Пт, 2024-03-29, 13:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:42
Систему контролю АМКУ за концентрацією бізнесу Верховна Рада змінила
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада України прийняла закон, що змінює систему контролю за концентрацією суб'єктів господарювання з боку Антимонопольного комітету України (АМКУ). За прийняття закону №2168а "Про внесення змін до закону "Про захист економічної конкуренції" проголосували 248 депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів, передає УНІАН.

Голова парламентського комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук ("Народний фронт"), доповідаючи щодо законопроекту №2168а, повідомив, що пропонується підвищити граничні показники обсягів реалізації (вартості активів) учасників концентрації, у разі перевищення яких необхідно отримання дозволу на концентрацію. За його словами, це полегшить операції з концентрації для невеликих компаній, які не впливають на конкуренцію на ринку. Також у п'ять разів зростає плата компаній за подачу заявок на концентрацію. За словами Іванчука, така плата не переглядалася багато років і не покриває витрат на проведення аналізу Антимонопольним комітетом.

Як зазначається у пояснювальній записці, цей документ зменшує адміністративний тиск АМКУ на бізнес і полегшує діяльність інвесторів. Зокрема, передбачається виведення зі сфери попереднього контролю випадків концентрації за участю іноземних компаній, які явно не можуть вплинути на стан конкуренції на товарних ринках. Ще одним нововведенням є можливість проведення офіційних консультацій з АМКУ з питань концентрації перед укладенням угод. Це зніме корупційні ризики, які виникали у випадках неофіційного консультування окремих компаній з боку АМКУ та ігнорування їх конкурентів в угодах про концентрацію. Також пропонується зменшити термін розгляду справ про концентрацію до 25 днів з 45 у випадках, якщо вплив на конкуренцію незначний.

Як повідомлялося, компанії - члени Американської торгової палати наполягають на ухваленні Верховною Радою трьох законопроектів з реформування антимонопольного законодавства. Два законопроекти було прийнято в першому читанні в 2015 році. Це законопроект №2431, що стосується запровадження методики накладення, розрахунку і стягнення штрафних санкцій Антимонопольним комітетом, і №2168 щодо внесення змін до процедури розгляду заяв на концентрацію. А закон №2102, який зобов'язує АМКУ публікувати всі прийняті рішення, надаючи вичерпну інформацію, було прийнято в цілому 12 листопада 2015 року.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет не планує проводити планові перевірки суб'єктів господарювання в I півріччі 2016 року.

Верховна Рада не підтримала можливість оскаржувати в судах рішення Антимонопольного комітету

Верховна Рада України не прийняла проект закону, який передбачає можливість компаній оскаржувати в суді рішення Антимонопольного комітету (АМКУ), в тому числі змінювати розмір призначених штрафів. За направлення законопроекту №2431 "Про внесення змін до законодавства про захист економічної конкуренції щодо визначення розміру штрафів органами Антимонопольного комітету України за порушення законодавства про захист економічної конкуренції" на повторне друге читання проголосував 241 депутат при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Даний законопроект, як зазначається у пояснювальній записці, запроваджує єдину систему розрахунку штрафів, розроблену Антимонопольним комітетом, оскільки зараз встановлено лише верхній розмір штрафу і немає жодних правил калькуляції штрафних санкцій. Пропоновані зміни дадуть змогу забезпечити єдиний підхід до визначення розміру штрафів Антимонопольним комітетом, що приведе до зменшення кількості дискримінаційних рішень, коли за подібні порушення різним компаніям призначалися різні штрафи. Також проект закону встановлює право компаній оскаржити в суді рішення антимонопольного органу. Прийняття даного законопроекту закладено в Угоді про асоціацію України з Євросоюзом.

Доповідаючи щодо законопроекту, Іванчук повідомив, що документ пропонує надати право через суд змінювати розмір штрафів АМКУ, однак зараз суди не мають необхідної методики для визначення справедливих розмірів штрафів. Тому його комітет під стенограму пропонує внести зміни щодо того, що ця частина законопроекту про зміну через суд розмірів штрафів набуває чинності через рік, або до моменту прийняття відповідної методики для судів Антимонопольним комітетом.

Водночас чимало депутатів висловилися проти дозволу судам змінювати штрафи АМКУ, оскільки це може надати можливість для монополістів через суди добиватися зменшення штрафів. За чинним законодавством, рішення АМКУ не підлягають оскарженню в суді.

Народний депутат Олександра Кужель ("Батьківщина") запропонувала відправити законопроект на повторне друге читання, з тим, щоб до нього було включено чітку методику розгляду справ і призначення штрафів Антимонопольним комітетом. "Я пропоную відправити законопроект на повторне друге читання і дати доручення, щоб комітет (Верховної Ради - ред.) разом з Антимонопольним комітетом в тіло закону включили методики розрахунку, порядку подання, розгляду, відмови питань призначення штрафів. Тоді це буде норма прямої дії, яка не матиме корупційної складової", - сказала Кужель.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 741 | Додав: adminA | Теги: концентрація бізнесу, верховна рада, система контролю АМКУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]