Чт, 2024-04-18, 07:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:58
Щоб зменшити зарплатню їхнім працівникам, в українських театрів хочуть відібрати статус "Національних"
Інші останні Культурні новини

Ініціатива Мінсоцполітики про скасування "Національного" статусу культурних установ викликала протест багатьох творчих колективів, фінансовий добробут яких буде помітно урізано. Деякі допускають навіть можливість страйків, повідомляє ZN.UA.

Вже на початку 2013 року українські театри та інші заклади культури можуть втратити статус "Національних", що призведе до значного скорочення зарплат їхніх працівників.

З відповідною ініціативою виступило Міністерство соціальної політики, розробивши "Методики віднесення працівників бюджетної сфери до певних розрядів єдиної тарифної сітки, розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери".

Нинішня методика розроблена науково-дослідним інститутом праці і зайнятості населення України (при Мінсоцполітики). І необхідність прийняття такої методики щодо перегляду розрядів і коефіцієнтів заробітної плати мотивується тим, що потрібно упорядкувати умови праці працівників окремих галузей бюджетної сфери.

Ці розробки Міністерства соціальної політики України викликали протест багатьох національних творчих колективів, фінансовий добробут яких буде помітно урізано. На боротьбу проти перегляду нині існуючих правил оплати праці працівникам національних колективів виступила і профспілка працівників культури України.

Зокрема, в листі до Міністерства культури, голова профспілки Людмила Перелигіна констатує: "Розрахунки за запропонованою методикою вказують на те, що впорядкування умов оплати праці буде відбуватися виключно за рахунок національних та академічних закладів культури. Ініціативою тих, хто розробляє подібні документи, є скасування статусу "Національного", "Академічного" установи культури, тобто порушується принцип розподілу установ культури на відповідні групи і пропонується "зрівнялівка" в оплаті праці працівників національного, академічного, обласного, пересувного театру, клубних закладів усіх типів, національних бібліотек, бібліотек відповідних груп та централізованих бібліотечних систем тощо".

На думку голови профспілки та голів профспілкових осередків різних національних колективів, подібна "уніфікація" без урахування категорії установи культури свідчить про порушення конституційних прав працівників культури і суперечить статті №22 Конституції України, згідно з якою не допускається обмеження змісту існуючих прав і свобод.

Стосовно очікуваного "тарифного переділу", який спричинить спад зарплат, національні театри готові виступити єдиним фронтом. Деякі допускають навіть можливість страйків, якщо ініціативи Міністерства соціальної політики будуть підтримані на найвищому рівні - національні статуси ліквідовані і зарплати уніфіковані.

Ця ж проблема, цілком ймовірно, стане і однією з гарячих тем на найближчій гуманітарній раді при президенті України: Богдан Ступка та Михайло Резникович (керівники національних театрів) планують проінформувати про це особисто Віктора Януковича - з метою зберегти нині існуючу статусність і відповідний ранг національних театрів.

Нагадаємо, що українські музиканти та театрали ризикують залишитися без роботи - так, принаймні, вони самі стверджують. Причина - новий закон про гастрольну діяльність.

Представник Мінкультури пояснює - нові ставки ввели, тому що відомству потрібні гроші. За рік з артистів планують зібрати 90 мільйонів гривень.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1029 | Додав: adminA | Теги: українських театрів, відібрати статус Національних | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]