Чт, 2024-03-28, 14:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:26
Сьогодні День пам'яті і скорботи
Інші останні Офіційні новини
Україна в суботу, 24 листопада, вшанує пам'ять жертв голодоморів, у зв'язку з 79-ми роковинами Голодомору 1932-33 років.

З 12:00 до 14:00 Національний музей "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні" проведе презентацію "Народної Книги пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні", яка містить більше 4 тис імен загиблих, встановлених музеєм, глобального електронного інформаційного ресурсу "Меморіал пам'яті жертв голодоморів on-line".

Крім того, музей оголосить про початок пошукової акції "Згадаймо їх ... Вони жили в роки голодомору", щодо встановлення імен загиблих під час голодоморів, а також проведе презентацію художньо-документальної виставки "Трагедія України: трагедія одного села ...".

О 14:30 від станції метрополітену "Арсенальна" розпочнеться хода до Меморіалу пам'яті жертв голодоморів для проведення поминальних заходів, в яких візьмуть участь голова ради Об'єднаної опозиції, депутат Верховної Ради від фракції блоку "Наша Україна-Народна Самооборона" Арсеній Яценюк, лідер партії "Всеукраїнське об'єднання "Свобода"Олег Тягнибок та інші представники опозиції.

У всіх регіонах за участю керівництва місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування пройдуть скорботні заходи, покладання вінків і композицій з житніх та пшеничних колосків до пам'ятних знаків та місць поховання, також буде оголошена хвилина мовчання.

Крім цього, на всій території України буде приспущено державні прапори та обмежено проведення розважальних заходів.

О 16:00 відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання, після неї почнеться всеукраїнська акція "Запали свічку!".

У 1921-23, 1932-33 і 1946-47 роках в цілих регіонах України був масовий голод, виникнення якого пов'язують не тільки і не стільки з неврожаєм, скільки з адміністративними заходами влади Союзу Радянських Соціалістичних Республік.

В результаті цих голодоморів загинули мільйони людей.

Найбільш масштабним вважається Голодомор 1932-33 років.

Як повідомлялося, Президент Віктор Янукович і прем'єр-міністр Микола Азаров вшанували пам'ять жертв голодоморів 23 листопада.

У 1998 році був встановлений День пам'яті жертв голодоморів, який відзначається щорічно в четверту суботу листопада.

У 2006 році Рада визнала Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу.

У результаті Голодомору 1932-1933 років, за різними оцінками, загинуло від 3 до 7 млн ​​людей.

Янукович: наш обов'язок - завжди нести в серцях пам'ять про страшні події Голодомору

Президент України Віктор Янукович вважає обов'язком українців завжди нести в серцях пам'ять про страшні події Голодомору.

Про це йдеться у зверненні Президента України в день пам'яті жертв Голодомору.

"У ці дні виповнюється вісімдесят років, як на нашу землю прийшла біда", - зазначив Янукович.

"З 1932 по 1933 рік в Україні та інших країнах колишнього Радянського Союзу продовжувався Голодомор", - написано у зверненні.

Янукович підкреслив, що "цей злочин назавжди змінив хід історії українського народу".

"Він став одним з найтяжчих випробувань, що випали на нашу долю. Голодомор не тільки фізично знищував людей. Він повинен був викликати покору і страх. Десятиліттями нам забороняли навіть згадувати про ті страшні події", - підкреслив Президент у зверненні та зазначив: "Але український народ проявив стійкість. Завдяки вірі в свої сили, любові до України, споконвічного прагнення до свободи і незалежності - ми вистояли".

Глава держави також зазначив, що "сьогодні маленький вогник свічки об'єднує нас в молитві за душі жертв Голодомору. Ми також згадуємо тих, хто ділився останнім шматком хліба і рятував співвітчизників від смерті".

"Наш обов'язок - завжди нести в серцях пам'ять про ті страшні події. Ми також повинні зробити все для того, щоб не допустити подібної трагедії в майбутньому", - наголошується у зверненні Президента України.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1127 | Додав: adminA | Теги: Сьогодні День пам'яті і скорботи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]