв (флешок, дисків. – Авт.)", – роз'яснив спікер ДМС Сергій Гунько.

Видання звернулося в декілька таких структур і виявило дві схеми роботи посередників. Одна – щодо законна: в столичній юрфірмі нам пояснили, що тільки надають допомогу клієнтам у правильному оформленні документів і, образно кажучи, готові "постояти за нього в черзі".

"Ми з вами укладаємо договір, у зручний для вас час ви, разом з нашим співробітником, підходьте в ДМС, оплачуєте мито, вартість бланка паспорта і наші послуги, після цього співробітники ДМС у вас приймають документи. Ніяких черг не буде", – пояснили в юрфірмі.

А ось друга схема, схоже, шахрайська: по телефону з нас вимагали передоплату у розмірі 50% вартості їх послуги (паспорт за сім днів коштував 800 грн "за труди" плюс – офіційні 775 грн).

За це обіцяли оформлення документів та забезпечення "зеленого коридору" в ДМС. Другу половину грошей треба буде віддати посереднику при зустрічі в ДМС (якщо вона, звичайно, відбудеться. – Авт.).

Як роз'яснив нам юрист Василь Мірошниченко, юрфірми користуються тим, що у ДМС є неприйомні для громадян дні тижня – в ці дні там працюють з юрособами. Але якщо чиновники ДМС це роблять небезкорисливо – у наявності факт корупції (за це винному загрожує штраф 850-8500 грн).

У ДМС заперечують, що документи на паспорт можна подати інакше, ніж в установленому порядку, та просять повідомляти їм і правоохоронцям про всіх людей, які називають себе "партнерами ДМС" і пропонують такі послуги.

У прес-службі МВС сказали, що заяв про видачу фальшивих біопаспортів поки не було. "Підробити навіть звичайний закордонний паспорт (на інше прізвище. – Авт.) Складно – багато ступенів захисту. Простіше оформити його через ДМС – наприклад, уклавши фіктивний шлюб і змінивши прізвище. Тому випадки виявлення фальшивок поодинокі, – стверджують у прес-службі. – А ось звернення людей з приводу швидкого оформлення закордонних паспортів і зникнення "приватників" з передоплатою і раніше були, але це – звичайне шахрайство "(покарання – штраф від 850 грн, або до трьох років обмеження волі).

Але, за словами юристів, шахраї часто уникають відповідальності: вони підписують з клієнтом договір не на оформлення закордонного паспорта, а, наприклад, на "консультаційні послуги", що законно.

Нагадаємо, раніше голова МВС Арсен Аваков заявляв, що оформлення біометричного паспорта за стандартною процедурою коштуватиме 518,15 грн. Оформлення паспорта за стандартною процедурою займе 20 днів. Прискорена процедура – 7 днів – оформляється за ставкою подвійного мита та реєстраційних послуг, при тій же вартості бланка (261 + 340 + 174,3 = 775,3 грн).

Як повідомлялося, в Україні 12 січня розпочався прийом заявок на оформлення біометричних паспортів.

Президент Петро Порошенко першим в Україні отримав біометричний паспорт. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 909 | Додав: adminA | Теги: бізнес, біометричних паспортах, шахраї, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]