Вт, 2024-04-23, 18:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:38
Синоптики пояснили зливи в Україні змінами клімату
Інші останні Прогноз погоди
В Україні на кілька днів припиняться сильні дощі. Про це повідомили в Українському гідрометеоцентрі. "17 вересня по всій країні, крім західних областей, буде сухо і тепло - +19-21С, а на півдні - до +24С. На заході в цей день можливі грози", - сказав заступник начальника Гідрометцентру Анатолій Прокопенко, передають "Вести".

Проте вже 18 вересня у всіх областях знову почнуться дощі - надійде новий атмосферний фронт із заходу. При цьому зливи стали особливою проблемою у цьому році. Такої кількості опадів не було давно, а найбільше дісталося Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Житомирській і Черкаській областям. Лідером, за даними Гідрометцентру, став Кіровоград, де випало 80 мм опадів. Руйнівні дощі прийшли і на Одещину, де прорвало дамбу і є дві жертви.

Фахівці пояснюють дощі кліматичними змінами. "Існує циклічність періодів похолодання і потепління на Землі, але досліджувати це складно, оскільки регулярні метеоспостереження в Україні почалися лише в другій половині ХІХ століття. Єдине, що можна сказати, - кількість опадів справді має тенденцію до збільшення, як і середня температура. Але це не унікальне явище, таке вже було в 80-х", - сказала начальник найстарішої агрометеостанції України "Нікітський сад" Світлана Корсакова.

За словами експерта-кліматолога, начальника відділу стратегічного планування Держагентства з екоінвестицій Ірини Трофимової, збільшується не сама кількість опадів, а їхня інтенсивність.

"Середня норма залишається попередньою, але випадають дощі тепер не розмірено протягом місяця, а одразу й багато - за один або кілька днів. Плюс середня температура трохи підвищується. Якщо хтось побоюється, що скоро у нас будуть довгі сезони дощів, як в Таїланді, то поспішаю заспокоїти - цього не буде, у нас інший клімат", - повідомила вона.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Прогноз погоди | Переглядів: 887 | Додав: nowyny | Теги: зміна клімату, зливи в Україні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]