Пт, 2024-04-19, 09:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:52
Щоб не зіткнутися з космічним сміттям, МКС змінить висоту орбіти
Інші останні Новини світу науки і технологій

Американське космічне агентство NASA попросило астронавтів на борту Міжнародної космічної станції (МКС) запустити в п'ятницю двигуни, щоб уникнути зіткнення з фрагментом космічного сміття - уламком американського супутника Iridium-33, повідомляє Бі-Бі-Сі. 

"Балістичною службою ЦУПу дано попередню згоду на проведення маневру, який планується о 18.10 (за київським часом) у п'ятницю", - повідомили у Центрі управління польотами.

За словами співрозмовника, корекцію висоти орбіти станції буде здійснено за допомогою коригувальних двигунів російського службового модуля "Зірка". Вони пропрацюють 54 секунди і видадуть станції імпульс 0,85 м/с. Середня висота орбіти станції підніметься на 1,5 км і становитиме 391,4 км.

У той же час, уточнив співрозмовник агентства, російські та американські фахівці продовжать відслідковувати траєкторію руху уламка супутника Iridium-33 і можуть скасувати маневр МКС, якщо космічне сміття перестане загрожувати безпеці станції.

Як повідомляє NASA, космічне сміття може пролітати в небезпечній близькості від Міжнародної космічної станції о 20.32 за київським часом у п'ятницю і о 22.10 за київським часом у суботу.

Також представник ЦУПу повідомив, що якщо буде проведений маневр ухилення станції від космічного сміття, то 18 січня не буде потрібно проводити планову корекцію висоти орбіти МКС, в ході якої планувалося створити оптимальні умови для стиковки з вантажним кораблем "Прогрес М-14М".

Уламки космічного апарату Iridium-33 утворилися на навколоземній орбіті 10 лютого 2009 року, після зіткнення супутника з російським військовим апаратом "Космос-2251", що на той момент вже не функціонував. Зіткнення сталося над Сибіром на висоті близько 800 км. Внаслідок цього зіткнення фрагменти космічних апаратів розлетілися на висоти від 500 до 1300 км, і на орбіті, за даними NASA, з'явилося понад 1100 уламків.

Космічний апарат "Космос-2251" запущений на орбіту 1993 року. Через два роки він виведений із системи. Апарат Iridium-33 виведено в космос 1997 року, і до моменту зіткнення з російським супутником він працював у складі орбітального угруповання супутникового зв'язку Iridium.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1098 | Додав: adminA | Теги: МКС змінить висоту орбіти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]