Пт, 2024-03-29, 03:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:56
Штати підписують це з тими країнами, які не стануть членами Альянсу - заступник голови МЗС Пристайко про статус союзника США поза НАТО
Інші останні Новини України

  Статус Основного союзника поза НАТО зазвичай надають Сполучені Штати країнам, які в майбутньому не стануть членами НАТО.

Як повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Укрінформ, про це заявив перший заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко.

"Це (Основний союзник США поза НАТО - ред.) - політичний статус, який у більшості випадків США підписують із тими країнами, що не стануть членами НАТО. В принципі, ми ставимось до цього як до важливого кроку, але ми знаходимось у Європі і маємо всі можливості, щоб стати повноправним членом Альянсу", - сказав він.

"Зараз відбуваються обговорення серед фахівців, чи потрібен нам такий статус, або ж нам треба докласти всіх зусиль, щоб стати членом НАТО", - додав посадовець. Він поінформував, що найближчим часом заплановано зустріч на рівні міністрів в рамках НАТО, де також обговорюватимуть це питання.

"Тобто є два паралельні треки: з одного боку, як варіант, який у теорії можна досягти швидше, це домовитись з американцями про двосторонню співпрацю у сфері безпеки. Але залишається у нас ідея остаточно стати союзником, тобто одними із представників, які сидять у Брюсселі за столом як союзники НАТО", - пояснив Пристайко.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила за основу й у цілому постанову про звернення Верховної Ради України до Конгресу США щодо гарантій безпеки (№6111). Автори звернення наголошують, що надання Україні статусу основного союзника поза НАТО сприятиме реалізації гарантій безпеки, наданих у рамках Будапештського меморандуму.

Статус Основного союзника поза НАТО передбачає участь у спільних оборонних ініціативах, проведення досліджень у військовій сфері, участь у обмежених контртерористичних заходах, поставка деяких видів озброєння, спільна участь у космічних проектах. З 1989 року такий статус отримали 16 країн, серед яких Австралія, Єгипет, Ізраїль, Республіка Корея, Японія, Йорданія, Нова Зеландія, Аргентина, Бахрейн, Таїланд, Філіппіни, Кувейт, Марокко, Пакистан, Афганістан і Туніс. Україна у 2014 році вже претендувала на цей статус. Спочатку він був прописаний у проекті закону Акт на підтримку свободи України, однак після всіх узгоджень у Конгресі цей пункт прибрали з тексту.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 612 | Додав: adminA | Теги: пристайко, статус союзника США поза НАТО, МЗС, члени Альянсу, штати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]