Пт, 2024-03-29, 08:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Весь Архів новин

10:12
Сьогодні, 24 серпня, Україна святкує 20 років Незалежності
Інші останні Політичні новини
 
Україна відзначає 20 років своєї незалежності. 24 серпня 1991 року, на п'ятий день після невдалого путчу ГКЧП, Верховна рада УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України.

За два десятиліття День Незалежності формально став головним святом країни. Цього дня президент звертається до нації, на вулицях вивішують державні прапори. Цього року через економічні причини не буде військового параду, але увечері в багатьох містах традиційно пролунають залпи святкового салюту.

 

За двадцять років незалежності Україна пережила чимало, однак варто згадати про найбільш знакові події (як позитивні, так і негативні), які мали найбільший резонанс.

 

Серпневий путч у Москві 1991 року став каталізатором процесів в Києві. Біля стін Ради проходили багатотисячні маніфестації з вимогою проголосити незалежність республіки, і нарешті 24 серпня депутати ухвалили цей історичний документ.

 

Акт підтримала абсолютна більшість народних обранців. УРСР припинила існування. На геополітичній карті світу постала нова самостійна держава - Україна.

1 грудня незалежна Україна вперше обрала президента. Вибори виграв Леонід Кравчук.

Довгоочікувана національна валюта – гривня – з'явилася лише в 1996 році. Вона прийшла на зміну "купоно-карбованцям" початку 1990-х: за кожні 100 тисяч карбованців в банках давали 1 гривню, без обмеження в сумах.

 

Того ж року в червні на зміну Леоніду Кравчуку прийшов Леонід Кучма. І незабаром, 28 червня 1996-го, після безсонної ночі Верховна рада ухвалила нову Конституцію України. На цю честь українці отримали ще одне державне свято - День Конституції.

 

У 1997 році в космос полетів перший український космонавт – Леонід Каденюк. Він провів на орбіті всередині американського шатла рівно 15 діб 16 годин 15 хвилин і 1 секунду.

 

1998 рік. Найкривавіший маніяк увійшов до кримінальної історії України. На рахунку Анатолія Онопрієнка - 52 вбивства, серед жертв – діти, жінки, пенсіонери. Суд тривав чотири місяці й виніс смертельний вирок. Однак у 2000 році Україна остаточно запровадила мораторій на смертну кару і вбивця залишився у в'язниці на довічному ув'язненні.

 

В березні 1999 року Україну сколихнув ще один гучний скандал - загибель В'ячеслава Чорновола. Голова Народного Руху України розбився в автокатастрофі на трасі Бориспіль - Золотоноша Черкаської області. Версії щодо причини ДТП різняться досі, в 2011-му прокуратура Києва провела ексгумацію останків Чорновола, щоб остаточно встановити причину його смерті.

Вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Керівника Інтернет-проекту "Українська правда", який різко критикував владу, Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. 2 листопада в Таращанському лісі під Києвом знайшли обезголовлене тіло, в якому журналісти і родичі впізнали Георгія.

А 28 листопада лідер СПУ Олександр Мороз оприлюднив у парламенті "плівки Мельниченка" - аудіозаписи, нібито таємно зроблені майором президентської охорони в кабінеті президента України. В одному з фрагментів голос, схожий на Леоніда Кучму, доручає голові МВС Юрію Кравченку "прибрати" журналіста.

 

Слідом за цим 15 грудня в центрі Києва був розбитий наметовий табір, який поклав початок масштабній акції "Україна без Кучми". Серед вимог опозиції - відставка силовиків і президента, міжнародна експертиза доказів у справі зникнення Гонгадзе.

 

Лише в 2009 році правоохоронці заарештували головного підозрюваного у вбивстві Гонгадзе - колишнього генерал-лейтенанта МВС Олексія Пукача. Трохи раніше були затримані його підлеглі Валерій Костенко, Микола Протасов і Олександр Попович.

 

А 21 березня 2011 року ГПУ порушила кримінальну справу щодо Леоніда Кучми в рамках розслідування справи про вбивство журналіста Гонгадзе.

