Пт, 2024-04-26, 01:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:51
"Сіяти розумне, добре, вічне": Вернадський в одному ряду з Махатмою Ганді
Інші останні Новини світу науки і технологій
Земля - живий організм, її біосфера - головна перетворююча сила, зачатки якої були занесені на третю від Сонця планету з космосу, стверджував світило світової і вітчизняної науки ХХ століття - Володимир Іванович Вернадський. Ідеї науковця про Землю та її місце у ноосфері лягли в основу філософської течії - руського космізму. 12 березня Володимиру Вернадському виповнилося б 150 років, пише про пам'ятну дату Вести.Ru.

Чотири мільярди років Земля зазнає потужного обстрілу кометами, які і приносять на нашу планету життя.

"Життя на Землю можна принести тільки у крижаних кометах. Зараз, коли ми по мерзлоті сибірській знаємо, що в анабіозі мікроорганізми можуть перебувати довго, кілька мільйонів років, це означає, що жодних перешкод для транспортування із найвіддаленіших місць немає. З льодом можна принести все, що завгодно", - пояснює Олексій Розанов, академік, голова наукової ради РАН з астробіології.

Панспермія - гіпотеза, що життя на Землю було занесено з космосу, - з'явилася наприкінці 19 століття. Тоді про це говорили обережно. Дуже фантастично звучало. Вернадський же виступав переконаним прихильником цієї теорії. Він немов пророк передбачав розвиток багатьох наукових ідей і часто виявлявся правий. Сьогодні у вчених накопичилося чимало доказів того, що життя цілком могло з'явитися поза Землею.

"Це із серії мікроорганізмів, які ростуть після різних доз опромінення ... А це якраз з тих організмів, яким не треба Сонця, беруть енергію при окисленні заліза", - показує Олена Воробйова, старший науковий співробітник факультету грунтознавства МГУ.

Приблизно так могла б виглядати перша ступінь життя на Марсі, де як раз багато заліза. У лабораторії вчених величезну різноманітність мікробів, тут їх опромінюють гігантськими дозами, вони зазнають випробовування екстремальними температурами, створюють вакуум, але вони все одно живуть.

"Якщо там також зародилося життя, скільки можуть відомі нам мікроорганізми витримувати ці навантаження в умовах космосу?" - цікавиться Олена Воробйова.

Ще один доказ - знімки метеорита під електронним мікроскопом. Скам'янілі мікроби - так звані ціанобактерії або синьо-зелені водорості, яких на Землі повно.

"Сьогодні техніка дозволяє бачити ось такі речі в метеоритах, і є можливість ці метеорити досліджувати усередині, щоб уникнути зараження, і видно, що в метеоритах є життя. Це ниточки з клітинами, але скам'янілі, це означає, що була якась калюжа, в якій і жили ці паруб'ята", - говорить Олексій Розанов, академік, голова наукової ради РАН з астробіології.

Вік метеоритів з явними ознаками життя більше чотирьох з половиною мільярдів років, трохи більше віку Землі. Ось і виходить, що ці мікроби жили не на нашій планеті, а з'явилися набагато раніше.

"Земля у цей момент почала формуватися, а вони вже жили на якійсь іншій планеті. І тому я стверджую, що життя почалося не на Землі, воно сюди занесене", - заявляє Олексій Розанов.

Ось вона - унікальна колекція метеоритів Інституту геохімії, який колись заснував сам Вернадський. Космічним тілам вчений приділяв завжди особливу увагу.

"Він створив метеоритну колекцію. І він перший вчений, який відокремив метеорити в особливу групу, а потім створив комітет з метеоритів", - розповідає Ірина Івановська, завідувачка Меморіальним музеєм В.І. Вернадського.

Мінералогія космосу, радіобіологія, біогеохімія, кристалографія - це далеко неповний перелік наукових шкіл, засновником яких був Володимир Іванович Вернадський. За внеском у науку Вернадського ставлять в один ряд з Ломоносовим. У 1917 році вчений був членом Тимчасового уряду, входив до партії кадетів, але навіть з такою біографією його прийняла і нова радянська влада.

