Пт, 2024-03-29, 03:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:34
Сказ поширюється Києвом. ВІДЕО
Інші останні Столичні новини - новини Києва

У Києві лише за кілька днів постраждали четверо людей від скажених тварин. Це при тому, що сказу у столиці не було 20 років, йдеться в сюжеті ТСН.

Темпи, якими пошесть поширюється останніми днями, можуть обернутись епідемією.

Так, на Русанівці безпритульний скажений собака покусав вагітну жінку. Оскільки під час вагітності не можна робити щеплення, жінці треба або робити аборт, а тоді проходити терапію проти сказу, або до пологів сподіватися, що невиліковна хвороба не зачепить плоду.

Наразі у районі дітей не пускають на вулицю, а за своїх улюбленців трясуться власники.

"Там якийсь несамовитий собака кусав своїх родичів і кидався на людей. Тут всі на вухах місцеві собаководи. Всі просто в трансі", - розповідають місцеві мешканці.

Люди у трансі, бо жодна служба не приїхала забрати або щепити зграю. А у четвер, 22 грудня, з'явилася ще одна жертва агресивних дворняг. Цього разу вкусили також жінку, розповіли сусіди.

Прикметно, що собак у цьому мікрорайоні люди підгодовували самостійно, їм дістаються харчі з сусіднього базарчику, а нещодавно біля зупинки для бродячих псів побудували буди.

Такі комфортні умови призвели до того, що у зграї налічувалося до 20 псів. Однак зараз жодної собаки не видно. Один із жителів району розповів, що після чуток про сказ місцеві вночі влаштовували облаву.

Нині в Києві лабораторно підтверджено сказ у двох собак і одного кота, від яких постраждали 4 людини. Цієї інфекції у столиці не фіксували 20 років. Для великого мегаполіса навіть кілька випадків сказу - це вже надзвичайна ситуація.

Ветеринари не приховують, це результат того, що влада кілька років просто затуляла очі на проблему безпритульних собак.

Столиця перебуває в полоні диких зграй. За приблизними підрахунками, у Києві близько 100 тисяч бродячих тварин.

Але всіх киян, які мають кота або собаку, закликають щепити хатню тварину від сказу - якщо не добровільно, то примусово.

У ветеринарній міліції пообіцяли ходити по квартирах та примушувати щеплювати тварин.

Влада обіцяє оголосити пункти, де можна буде безплатно вакцинувати тварин від сказу.

У трьох районах Києва запровадили карантинні обмеження

На території Подільського, Оболонського та Дніпровського районів Києва введено карантинні обмеження через зафіксовані випадки захворювання тварин на сказ.

Як повідомили у прес-службі КМДА, про це сказав перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак під час засідання протиепізоотичної комісії.

"Сьогодні ми маємо три випадки сказу у тварин, йдеться про двох собак і кота. Вирішено терміново провести імунізацію тварин проти сказу у зоні карантинних обмежень. Крім того, забезпечити клінічний огляд та карантинування тварин при підозрі на сказ. Необхідно вчасно повідомляти медичні установи про результати нагляду за тваринами, які завдали укусів", – сказав Мазурчак.

Він доручив Головному управлінню ветеринарної медицини, комунальному підприємству "Центр ідентифікації тварин" та районним держадміністраціям провести роз’яснювальну роботу серед населення про небезпечність сказу для людей і тварин та заходи щодо профілактики і боротьби із хворобою.

Крім того, упродовж карантинних обмежень, які триватимуть 60 днів, забороняється проведення виставок собак і котів.

"Вакцинацію тварин проводитимуть ветеринарні клініки безкоштовно. Ситуація цілком контрольована, у нас є достатня кількість медпрепаратів. Вакцина є і для людей, і для тварин. У зоні карантину буде застосований жорсткий контроль за тваринами, це стосується як безпритульних, так і домашніх улюбленців. Дільничні інспектори перевірятимуть наявність довідки про вакцинацію", – наголосив перший заступник голови КМДА.

Комунальному підприємству "Притулок для тварин" доручено активізувати роботу з відлову безпритульних тварин у зонах карантинних обмежень і розмістити їх у притулки для перетримки та спостереження, передає УНІАН.

КП "Центр ідентифікації тварин" систематично обстежуватиме територію районів. У разі виявлення трупів з ознаками, характерними для інфекційних хвороб, підприємство надсилатиме матеріали у державну лабораторію ветеринарної медицини для дослідження на сказ.

Керівникам лісництв доручено провести облік чисельності лисиць і відпрацювати заходи щодо дотримання оптимальної кількості їхньої популяції.

16 грудня повідомлялось, що у Києві вперше за останні 20 років людина заразилася сказом.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 1170 | Додав: nowyny | Теги: сказ, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]