Ср, 2024-04-24, 05:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:31
Сюжет "Матриці" став реальним: вчені з'єднали мозок з комп'ютером
Інші останні Новини світу науки і технологій
Група нейробіологів з Японії і США зробили перші кроки до реалізації "Матриці", навчившись модифікувати візуальне сприйняття людини.

Науковці вважають, що завдяки цьому, у найближчому майбутньому мозок можна буде підключати до комп'ютера і таким чином "звантажувати" нові знання.

Формування візуального образу - досить складний процес. У різних ділянках мозку формуються точки, лінії, кольори, їх рух, потім все це зводиться разом, і людина отримує можливість на місці червоного м'яча побачити червоний м'яч, повідомляє Science .

У своїх експериментах вчені навчилися покращувати візуальне сприйняття районів мозку, відповідальних за цей процес, за допомогою індукованих в мозок так званих функціональних магніто-резонансних зображень (fMRI) - таким чином людина зможе краще бачити те, що їй пропонується у даний момент побачити.

Експерименти з добровольцями показали, що після такого "навчання" їх візуальне сприйняття набагато поліпшувалася в порівнянні з показниками контрольної групи добровольців, навіть якщо "учні" не знали, чого саме їх навчають.

Головне, що виявили вчені - це те, що області дорослого мозку, що відповідають за вищу стадію візуального сприйняття, настільки пластичні, що для такого навчання "досить задати мозку необхідний зразок активності його різних областей" - саме так заявлено ними в статті, опублікованій 9 грудня в журналі Science.

Дослідники впевнені, що методика, яка ними використовується, в потенціалі веде до нових потужних способів навчання та реабілітації хворих або постраждалих в інциденті.

Воїн зможе навчитися бойовим мистецтвам, кухар - рецептами страв, льотчик - управління нового літака тощо.

Ця ідея дуже фантастична і, можливо, занадто жахлива, щоб бути правдою. Але, принаймні, тепер виявляється, що наш мозок до такого розвитку подій цілком підготовлений, вважають науковці.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1026 | Додав: nowyny | Теги: комп'ютер, мозок | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]