Пт, 2024-04-19, 02:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:28
Що на пілотів в літаку Качиньського чинився тиск, польські експерти засумнівалися
Інші останні Новини Європейського Союзу

Польська експертиза у справі про катастрофу в 2010 році президентського Ту-154 встановила, що голос головкому ВПС Анджея Бласіка не лунав у кабіні пілотів, як вважалося раніше. Про це пише в п'ятницю, 13 січня, газета Rzeczpospolita з посиланням на джерело в Польському інституті судової експертизи, де проводився повторний аналіз записів бортових самописців, передає РИА "Новости". 

Польські експерти вважають, що голос, який раніше приписувався Бласіку, насправді належав другому пілотові. Офіційна версія доповіді Інституту повинна бути опублікована 16 січня.

Водночас, глава польської комісії з розслідування причин катастрофи Едмунд Кліх заявив у п'ятницю, що нові дані розшифровок переговорів не змінюють суті справи.

"Я пропонував росіянам почекати остаточної розшифровки цих записів, тому що вона упорядкує деякі питання. Разом з тим, це (нові дані експертів) не змінює суті справи, бо ніхто, мабуть, не заперечує, що пан генерал перебував у кабіні до кінця. Те, що він не віддавав команд, говорить про те, що він не підключався до пілотування ", - так прокоментував інформацію газети Кліх в інтерв'ю телеканалу TVN24.

Він також зазначив, що присутність Бласіка в кабіні пілотів доведена тим, що його тіло знайшли поряд з тілом штурмана і тим, що один з пілотів звертався до генерала під час польоту. "Оцінювати, чи було це якимось тиском, чи міг хтось сприймати це як тиск - це приватна справа", - додав Кліх.

Раніше, влітку 2011 Міждержавний авіаційний комітет (МАК), який займався розслідуванням авіакатастрофи, повідомив про те, що генерал Бласік перебував у кабіні пілотів до моменту зіткнення Ту-154 з землею і чинив психологічний тиск на екіпаж. Його, зокрема, звинувачували у віддачі команд під час посадки.

29 липня уряд Польщі опублікував остаточний звіт у зв'язку з розслідуванням катастрофи Ту-154 президента Леха Качиньського під Смоленськом 10 квітня 2010 року. В доповіді сказано, що однією з причин трагедії стало те, що літак занадто пізно став заходити на друге коло. При цьому наголошується, що освітлення на аеродромі в Смоленську було незадовільним, а диспетчер давав неправильні команди.

Комісія перевірила організацію польоту, навчання екіпажу, хід польоту і обслуговування на аеродромі в Смоленську. Прилади, згідно з дослідженнями, були справними і працювали нормально.

У доповіді, яку опублікували в Польщі, повідомляється, що на екіпаж літака Ту-154 чинився тиск. Втім, на думку експертів, безпосередньо головнокомандувач ВПС генерал Анджей Бласік не тиснув на пілотів.

Міністр оборони Польщі Богдан Кліх подав у відставку після публікації заключного звіту польської слідчої комісії про причини катастрофи президентського Ту-154М.

Зазначимо, польський літак Ту-154 розбився 10 квітня 2010 року під час заходу на посадку під Смоленськом. Усі 96 людей, які були на борту, загинули. В тому числі – президент Польщі Качинський з дружиною, представники політичної і військової еліти країни. Вони прямували до Катині для участі у жалобних заходах.

За підсумками розслідування Росія поклала основну відповідальність за катастрофу на польських пілотів, які були "під тиском" з боку начальства і вирішили не йти на запасний аеродром попри погані погодні умови .
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1110 | Додав: adminA | Теги: голос головкому ВПС Анджея Бласіка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]