27 липня 2002 року увійшло в історію України як "чорна субота". Під час авіашоу на Скнилівському аеродромі під Львовом, куди з'їхалися тисячі людей, на глядачів впав винищувач Су-27. Загинули 77 людей, у тому числі 28 дітей.

Винні в організації Скнилівського авіашоу уникнули покарання. Нині відбуває покарання лише один член екіпажу - Володимир Топонар.

 

16 травня 2004 в Стамбулі українська співачка Руслана виграла "Євробачення". Її хіт "Дикі танці" цілий рік слухала не тільки вся країна, але й Європа. Цього ж року українець Андрій Шевченко був нагороджений "Золотим м'ячем" як кращий футболіст Європи.

 

21 листопада 2004 року в Україні пройшов другий тур президентських виборів. На головну посаду претендували тодішній прем'єр Віктор Янукович і опозиціонер Віктор Ющенко.

 

За даними ЦВК, з незначною перевагою переміг Янукович, однак численні спостерігачі заявили про асові порушення під час голосування.

В той же вечір в Києві на Майдані Незалежності на заклик опозиції зібралися тисячі людей, які протестували проти фальсифікації результатів виборів. Так почалася так звана Помаранчева революція. Зранку наступного дня там були встановлені перші намети, і мітинги охопили всю країну, а "серцем" акцій протесту став Майдан. Повторні вибори пройшли 26 грудня, перемогу на них здобув Віктор Ющенко.

2009 рік для України розпочався одним із найгучніших конфліктів в історії відносин з Росією - "газова війна". Весь грудень 2008 року Україна спочатку не могла погасити борги за газ перед РФ, а потім - укласти новий контракт на поставку блакитного палива. Росія спочатку перекрила газ Україні, а потім, 7 січня, Володимир Путін розпорядився припинити будь-які поставки газу на кордон з Україною.

 

У результаті без необхідного взимку палива залишилися не тільки України, а ще й велика частина Європи. Завершилася "війна" 19 січня в Москві підписанням угоди про постачання і транзит Україною російського газу на 2009-2019 роки. Утім, в 2011 році Юлію Тимошенко, яка уклала контракт, звинуватили в зраді національних інтересів і суд щодо "газової справи" екс-прем'єра триває досі.

 

Головною подією 2006 року, згідно зі соцопитуваннями, стали парламентські вибори. На них упевнено перемогла Партія регіонів, і багато аналітиків, в тому числі західні, назвали ці вибори "поразкою Ющенка". А через чотири роки, в 2010-му, лідер регіоналів Віктор Янукович знову балотувався на посаду голови держави і здобув непереконливу перемогу, обігнавши всього на 3-відсотка свого головного конкурента — Юлію Тимошенко, а загалом не набравши навіть 50 відсотків голосів людей, які взяли участь у виборах.

 

У ніч з 2 на 3 липня 2011 року вся Україна стежила за боксерським поєдинком, який проходив у Гамбурзі на стадіоні Imtech Arena. Володимир Кличко поставив на кон поєдинку проти Девіда Хея всі свої три чемпіонські пояси, проти одного за версією WBA у британця. 12 раундів напруженої боротьби - і в світі більше не залишилося чемпіона-важковаговика, який би не носив прізвище Кличко. Давня мрія братів Кличків здійснилася - вони зібрали в сім'ї всі найпрестижніші пояси у професійному боксі. Володимир Кличко - чемпіон світу за версіями IBF, WBO, IBO і WBA, Віталій Кличко володіє поясом за версією WBC.

 

А уже 5 серпня 2011 року Тимошенко заарештували на судовому засіданні щодо "газової справи". Арешт Тимошенко викликав значний резонанс та стурбованість на міжнародній політичній арені. За кордоном закликають українську владу негайно звільнити Тимошенко. Також з 5 серпня під Печерським райсудом на Хрещатику прибічники і противники екс-прем'єра розгорнули свої намети.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 2893 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]