Пт, 2024-04-19, 11:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:21
Шокін каже, що не залежить від президента, але думає про відставку
Інші останні Новини України

Генпрокурор Віктор Шокін запевняє, що не залежить від впливу будь-кого на своїй посаді, не отримував хабарів і "привів" у ГПУ свого заступника Давіда Сакварелідзе.

Про це він заявив в інтерв'ю "Подробицям" на телеканалі "Інтер" ввечері 7 лютого.

Коментуючи питання про те, чи може генпрокурор бути незалежним в Україні, Шокін заявив, що "потрапив на посаду випадково", при цьому висунув президенту Петру Порошенку вимогу.

"Перше: я буду призначати прокурорів областей і усіх заступників сам. Він погодився. За цей рік (на посаді) я не привів жодної людини до президента - ні прокурора, ні свого заступника, він навіть не знає, кого я призначаю", - заявив Шокін.

"Чи є це незалежністю?.. Це дуже важливо", - додав він.

При цьому він зазначив, що йому "надходили певні пропозиції, дзвінки від перших осіб".

"Але так ніколи не робив президент", - уточнив Шокін.

Разом з тим генпрокурор пригадав, як після свого призначення на посаду мав задум про реформу прокуратури та "чисто випадково познайомився з Давідом Сакварелідзе, і він мені сподобався".

"І я йому запропонував піти до мене заступником саме з питань реформи", - заявив Шокін, ствердно відповівши на запитання, чи він його "привів" у ГПУ.

"Ніхто не нав'язував, не примушував, а саме я попросив прийти до мене заступником", - додав він.

На запитання про стосунки із Сакварелідзе, який заявляв, що у ГПУ саботують проведення реформ, Шокін заявив: "Я б не звав його, якби не хотів реформ. Окрім того, я дав йому усі повноваження, які має заступник генпрокурора".

"У мене з Давидом чудові стосунки - були, є, і, сподіваюся. будуть", - заявив Шокін.

Коментуючи запитання, чи отримував він колись хабарі, Шокін з посмішкою зазначив: "Я генпрокурор лише один рік, сподіваюся, що останній".

"Усе моє життя пов'язано зі слідством, повністю. А слідчим хабарів не дають", - зазначив генпрокурор.

Шокін: західні політики готові працювати і не просили президента міняти генпрокурора

Шокін заявляє, що ніхто з західних політиків не говорив з президентом Петром Порошенком про те, щоб зняти його з посади генпрокурора.

"Наскільки я знаю, ніхто з західних політиків не говорив президенту, щоб мене зняли. Мені президент теж про це не говорив, що йому хтось говорив про моє звільнення", - заявив генпрокурор.

"В Одесі посол США Джеффрі Пайєтт - а потім опублікували та спотворили його виступ, - начебто про це говорив. Але потім з'ясувалося, що він такого не казав, а казав навпаки - "я хочу працювати з Шокіним, бажаю йому успіхів", - додав він.

При цьому Шокін додав, що це "вигідно тим силам, які не хочуть, щоб в Україні були закон і демократія".

Зауважимо, що вимога "негайної відставки" Шокіна останнім часом регулярно озвучується керівництвом політичної партії "Самопоміч" й однойменної фракції у Верховній Раді України. Перед цим вона висловлювалася 31 жовтня в зв'язку з обшуком депутатської приймальні народного депутата, кандидата в мери Дніпропетровська Бориса Філатова та затриманням лідера партії "УКРОПу" мільярдера Геннадія Корбана.

Представники правлячої проєвропейської коаліції й окремі члені Кабміну також звинувачували його у перешкоджанні початку повноцінної роботи Національного бюро розслідувань (НАБУ) й Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), через що, як стверджував голова МЗС Павло Клімкін, існувала загроза зриву виконання Україною плану заходів з отримання безвізового режиму з ЄС. У відповідь Генпрокуратура погрожувала підлеглим Клімкіна кримінальною відповідальністю.

Свої претензії до Шокіна висловлював й президент Петро Порошенко, який був незадоволений темпами передачі до суду справ проти причетних до злочинів під час Революції Гідності.

Відставки Шокіна й пришвидшення реформування органів прокуратури вимагав посол США в Україні Джеффрі Пайєтт та один з його попередників Джон Гербст.

В свою чергу Шокін стверджує, що може піти у відставку лише після того як буде завершено реформу ГПУ. Що стосується Порошенка, то 30 вересня під час свого виступу в Колумбійському університеті (США) він підкреслив власну готовність внести на розгляд парламенту своє подання щодо звільнення Шокіна у тому випадку, якщо він матиме на те "причини або будь-які підозри в корупції".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 803 | Додав: adminA | Теги: не залежить від президента, про відставку, Шокін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]