"Чому ж не заарештували самого Вернадського? Для Берії Володимир Іванович був найбільшим спецом з корисних копалин у нашій країні. А соціалізм без корисних копалин побудувати не можна, тому Берія і його оточення просто закрили очі на його туманне минуле", - пояснює Ірина Івановська.

Обстановка у кабінеті-музеї залишилася колишньою, як при житті Вернадського. Речі справжні. Час видає лише пожовклий рукописний листок. У будинку не було розкошу, все йшло на книги. Вернадський читав на 15 мовах.

Біосфера - один з пластів нашої Землі. За Вернадським - жива речовина, основоположна планетарна сила. Так він вперше обгрунтував новий напрямок у науці - біогеохімії.

"Він намагався показати у своїй науці взаємодію живої і неживої речовини, роль живої речовини в історії міграції неживої речовини", - пояснює Ірина Івановська, завідувачка Меморіальним кабінетом-музеєм В.І. Вернадського.

Природознавець був упевнений, що головним етапом розвитку життя на Землі повинна стати ноосфера - влада розуму, мудрого управління нашою планетою.

Відзначимо, що перші припущення про панспермію з'явилися у V столітті до н.е. в Стародавній Греції. Натурфілософ Діоген Аполлонійський, який належить до школи досократиків (філософів до Сократа), першим припустив позаземне походження метеоритів.

З настанням Нового Часу у XVIII столітті і бурхливим розвитком природничих наук дослідження позаземного життя отримало своє продовження. Англійський учений-хімік Едвард Говард (1774-1816) присвятив своє життя вивченню метеоритів. Його прийнято вважати засновником метеоритики.

Довідка

Володимир Іванович Вернадський народився 28 лютого (12 березня - за новим стилем) 1863 року. Помер 6 січня 1945 року. Його батько Іван Васильович, нащадок українських козаків, був професором економіки у Києві перш ніж переїхати до Санкт-Петербурга, а його мати Ганна Петрівна була дочкою українського шляхтича.

У 1885 році закінчив фізико-математичний факультет Петербурзького університету. У 1890 році - приват-доцент кафедри мінералогії Московського університету. У 1897 році захистив докторську дисертацію в Петербурзькому університеті. У 1898-1911 роках професор Московського університету.

У 1886 році Вернадський одружився на Наталії Єгорівні Старицькій (1862-1943), з якою прожив понад 56 років. У сім'ї було двоє дітей: син Георгій Володимирович Вернадський (1887-1973), відомий дослідник російської історії, дочка Ніна Володимирівна Вернадська-Толль (1898-1985), лікар-психіатр ; обоє померли в еміграції у США.

У 1905 році брав участь у створенні Конституційно-демократичної (кадетської) партії і був членом її Центрального комітету до 1918 року, а в 1917 році входив до Тимчасового уряду Росії. З 1912 року академік Імператорської Санкт-Петербурзької академії наук (пізніше Академія наук СРСР).

У 1927 році організував в Академії наук СРСР Відділ живої речовини. Проте термін "жива речовина" він вживав у значенні, відмінному від робіт О.Б. Лепешинської - як сукупність живих організмів біосфери.

Вернадським опубліковано понад 700 наукових праць.

Заснував нову науку - біогеохімію і зробив величезний внесок у геохімію. З 1927 року до самої смерті обіймав посаду директора Біогеохімічної лабораторії при Академії наук СРСР. Був учителем цілої плеяди радянських геохіміків.

З філософської спадщини Вернадського найбільшої популярності зажило вчення про ноосферу; він вважається одним з основних мислителів напрямку, відомого як російський космізм.

Влітку 1940 року за ініціативою Вернадського почалися дослідження урану на отримання ядерної енергії. З початком війни був евакуйований до Казахстану, де створив свої книги "Про стани простору в геологічних явищах Землі. На тлі зростання науки XX сторіччя" і "Хімічна будова біосфери Землі і її оточення".

У 1943 році Вернадський повернувся з евакуації і "за багаторічні видатні роботи в галузі науки і техніки" до 80-річчя був удостоєний Сталінської премії I ступеня.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1946 | Додав: adminA | Теги: Вернадський, Махатма Ганді | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]