Пт, 2024-03-29, 11:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:58
Штаб АТО: бойовики зламали зуби під Мар’їнкою. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

З вчорашнього вечора й до ранку бойовики не припиняли обстріли позицій сил АТО.

Про це йдеться в повідомленні прес-центру АТО на сторінці в соцмережі. "Зламавши свої зуби під Мар’їнкою, бойовики у подальшому спромоглися лише на підлі обстріли у темну пору доби. На Маріупольському напрямку з артилерії, мінометів, гранатометів та стрілецької зброї обстріляли Широкине", - повідомив прес-центр у Фейсбуці.

На Луганському напрямку стріляли по Донецькому, Новотошківському, Станиці Луганській та Кримському.

На Артемівському вели вогонь з гранатомета по Золотому, а з стрілецької зброї по Ленінському.

На Донецькому напрямку бойовики з мінометів вели вогонь по Пісках, а з гранатометів - по Новотроїцькому. "З мінометів та артилерії вони вели вогонь по Гнутово та Мар’їнці", - додали в прес-центрі.

"БПЛА бойовиків було помічено у небі над українськими позиціями 18 разів", підсумовується в повідомленні.

Нагадаємо, 3 червня відбулися важкі бої в Мар'їнці, бойовики зробили кілька спроб штурма, піддавши місто масованим обстрілам із забороненого озброєння.

Через широкомасштабного наступу бойовиків в районі Мар'їнки із застосуванням ними танків і самохідних артилерійських установок "Гвоздика" Збройні Сили України, попередивши всіх міжнародних партнерів, змушені були повернути з тилу відведену згідно Мінським угодами артилерію і застосувати її. У Генштабі ЗСУ відзначили, що українські військові прийняли бій і дали ворогові відсіч на певних рубежах.

Раніше в Міноборони повідомляли, що в протистоянні під Донецьком з боку сил АТО 7 поранених.

На даний момент ситуація стабилизировалась, місто залишається під контролем українських військових.

Мар'їнку намагалися штурмувати 2 тактичні групи бойовиків

Вчора, 03.06.2015, приблизно з 04.10 ранку, російсько-терористичні війська почали масовані обстріли позицій українських військ у районі н.п. Мар'їнка. Починаючи з 6.45-7.00 на ділянці Мар'їнка - Красногорівка російсько-терористичні війська перейшли до активних наступальних дій.

В обстрілі, за даними групи ІС, брали участь наступні підрозділи бойовиків:

- Два підрозділи 122-мм САУ 2С1 "Гвоздика" (всього близько 18 установок);

- Вісім 152-мм гармат "Мста-Б";

- Не менше шести 152-мм САУ 2С3 "Акація";

- Три одиниці 152-мм самохідних гармат 2С5 "Гіацинт".

Також було зафіксовано кілька "кочівних" (активно маневруючих) батарей 122-мм гармат-гаубиць Д-30 - 14 гармат, розбитих на 2 підрозділи. У масовому порядку застосовувалися 120-мм і 82-мм міномети, в тому числі і в мобільному варіанті (на транспортних платформах).

Після невдалої спроби наступу на позиції сил АТО бойовики застосували реактивні системи залпового вогню. Тричі нанесені масовані удари з РСЗО БМ-21 "Град" як по передньому краю, так і по тактичних тилах наших військ (крім того, приблизно в 11.30 зафіксований залп РСЗВ 9К58 "Смерч" по тактичних тилах українських військ і цивільних об'єктах у районі н. п. Курахово).

З 10.00 формування терористів перейшли в атаку силами двох тактичних груп, кожна чисельністю в посилений "піхотний" (механізований) батальйон:

- одна т.г. - уздовж Донецької кільцевої дороги від Олександрівки (за практично відкритій місцевості, що і стало фатальним для неї);

- друга т.г. - через Старомихайлівку на Красногорівку (по досить вузькому ділянці між двома водоймами).

Крім того, у другому ешелоні російсько-терористичних військ перебував резерв для подальшого нарощування зусиль у напрямку, де позначиться успіх (всього - 2 "піхотні" групи чисельністю до посиленої роти кожна, і 1 танкова рота).

Одночасно були помічені групи піхоти противника в районі н.п. Новгородське (загальною чисельністю до посиленої роти), які спробували просунутися північніше Авдіївки. В результаті декількох тактичних маневрів і спроб діяти через фланги, бойовики після півторагодинного ближнього вогневого бою були змушені відійти в сторону західних околиць Горлівки.

До складу всіх тактичних груп російсько-терористичних військ, що оперували в Петровському районі Донецька у напрямку до н.п. Мар'їнка, входила бронетехніка і транспортні засоби.

Артилерія застосовувалася централізовано, коректувалася і управлялася з одного центру. Зазначалося застосування артилерією бойовиків одного з найскладніших прийомів ведення артилерійської стрільби - ведення супроводжуючого вогню (хоча одна з авангардних груп наступаючих терористів вирвалися вперед і потрапила під удар власної артилерії). Крім того, артилерія супротивника періодично наносила чергуються вогневі удари як по передньому краю наших військ, так і з тактичних тилах, намагаючись перешкодити підходу підкріплення.

В результаті вогневого бою на західній і південно-західній околиці Мар'їнки противнику вдалося ціною втрати декількох одиниць бронетехніки і транспорту досягти передового блок-поста українських військ і зайняти його (це і стало максимальним досягненням російсько-терористичних військ за добу).

