Сб, 2024-04-20, 01:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:25
Сирійські опозиціонери захопили російське посольство у Лівії
Інші останні Новини світу

США, Великобританія і Франція виступили з жорсткими заявами, засуджуючи подвійне вето, накладене Росією і Китаєм на підготовлений арабськими країнами і Заходом проект резолюції Ради Безпеки ООН по Сирії, повідомляє Iнтерфакс.

Постпред США при ООН Cьюзан Райс, зокрема, підкреслила, що відтепер відповідальність за кров людей, які гинуть в ході зіткнень сирійської влади з опозицією, лежатиме на країнах, що заблокували ухвалення резолюції.

Вона відзначила, що з осені 2011 року, коли була зроблена перша спроба схвалити резолюцію ООН по Сирії, в країні були убиті 2 тис осіб.

Райс заявила, що США вважають результати голосування "огидливими".

"Два члени Ради тримають його в заручниках, - сказала вона. - Ці країни керуються порожніми аргументами і власними інтересами, затримуючи і намагаючись максимально ослабити будь-який текст, який би чинив тиск на Асада і спонукав би його до зміни політики".

"Ця непоступливість ще більш позорна, враховуючи, що, принаймні, один з цих членів Радбезу продовжує поставляти Асаду зброю", - сказала Райс під час засідання Радбезу ООН.

За словами глави британського зовнішньополітичного відомства Вільяма Хейга, дії Москви і Пекіна призведуть до зростання жертв в Сирії.

Хейг в неділю, 5 лютого, заявив, що вето накладене Росією і Китаєм на резолюцію Ради безпеки ООН по Сирії, додасть хоробрості президентові Башару Асаду.

Президент Франції Ніколя Саркозі також засудив вето, накладене Росією і Китаєм, сказавши, що хоче створити групу "друзів Сирії" для пошуку шляхів рішення сирійського питання.

Глава МЗС Франції Алан Жюппе сказав, що вето Москви і Пекіна "паралізувало" міжнародне співтовариство.

У свою чергу голова російського МЗС Сергій Лавров <а href="/world/04feb2012/managered_chaos.html">пообіцяв, що звернеться до керівництва Сирії для того, щоб реформи були проведені негайно. Він повинен провести переговори з Башаром Асадом 7 лютого в Дамаску.

Проект резолюції, за яким пройшло голосування в Радбезі ООН, розроблений Лігою арабських держав за підтримки країн Європи. Він покликаний, за словами авторів, зупинити насильство в Сирії, де з березня 2011 року тривають сутички опозиції і прихильників Асада.

Росія заблокувала резолюцію Радбезу ООН по Сирії вже удруге, перша спроба прийняти документ була зроблена в жовтні 2011 року. Спочатку Москву не влаштовувало в резолюції те, що вона створювала загрозу військового вторгнення до Сирії з боку західних країн, як це було раніше в Лівії. У новому варіанті документа уточнюється, що питання зміни влади є внутрішньосирійським, проте російську сторону не влаштувало, що в тексті значно більше засуджуються дії уряду Сирії, чим опозиції.

Як вже повідомлялося, за ухвалення Радою Безпеки ООН резолюції, що засуджує дії режиму Асада, проголосували 13 держав. Росія і Китай наклали на документ вето.

Нагадаємо, резолюцію Радбезу №1973 було схвалено 17 березня 2011 року, Росія тоді утрималася від голосування. Резолюція не передбачала проведення в Лівії міжнародної військової операції, в документі обумовлювалася тільки заборона на польоти над територією країни. Цей захід застосовувався, підкреслювали в документі, щоб захистити мирних громадян від нальотів авіації ВПС Муаммара Каддафі.

На практиці виявилося, що резолюція фактично санкціонувала військове втручання інших країн у внутрішній конфлікт держави.

Близько 200 осіб захопили Посольство РФ в Лівії, протестуючи проти блокування Росією резолюції Радбезу ООН по Сирії

Близько двохсот сирійців увірвалися в Посольство Росії в лівійській столиці Тріполі, повідомляє Lenta.ru з посиланням на Agence France-Presse.

Нападаючі підняли над резиденцією російського посла прапор сирійської опозиції. Натовп скандував антиросійські гасла на знак підтримки резолюції Радбезу ООН по Сирії, яку Росія і Китай заблокували напередодні.

При цьому, як заявив представник Сирійської національної ради (одного з координуючих органів опозиції), ніякого насильства по відношенню до співробітників російського посольства не було.

З різким засудженням позиції Росії і Китаю по Сирії виступили в неділю, 5 лютого, офіційні представники США, Великобританії і Франції. Вони висловили думку, що дії Росії і Китаю можуть призвести до посилення протистояння усередині Сирії, яке у будь-який момент може вилитися в громадянську війну.

Глибокий жаль з приводу вето висловив і Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, відзначивши, що подібні прецеденти підривають імідж організації. Також позицію Москви засудила Організація ісламської співпраці, в якій Росія є учасником-спостерігачем.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 989 | Додав: adminA | Теги: Сирійські опозиціонери захопили рос | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]