Ср, 2024-04-24, 17:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:34
Шенгенські візи видаватимуть за відбитками пальців з 2014 року
Інші останні Новини Європейського Союзу

З 2014 року туристи зможуть отримати шенгенську візу тільки після проходження процедури дактилоскопії.

Така вимога з 11 жовтня вже стосується громадян північноафриканських держав, але протягом двох років пошириться на інші країни поза шенгенською зоною, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на сайт Єврокомісії.

У вівторок у 25 країнах Шенгенської угоди була запущена нова інформаційна візова система VIS. Вона дозволить прискорити процес обробки заяв на візи завдяки використанню оцифрованих відтисків пальців і фотографій, а також забезпечити швидкий обмін даними про короткострокові візи між усіма країнами Шенгенської зони.

Першими до системи були підключені консульства країн ЄС в Північній Африці, потім настане черга країн Близького Сходу та Азії. Протягом двох років до VIS будуть підключені всі 2,5 тисячі консульств країн Шенгенської угоди в світі.

"Процедура зняття відбитків пальців буде швидкою і простою. Заявнику потрібно лише покласти пальці на поверхню цифрового сканера. При подачі документів на візу протягом наступних п'яти років відбитки зніматися вже не будуть. Через п'ять років вони будуть вилучені із системи", - йдеться в повідомленні ЄК.

VIS дозволить консульствам швидко отримувати інформацію про те, коли охочий отримати візу звертався по неї минулого разу. Крім того, при перетині кордону співробітник паспортного контролю зможе перевірити особу власника паспорта і справжність візи в терміналі системи VIS.

"Сьогодні близько 13 мільйонів шенгенських віз видаються щороку консульствами 25 країн шенгенської зони, і ця цифра буде зростати. Діюча система видачі віз та перевірки документів не завжди справляється з такою кількістю заявників, що створює труднощі у запобіганні шахрайствам та зловживанням, що утривалює процедуру видачі віз", - йдеться в документі.

На думку представників ЄС, відбитки пальців допоможуть боротися з практикою "оренди паспортів", яку часто використовують громадяни азійських країн. За 2 тисячі євро вони можуть "орендувати" паспорт з багаторазовою шенгенською візою і в'їхати по ньому до ЄС, а потім надіслати його поштою назад, так що паспорт можна використовувати знову.

Як повідомляє видання Euobserver.com, на створення системи VIS Євросоюз витратив 91 млн євро. Підтримка сервера VIS, розташованого в Страсбурзі, буде коштувати ще 20 мільйонів євро. Проте прибутки від 13 млн шенгенських віз, які видаються щороку, вартістю по 16 євро кожна, значно перевершують ці витрати.

Нагадаємо, 23 вересня Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон "Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України". У той же день Мін'юст назвав закон неконституційним. Закон викликав також жорстку критику представників опозиції.

У законі, зокрема, йдеться про біометричні дані. Зафіксовано, що обсяг таких даних, а також технічні вимоги до форми носія біометричної інформації встановлюються Кабінетом міністрів відповідно до документів Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), якщо інше не передбачено цим законом.

Також законом встановлено, що інформація, яка зазначається у документах і підлягає автоматизованій обробці, зберігається у форматі, що дає змогу ідентифікувати особу, якій видані ці документи в порядку, встановленому законодавством, не довше, ніж це необхідно для мети, з якою такі дані зберігаються.

Раніше повідомлялося, що перехід на використання паспортів з біометричними даними їхніх власників є однією з умов скасування шенгенських віз для українців.

Після ухвалення закону України "Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України" в регіональному представництві Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Києві заявили, що схвалення його є кроком назад від європейських стандартів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1319 | Додав: nowyny | Теги: шенгенська віза | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]