Пт, 2024-03-29, 15:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:01
Що легітимність парламентських виборів буде сумнівною, в ЦВК готові до того
Інші останні Політичні новини
Проблема легітимності парламентських виборів буде існувати як всередині України, так і за її межами, прогнозує голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал.

"Вже зараз я впевнений, що проблема легітимності буде існувати. При цьому є сенс розрізняти легітимність внутрішню і зовнішню", - заявив Шаповал в середу на зустрічі з послом Німеччини в Україні Крістофом Вайлем, повідомляє прес-служба ЦВК.

Так, глава ЦВК констатував, що в країні "існує два діаметрально протилежних політичних табори", і опоненти нерідко сприймають один одного як вороги. "Тому той, хто програє, очевидно, не сприйме оголошені результати і буде стверджувати, що вибори були сфальсифіковані", - вважає він.

"Що стосується легітимності зовнішньої, то вже сьогодні, на жаль, можна припускати, що певна частина міжнародних експертів, хоча б на рівні підсвідомості, запрограмована на те, щоб визнати вибори не зовсім "чистими" за деякими аспектами", - також зазначив Шаповал.

"Враховуючи всі ці чинники, я внутрішньо готовий до того, що, як би ЦВК не старався провести вибори відповідно до закону, які б зусилля при цьому ні докладав, оцінки можуть бути негативними. Однак, за великим рахунком, ЦВК потрібна не позитивна, а об'єктивна оцінка. Разом з тим, ми прагнемо провести вибори так, щоб за їх результатами Україна виглядала достойно", - наголосив він.

Вайль зазначив, що Німеччині буде важлива в першу чергу оцінка парламентських виборів з боку ОБСЄ. У відповідь Шаповал зазначив, що "вся попередня практика співпраці з ОБСЄ дозволяє говорити, що ОБСЄ є однією з найбільш об'єктивних організацій-спостерігачів".

При цьому він в черговий раз наголосив, що ЦВК як ніхто інший зацікавлений в найбільшій кількості офіційних спостерігачів самого різного рівня представництва. Саме тому в ЦВК прийнято режим найбільшого сприяння як при їх реєстрації, так і під час повсякденної роботи.

Глава ЦВК стурбований рішенням суду про визнання протиправними дій двох членів комісії при реєстрації кандидатом Сацюка

Голова Центральної виборчої комісії Шаповал стурбований судовим рішенням, яким дії двох членів ЦВК визнано протиправними при реєстрації кандидатом у депутати колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка.

Як повідомляє прес-служба ЦВК, в середу на зустрічі з послом Федеративної Республіки Німеччини в Україні Вайлем Шаповал висловив стурбованість тим, що вперше за всю історію роботи ЦВК суд ухвалив рішення про скасування реєстрації кандидата в народні депутати за межами відповідного терміну.

"А щодо рішення суду в частині, що стосується двох членів ЦВК, то я взагалі не розумію, в чому полягає їхня провина, адже рішення про реєстрацію відповідного кандидата є колегіальним", - зазначив він.

Як повідомилося, Апеляційний адміністративний суд Києва скасував рішення про реєстрацію Сацюка кандидатом у народні депутати на підставі того, що він не проживав на території України протягом останніх 5 років.

При цьому суд також визнав протиправними дії двох членів ЦВК від опозиції - Андрія Магери і Валерія Шелудька. Окремою постановою суд постановив "про наведені порушення, допущені членами ЦВК Шелудьком і Магерою, довести до відома президента України та голову ЦВК для ухвалення відповідних заходів".

ЦВК, а також Магера і Шелудько у вівторок, 21 серпня подали апеляцію до Вищого адміністративного суду України на дане судове рішення в частині визнання протиправними дій цих двох членів ЦВК. Відповідно до закону, ВАСУ повинен розглянути апеляцію протягом двох днів.

Магера вважає, що дане судове рішення в разі набрання законної сили може послужити підставою для його звільнення через порушення присяги. У такому випадку він має намір звернутися до Європейського суду з прав людини.

Голова Комітету виборців Олександр Черненко зазначив, що дане судове рішення є першим прецедентом, коли суд не тільки скасовує реєстрацію кандидата, але і дає оцінку діям членів ЦВК.

Шаповал упевнений в законності відмови в реєстрації Тимошенка і Луценка

Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал упевнений у законності рішення ЦВК про відмову в реєстрації кандидатами в народні депутати екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

"На мою думку, ЦВК в даному випадку діяла законно. Більш того, якщо б ми ухвалили інше рішення, комісія виглядала б безпосереднім і відповідно зацікавленим учасником політичного процесу", - заявив Шаповал в середу на зустрічі з послом Німеччини в Україні Вайлем, повідомляє прес -служба ЦВК.

При цьому він зазначив недосконалість закону про вибори народних депутатів, нагадавши, що він став предметом компромісу між різними політичними силами. За його словами, хоча над законом працювали юристи цих політичних сил, він створює значну кількість колізій. Але незважаючи на ці обставини, ЦВК працює саме за цим законом, в його рамках.

"Власне, зміст закону став причиною відмови в реєстрації кандидатами в народні депутати зазначених політиків, які мають судимість. Адже ЦВК не міг ігнорувати відповідну норму. Хоча деякі вітчизняні та зарубіжні коментатори трактують дії комісії в цьому контексті як помилкові. Вони вважають, що у відповідності з Конституцією ці дві особи мали б отримати статус кандидатів у народні депутати", - зазначив голова ЦВК.

Вайль у свою чергу висловив розуміння, що ЦВК очікує великий обсяг відповідальної роботи у зв'язку з виборами. "З іншого боку, я усвідомлюю, що їхні підсумки не можуть не впливати на сприйняття Німеччиною та Євросоюзом у цілому України як демократичної держави, а також на подальший розвиток взаємин між нашими країнами", - зазначив посол.

Як повідомлялося, Тимошенко і Луценко, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, були внесені в партійний список Об'єднаної опозиції відповідно під номерами один і п'ять. Однак, ЦВК виключила їх зі списку в зв'язку з тим, що вони мають судимості, не зняті і не погашені у встановленому законом порядку.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 995 | Додав: adminA | Теги: легітимність, буде сумнівною, ЦВК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]