Чт, 2024-04-18, 19:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:20
Сирія: вижилі після бійні в Хулі розповіли, як убили їхніх друзів і дітей
Інші останні Новини світу

Мешканці Сирії, які вижили після бійні в місті Хула, розповіли, як лояльні до уряду сили входили в їхні будинки і вбивали членів їх сімей. Тим часом в Дамаск відправляється спеціальний посланник ООН і ЛАД Кофі Аннан.

Свідки стверджують, що не загинули, оскільки сховалися від нападників, або прикинулися мертвими, передає BBC. Більшість з цих людей говорять, що вбивство щонайменше 108 осіб, у тому числі 34 дітей, - справа рук урядових військ, а також членів підконтрольної офіційному Дамаску озброєного угрупування, відомого як "шабіха".

Однак сирійська влада наполягає, що масові вбивства в Хулі здійснили "озброєні терористи", які таким чином нібито намагаються зірвати угоду про припинення вогню і спровокувати збройне втручання західних країн.

Росія, яка двічі блокувала ухвалення жорстких резолюцій Ради Безпеки ООН із засудженням режиму президента Башара Асада, вважає, що в трагедії винні обидві сторони конфлікту.

Проте спостерігачі ООН, які відвідали село, де відбулися вбивства, знайшли свідчення того, що цей населений пункт піддавався артилерійському обстрілу урядових військ. Представники Об'єднаних Націй також підтвердили, що деякі із загиблих в Хулі були вбиті пострілами з близької відстані, а також ножовими ударами.

Більшість свідків вважають, що у вбивствах винна сирійська армія і члени лояльних до уряду збройних груп. "Ми були вдома, і вони увійшли - шабіха і сили безпеки. Вони увійшли з автоматами Калашникова і автоматичними гвинтівками, - говорить одна з тих, що вижили - Раша Абдул Разак. - Вони завели нас в одну кімнату, ударили мого батька прикладом по голові і вистрілили йому прямо в підборіддя".

За словами цієї мешканки Сирії, з 20 членів сім'ї та їхніх друзів, які перебували в будинку, вижили тільки четверо.

Ще один місцевий житель говорить, що в момент, коли озброєні люди вивели членів його сім'ї на вулицю і застрелили їх, він ховався на горищі. "Я відкрив двері і побачив тіла, мені важко було відрізнити моїх дітей від моїх братів. Це неможливо описати. У мене троє дітей, і я втратив трьох дітей", - говорить він.

Інші свідки побоюються, що урядові війська можуть повернутися в Хулу.

Слова місцевих жителів неможливо підтвердити з незалежних джерел, однак вони відповідають один одному і повідомленням активістів опозиції з місця подій.

Західні лідери висловили обурення у зв'язку з подіями в Хулі. Великобританія, Франція і США намагаються посилити міжнародний тиск на сирійський режим.

Британський міністр закордонних справ Вільям Хейг 28 травня провів переговори в Москві, намагаючись переконати російську владу посилити своє ставлення до офіційного Дамаску. Однак, судячи із заяв, зроблених після зустрічі Хейга зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим, істотного прогресу в цьому напрямку не відбулося.

Тим часом Франція проводить чергове засідання так званої "Групи друзів Сирії" - об'єднання країн, які різко засуджують сирійський режим. "Убивча нерозсудливість Дамаскського режиму представляють загрозу регіональній безпеці, і його лідери повинні відповісти за свої вчинки", - сказано в заяві адміністрації президента Франції Франсуа Олланд.

Спеціальний представник ООН і Ліги арабських держав Кофі Аннан прибув до Дамаску і сьогодні проведе переговори з президентом Сирії. За словами Аннана, зараз настав вирішальний момент, і він спробує переконати Асада піти на "рішучі кроки", що демонструють його прихильність до миру.

Згідно з планом Аннана, який підтримала Рада Безпеки ООН, сирійська влада і опозиція повинні були з 12 квітня дотримуватися перемир'я; план також передбачав прибуття до Сирії міжнародних спостерігачів та виведення з міст урядової важкої техніки.

Проте насильство в Сирії триває. За даними активістів опозиції, 28 травня сутички, що приводили до смерті людей, відбувалися щонайменше в семи різних регіонах країни. З початку повстання проти режиму Ассада в березні 2011 року було вбито щонайменше 10 тис людей.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1044 | Додав: admin | Теги: Сирія, Хула, бійня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]