Ср, 2024-04-24, 08:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:04
Що відомо про інцидент - затримання українських прикордонників російською ФСБ
Інші останні Надзвичайні новини

  На шостий день після зникнення Росія погодилася на зустріч з українською стороною для з'ясування обставин затримання військових.

Державна прикордонна служба України 4 жовтня повідомила про зникнення двох прикордонників, які патрулювали ділянку українсько-російського кордону "Зноб-Новгородське" в Сумській області. Згодом з'ясувалося, що військовослужбовців затримала Росія, проте жодних пояснень українська сторона не отримала досі. Тиждень з'ясовував, що відомо про ситуацію станом на 9 жовтня.

За даними ДПСУ, зв'язок із прикордонниками зник 3 жовтня близько 20:00. На кордоні знайшли транспортний засіб одного зі зниклих військових, у ньому знайшли мобільні телефони прикордонників.

Приблизно в той самий час російські ЗМІ повідомили, що ФСБ РФ затримала у Брянській області двох порушників кордону, які "представилися військовослужбовцями Сумського прикордонного загону Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України".

Українська прикордонна служба повідомила, що намагається встановити місце перебування зниклих співробітників. Водночас прокуратура Сумської області розпочала кримінальне провадження за п. 1 ч. 2 ст. 115 КК України з попередньою кваліфікацією "зникнення безвісти".

Росія спочатку відхрещувалася від затримання. За словами речника ДПСУ Олега Слободяна, російська прикордонна служба в усній формі у відповідь на запит української сторони заявила, що нікого на цій ділянці не затримувала. Пізніше цього ж дня РФ підтвердила, що затримала українських військових, і попросила у Держприкордонслужби документи для їх ідентифікації.

"Російська сторона поінформувала що ними затримано двох громадян України які заявили, що вони є військовослужбовцями Держприкордонслужби України", - сказав він.

Заступник голови ДПСУ Василь Серватюк зазначив, що поки невідомо, як це сталося. "Чи то вони випадково порушили режим кордону, під час моніторингу збилися, втратили орієнтир та потрапили на територію РФ, чи були якісь інші обставини", - сказав він. За його словами, такі порушення на Сумській ділянці кордону з обох сторін відбуваються часто, тому що делімітація кордону тут не завжди збігається з історичними кордонами. "На сьогоднішній день і у нас багато затримань російських військовослужбовців і громадян, які в силу тих чи інших обставин порушили режим держкордону", - пояснив він.

6 жовтня в прикордонній службі заявили, що російська сторона не пускає дипломатів до затриманих. Український консул намагався поспілкуватися з прикордонниками, але йому відмовили, бо нібито ще не встановили особи затриманих. Українська сторона звернулася по допомогу до ОБСЄ та уповноваженого з прав людини.

"Консул намагався потрапити на зустріч. Але поки що через незрозумілі обставини російська сторона відмовила у зустрічі консула із нашими прикордонниками. Сподіваюся, що сьогодні-завтра все-таки ця зустріч відбудеться і тоді ситуація буде більш зрозумілою" - сказав Серватюк.

7 жовтня речник ДПСУ Олег Слободян повідомив, що затримані, за попередньою інформацією, перебувають в управлінні ФСБ РФ у Брянську. Він анонсував на 9 жовтня зустріч представників прикордонних служб України та Росії.

"Російська сторона погодилася на прикордонно-представницьку зустріч, яка має відбутися 9 жовтня. Можливо, це допоможе нам врешті-решт розібратися в тому, що сталося на кордоні кілька днів тому", - сказав він.

За словами Слободяна, з моменту зникнення прикордонників на українсько-російському кордоні в Сумській області зв'язку з ними не було, про їхній стан нічого невідомо. Представник ДПСУ додав, що мати одного із затриманих прикордонників намагалася отримати дозвіл на зустріч із сином, однак їй відмовили. Крім того, Слободян у коментарі УНН заперечив, що вони самі перейшли кордон і назвав такі чутки провокацією.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 694 | Додав: adminA | Теги: інцидент, фсб, затримання українських прикордонник | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]