Чт, 2024-04-25, 13:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:01
Сирія: кількість жертв зашкалює, насильство не зупинити без втручання ззовні
Інші останні Новини світу
Кількість загиблих в ході сирійського конфлікту досягло безпрецедентного рівня, а ризик громадянської війни усе більш реальний, заявив представник країни-голови ЄС заступник міністра у європейських справах Кіпру Андреас Маврояніс, передає "Інтерфакс".

"Порушення прав людини тривають, прискорена мілітаризація цього конфлікту має серйозні наслідки не лише для сирійського народу, але і для регіону в цілому", - сказав Маврояніс, виступаючи увечері в середу в Страсбурзі в дебатах про ситуацію в Сирії на пленарному засіданні Європарламенту від імені глави європейської дипломатії Кетрін Ештон.

Він відмітив, що Євросоюз активізує свої зусилля у пошуках шляхів припинення конфлікту і мирного рішення кризи. За його словами, йде напружений тиждень в тому, що стосується дій міжнародного співтовариства у відповідь на сирійський конфлікт. Кіпрський заступник міністра підкреслив необхідність більшої міжнародної згуртованості і збільшення дипломатичних зусиль.

"Ми потребуємо у дії і заклику до дії з боку Ради Безпеки ООН. Ми потребуємо залученості Росії і Китаю", - відмітив Маврояніс.

Він нагадав про першу зустріч "групи дій" з врегулювання в Сирії 30 червня, скликаній в Женеві Кофі Аннаном, на якій була досягнута домовленість про основні принципи і напрями спільної роботи. Маврояніс дав позитивну оцінку цій зустрічі і відмітив, що група висловила повну підтримку Аннану і його плану. Це відкриває шлях для його місії, хоча це і непросте завдання, і усі повинні колективно гарантувати її рішення, пояснив кіпрський дипломат.

Кіпрський заступник міністра виразив надію, що учасники майбутньої 6 липня зустрічі "друзів Сирії", на яку відправиться і Ештон, погодяться з результатами наради в Женеві.

На цьому етапі, на його думку, головним викликом є мирний перехідний період і вжиття заходів, прийнятних для опозиції. У свою чергу опозиція має бути "об'єднаною і ефективною".

Він також відмітив, що триватиме обговорення можливості залучення Міжнародного кримінального суду до наслідків конфлікту в Сирії.

Європейські депутати, що виступили в дебатах, в цілому позитивно відізвалися про підсумок наради "групи дій" в Женеві, сприймаючи цю зустріч в якості необхідного для вирішення конфлікту кроку.

Зазначимо, збройне протистояння між противниками режиму Башара Асада та урядовими силами триває з березня минулого року. 30 червня на женевській конференції у справах Сирії було ухвалено рішення створити в країні перехідний керівний орган і чинити тиск на всі сторони конфлікту.

Проте представники сирійської опозиції відхилили пропозиції, не бажаючи сідати за стіл переговорів із президентом Асадом.

Країни Заходу, передусім США, переконують Росію надати президентові Сирії Башару Асаду політичний притулок.

Генсек ЛАД: насильство в Сирії не закінчиться без застосування 7 глави статуту ООН

Насильство в Сирії не припиниться до тих пір, поки Рада Безпеки ООН не схвалить резолюцію, яка включає застосування по відношенню до Дамаску сьомої глави статуту ООН. Таку заяву зробив генеральний секретар Ліги арабських держав (ЛАД) Набіль аль-Арабі.

Відомо, що ця глава статуту передбачає, у тому числі, застосування сили при загрозі міжнародному світу, передає РБК.

"Насильство в Сирії не закінчиться до тих пір, поки Радбез ООН не ухвалить обов'язкову резолюцію, яка б дозволяла застосування по відношенню до Сирії сьомої глави статуту ООН", - цитують генсека ЛАД інтернет-ЗМІ.

Він додав, що було б невірним вважати, що нині в Сирії йде громадянська війна.

"Незважаючи на тривалі озброєні зіткнення, я не став би говорити про те, що вони переростають в громадянську війну", - відмітив генеральний секретар Ліги.

Що стосується розбіжностей, що з'явилися, між окремими сирійськими угрупуваннями, то аль-Арабі вважає, що їх причиною стали "вимоги окремих національних організацій, зокрема курдських". У зв'язку з цим генсек ЛАД підкреслив "необхідність єдності сирійського народу і неприпустимість його розділення за національною ознакою".

Пекін відмовився від участі в конференції "друзів Сирії"

У Пекіні не вважають потрібним брати участь в конференції "друзів Сирії" в Парижі, заявив офіційний представник МЗС КНР Лю Веймінь на брифінгу.

"Що стосується конференції "друзів Сирії", то позиція Китаю не змінилася. У час, що наполіг, я не маю в розпорядженні інформації про те, що китайська сторона буде присутньою на цій зустрічі", - сказав він в середу.

За його словами, "китайська сторона вважає, що на нинішньому етапі актуально якнайскоріше втілити в життя відповідні пропозиції, які зафіксовані в комюніке зустрічі "Групи дій" з Сирії".

Ця зустріч відбулася 30 червня в Женеві.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 954 | Додав: adminA | Теги: Сирія, жертв, насильство | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]