Оперують північніше і південніше Мар'їнки підрозділи бойовиків потрапили під вогонь обороняються українських підрозділів, також, як і кілька груп терористів, які намагалися обійти Красногорівку з півдня.

У підсумку, на порівняно невеликому відрізку між Олександрівкою і Мар'їнкою противник поніс настільки відчутні втрати від вогню українських військ, що був змушений зупиниться. Після чого став знову концентрувати артилерійський вогонь на опорних пунктах і позиціях українських військ - в основному безрезультатно.

У свою чергу, починаючи з 13.00 українські війська підтягнули артилерію до переднього краю, одночасно проводячи за Мар'їнкою розгортання тактичних резервів. Українськими військами було завдано комбінований удар ствольної і реактивної артилерії по рубежу, якого на той момент досягли сили противника. Також була здійснена контратака до залишеного раніше блок-посту сил АТО.

Бойовики були змушені залишити зайнятий раніше блок-пост і відійти в сторону Олександрівки на вихідний рубіж, Одночасно рухалися за першим ешелоном резервні підрозділи російсько-терористичних військ потрапили під артилерійський удар ЗС України, і вплинути на хід бою за Мар'їнку не могли.

На кінець дня підрозділи ЗСУ остаточно придушили на околицях Мар'їнки опір противника. У нічний час противник проводив активні обстріли позицій сил АТО, без спроб відновлення наступальних дій.

Бірюков розповів про втрати бойовиків під Мар'їнка: 24 вбито, 91 поранено

В ході бойових дій в районі Мар'їнки терористи втратили 24 людини убитими, 91 був поранений.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив радник президента України Юрій Бірюков.

За його словами, ці дані не є остаточними, і кількість втрат збільшується.

"Це зафіксовані тіла в моргах, а також дані по лікарнях Донецька. Дані серйозні, але не фінальні - рахунок збільшується", - йдеться в повідомленні.

Довідка

Згідно з Мінськими домовленостями, з 00.00 15 лютого в зоні АТО оголошено режим припинення вогню. Проте бойовики штурмували Дебальцеве (Донецька область), заявляючи, що вважають його "своєю територією".

17 лютого російсько-терористичні війська захопили частину Дебальцевого. При цьому ватажки бойовиків блокували в'їзд групи ОБСЄ в місто, що є грубим порушенням Мінських домовленостей.

18 лютого основні сили АТО в Дебальцевому з боями прорвалися з міста. Президент України Петро Порошенко повідомив, що це була "планова і організована операція".

За даними Генштабу, втрати українських сил при виході з міста становили 22 загиблих і 157 поранених, понад 90 потрапили в полон, 82 зникли безвісти.

19 лютого сили АТО повністю покинули місто.

Після цього Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про звернення до ООН і до Європейського Союзу про направлення в Україну миротворців. Також вирішено провести перегрупування армії з урахуванням нової лінії зіткнення в зоні АТО.

20 лютого бойовики повністю окупували Чорнухине (Луганська область).

21-22 лютого окупанти посилили штурм Широкиного, що біля Маріуполя. І навіть застосували проти сил АТО новий вид озброєння.

26 лютого, згідно з другим пунктом "Комплексу заходів з виконання Мінських угод", Збройні сили України почали відведення важкого озброєннявід лінії розмежування на Донбасі.

Того ж таки дня заступник керівника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александер Гуґ повідомив, що важке озброєння відводять обидві сторони конфлікту.

При цьому директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс заявив, що "поки що всі заяви, які звучать з боку так званих "ДНР "та "ЛНР" про нібито відведення, нічим не підтверджені, це тільки слова..."

4 березня українська сторона почала другий етап відведення важкої техніки. Від лінії зіткнення самохідних артилерійських відтягнули установки 2С3 "Акація".

Президент України Петро Порошенко запевняє, що українські військовослужбовці готові повернути важку техніку на попередні рубежі в разі невиконання Мінських домовленостей.

У штабі АТО вже фіксують "ознаки підготовки ворога до подальших наступальних дій на маріупольському, артемівському і луганському напрямках".

5 березня українські військові почали третій етап відведення важкого озброєння від лінії зіткнення на Донбасі.

8 березня українська сторона в зоні проведення антитерористичної операції завершила четвертий етап відводу від лінії розмежування важкого озброєння.

Президент України Петро Порошенко запевняє, що українські військовослужбовці готові повернути важку техніку на попередні рубежі в разі невиконання Мінських домовленостей.

У штабі АТО фіксують "ознаки підготовки ворога до подальших наступальних дій на маріупольському, артемівському і луганському напрямках".

При цьому силовики заявляють, що, незважаючи на відведення важкої артилерії, "оголяти передній край не будуть".

1 травня ватажок донецьких бойовиків Олександр Захарченко вчергове пригрозив наступом на Україну.

3 травня бандформування значно посилили вогневу активність і за кількістю обстрілів на добу повернулися до рівня, який існував до укладення Мінських угод.

Окупанти створюють на Маріупольском напрямку потужний "ударний кулак" з декількох десятків одиниць бронетехніки і до 3 тис особового складу.

20 травня на сторінці прес-центру у Facebook з'явилася інформація від спостерігачів української сторони Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін, згідно з якою бойовики обстрілювали н.п. Піски ймовірно фосфорними боєприпасами.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 914 | Додав: adminA | Теги: штаб АТО, бойовики зламали зуби під Мар’їнкою | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]