Сб, 2024-04-20, 12:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:47
Соцстандарти підвищать на 16%. Субсидії нарахують по-новому
Інші останні Економічні новини

Міністр соціальної політики України Андрій Рева прогнозує, що в 2016 році зростання соціальних стандартів в Україні становитиме загалом 16,1%, передає "Інтерфакс-Україна".

"Підвищення соціальних стандартів, у разі ухвалення законопроекту, який вже внесений до парламенту і навіть включений до порядку денного, до кінця року становитиме 16,1%, що більше, ніж прогнозований рівень інфляції на 2016 рік", - заявив Рева під час години запитань до уряду у Верховній Раді в п'ятницю.

Рева додав, що кількість українських домогосподарств, які потребують субсидії, зросте в 2016 році на 50%, до 9 млн сімей, в зв`язку зі встановленням з 1 травня єдиної ціни на газ для всіх категорій споживачів, передає УНІАН.

"При прийнятті рішень було враховано очікуване збільшення домогосподарств, які матимуть право на отримання субсидії до 8-9 млн домогосподарств з майже 15 млн домогосподарств, які нині є в Україні", - сказав Рева. Сьогодні в Україні субсидії отримують близько 5,5 млн домогосподарств.

Міністр зазначив, що уряд вже вніс до парламенту законопроект про підвищення соціальних стандартів, в якому також запропоновано збільшити на 5,3 млрд грн фінансування програми житлових субсидій.

Уряд змінив порядок надання субсидій для пільгових категорій громадян. Зокрема, одним з рішень передбачено, що при нарахуванні субсидій до сукупного доходу не враховуватимуться соціальні виплати, які надаються дитячим будинкам сімейного типу, прийомним сім’ям та внутрішньо переміщеним особам, повідомляє "Укрінформ".

"Урядом внесено зміни до порядку обчислення сукупних доходів громадян для призначення житлових субсидій – постанова №319. Зокрема, громадянам, що мають пільги на оплату ЖКП і звертаються по субсидії, відповідні пільги на період отримання субсидій не нараховуються. Зазначу, що це не призведе до зменшення соціального захисту населення, оскільки субсидії нараховуються з урахуванням пільг, і обсяг обов’язкового платежу за ЖКП залежить лише від доходів сім’ї", - зазначив міністр.

Він пояснив, що ті домогосподарства, які не мають права на субсидії, але мають право на пільги, отримуватимуть пільги. Ті, хто мають право на субсидії, отримуватимуть субсидії.

"Також, з метою стимулювання громадян до працевлаштування, уточнено види і розміри доходів, що застосовуються при наданні субсидій окремим категоріям непрацюючих громадян. Передбачено посилення соціальної підтримки деяких категорій громадян. Зокрема, дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей та внутрішньо переміщених осіб. При призначенні субсидій до їх сукупного доходу не будуть враховуватися отримувані ними соціальні виплати", - зазначив Рева.

При цьому, за словами міністра, спрощено порядок надання субсидій для усіх створених дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

Як повідомлялося, за словами віце-прем'єр-міністра України з питань соціальної політики Павла Розенка, соцстандарти в Україні в 2016 р. будуть підвищені з 1 травня і з 1 грудня.

1 травня 2016 року в Міністерстві соціальної політики повідомили, що кількість сімей, які потребують отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, зросте до 8 млн з 5,5 млн після встановлення з 1 травня єдиної ціни на газ для всіх категорій споживачів.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів з 1 травня встановив єдину граничну роздрібну ціну газу для побутових споживачів на рівні 6,879 тис. грн за 1 тис. куб. м, для виробників теплової енергії - 6,81 тис. грн за 1 тис. куб. м (з урахуванням тарифів на транспортування і ПДВ).

У той же час уряд України допускає щоквартальний перегляд регульованих роздрібних цін на природний газ за наявності відповідних чинників, зазначено в його постанові №315 від 27 квітня 2016 року про відповідність цін на природний газ для побутових споживачів і виробників теплової енергії рівню цін імпорту газу з Європи.

Скасування оподаткування пенсій торкнеться майже 300 тисяч пенсіонерів

Ініційоване урядом скасування оподаткування високих пенсій, яке було запроваджено в березні 2014 року, торкнеться майже 300 тисяч пенсіонерів, які зараз платять податок з пенсії, повідомив Андрій Рева.

"З метою збільшення реальних доходів майже 291 тисячі пенсіонерів України уряд ініціював скасування впровадженого з 2014 року оподаткування пенсій", - сказав Рева.

Він зазначив, що відповідний законопроект вже внесено на розгляд Верховної Ради.

Верховна Рада 12 травня 2016 року включила до порядку денного урядовий законопроект, а також чотири альтернативних депутатських законопроекти, що передбачають скасування оподаткування високих пенсій.

Як наголошується в пояснювальній записці до урядового законопроекту, його прийняття зменшить надходження до бюджету на 800 млн грн в 2016 році. Водночас, автори законопроекту зазначають, що надходження в бюджет за рахунок податку на доходи фізичних осіб зросли у зв‘язку із зниженням Єдиного соціального внеску в цьому році і можуть компенсувати відсутність надходжень від оподаткування пенсій. Надходження податку на доходи фізичних осіб до зведеного бюджету за I квартал 2016 року зросли порівняно з I кварталом 2015 року на 45,3%, при врахованих у бюджеті темпах зростання 37,9%, що дало додатковий ресурс обсягом 1,2 млрд грн для покриття втрат від скасування оподаткування пенсій.

Гройсман: українці з низьким доходом не відчують підвищення ціни на газ

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевняє, що українці з низьким доходом не відчують підвищення ціни на газ. Про це він сказав під час годин запитань до уряду на засіданні парламенту у п'ятницю, передає "Українська Правда".

"Хочу всіх громадян України заспокоїти: нічого для вас у рахунках не зміниться, оскільки є ефективна систему субсидій. Той, хто має невеликі доходи, отримає адресну компенсацію… Жодної паніки", – сказав Гройсман.

"Я розумію, що популісти будуть говорити, що "все пропало". Дехто з них має історичний стосунок до газу. Але зараз ми дали по руках абсолютно всім", – додав прем'єр.

За його словами, єдина ринкова ціна дасть можливість чесно компенсувати витрати тим, хто не має доходів, а заможних громадян змусить платити повну вартість.

Гройсман зазначив, що наразі перед урядом стоїть завдання про збільшення видобутку газу і подолання корупційних схем.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 803 | Додав: adminA | Теги: 16%, по-новому, соцстандарти, субсидії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]