Чт, 2024-04-25, 01:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:45
Синхронний заплив до Європи
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
3 вересня почне роботу третя сесія Верховної Ради VII скликання. Для прийняття законів, необхідних для інтеграції в Європейський Союз, може статися зближення опозиції та Партії регіонів. Головне протистояння в парламенті буде відбуватися всередині більшості - серед прихильників і противників євроінтеграції, вважають експерти. У Партії регіонів в свою чергу не виключають зміни конфігурації у Раді і створення нових фракцій і груп. Про це повідомляє видання "КоммерсантЪ-Украина".

Учора голова Верховної Ради Володимир Рибак повідомив, що відразу після відкриття третьої сесії народні депутати сконцентруються на ухваленні законопроектів, необхідних для підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. "На перший пленарний тиждень я поставив сім законів з євроінтеграції", - повідомив пан Рибак. З-поміж інших документів, які парламент розгляне насамперед, спікер згадав нову редакцію закону про прокуратуру, а також законопроекти, що стосуються судової реформи та виборчого законодавства. Тим часом одна з головних вимог ЄС - про ліквідацію вибіркового правосуддя, під яким європейські дипломати мають на увазі справу Юлії Тимошенко, - у парламенті розглядатися не буде, упевнений спікер.

Під час голосування з євроінтеграційних питань Верховній Раді вдасться уникнути конфліктів, вважають експерти. "Ця сесія буде присвячена європейської інтеграції. Голосування проходитимуть з результатом у 350 і більше голосів - зрозуміло, що опозиція цей процес підтримає", - запевнив видання заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв. Утім, він запевнив, що в опозиції наполягатимуть на декриміналізації ст. 364 і 365 Кримінального кодексу, за якими засуджено Юлію Тимошенко, а також на персональному голосуванні народних депутатів. "Якщо Партія регіонів відмовиться голосувати індивідуально, протистояння може повторитися", - пообіцяв депутат.

В опозиції вважають, що конфлікти можуть розгорітися в самій більшості. "У Партії регіонів буде серйозний розкол щодо теми інтеграції в ЄС, оскільки частина депутатів налаштована на те, щоб саботувати цей процес заради співпраці з Росією", - заявив народний депутат Ігор Мірошниченко ("Свобода"). Такий конфлікт може призвести до переформатування конфігурації у парламенті, вважають експерти. "У керівництві фракції Партії регіонів не зможуть розраховувати на частину своїх соратників, а також на голоси комуністів. Тому не виключено, що буде внесено зміни до регламенту, які знизять до 14-15 осіб поріг задля формування нової фракції з кола мажоритарників", - заявив "Комерсанту" директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

У Компартії вчора підтвердили виданню, що не голосуватимуть солідарно з Партією регіонів. "Ми вважаємо, що більш вигідним для України є участь у Митному союзі, а не в Євросоюзі. Ми будемо ініціювати референдум з цього питання і подавати законопроекти, які передбачають співпрацю з Росією", - заявив народний депутат Олександр Голуб (Компартія).

Крім того, на роботі парламенту істотно позначиться наближення президентської виборчої кампанії 2015 року, наголошують у фракції "УДАР". "Головні політичні гравці вже на низькому старті! Наша спільна мета - відсторонити Віктора Януковича від влади в 2015 році. Ми вважаємо, що в опозиції повинні знайти сили і висунути єдиного кандидата від опозиції вже в першому турі. У наших колег інший підхід, але я сподіваюся, що спільне рішення буде знайдено", - сказав "Комерсанту" народний депутат Павло Розенко (УДАР). Він зазначив, що, незважаючи на можливу конкуренцію за президентське крісло, глави опозиційних фракцій, як і раніше, будуть координувати свою діяльність у парламенті.

При цьому в Партії регіонів упевнені, що опозиції не вдасться діяти спільно. "Вже щосили відчувається наближення президентських виборів. Кожен з опозиціонерів буде тягнути ковдру на себе, і це ще більше загострить обстановку", - заявив виданню перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов. За його словами, як результат "у парламенті істотно зміниться розклад сил". "Через поведінку опозиції в їхніх фракціях побільшає депутатів, які хочуть працювати конструктивно. Тому я не виключаю створення в Раді нової фракції чи депутатської групи, яка буде співпрацювати з нами", - зазначив пан Чечетов.

У цілому третя сесія парламенту запам'ятається зближенням позицій Партії регіонів та опозиції з питань, які стосуються інтеграції України в ЄС. "На противагу в Раді активізується проросійське крило - комуністи і частина депутатів від Партії регіонів, загалом осіб 40-50. Вони будуть вживати різних заходів - від зриву роботи Ради до провокацій на адресу опозиції, тут фракціям важливо не втягнути себе в цю гру", - резюмував професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань.

Нагадаємо, в серпні 2013 року Арсеній Яценюк заявив, що опозиція готова проголосувати спільно з владою закони, необхідні для підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 923 | Додав: adminA | Теги: Європи, Синхронний заплив | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]