Вт, 2024-04-23, 21:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:45
Сьогодні Різдво Христове відзначають християни східного обряду
Інші останні Релігійні новини

Християни східного обряду святкують Різдво за Юліанським календарем. На Різдво українці вітають один одного словами: "Христос народився!", відповідаючи: "Славимо Його!"

В Україні православні та греко-католики сьогодні, 7 січня, відзначають світле свято Різдва Христового.

Докладна розповідь про народження Ісуса Христа наводиться тільки у євангелістів Луки і Матвія (Євангеліє від Матвія 1 глава):

"Пішов теж і Йосип із Галілеї, з міста Назарету, до Юдеї, до міста Давидового, що зветься Віфлеєм, бо походив із дому та з роду Давидового, щоб йому записатись із Марією, ним зарученою, що була вагітна. Коли ж вони були там, настав їй; і породила вона свого первістка, і сповила Його, і поклала Його в ясла, бо не було їм місця в готелі ".

Після народження Ісуса першими з людей йому прийшли поклонитися пастухи, сповіщені про цю подію явищем ангела. Згідно Євангеліст Матфей, ​​на небі була явлена ​​чудесна зірка, яка привела до дитини Ісуса волхвів (мудреців). Вони піднесли Христу дарунки - золото, ладан і смирну; до того часу Святе Сімейство вже знайшло притулок у будинку (або можливо в готелі).

Дізнавшись про народження Месії і бажаючи Його знищити, цар Іудеї Ірод наказав убити всіх немовлят у віці до 2 років. Однак Христос був чудесно врятований від смерті, тому що ангел повелів Йосипу бігти в Єгипет разом з родиною, де вони й жили до смерті Ірода.

Різдво в хронологічному порядку посідає перше місце в літургійному циклі, присвяченій земного життя Ісуса Христа.

На Різдво українці вітають один одного словами: "Христос народився!", Відповідаючи: "Славимо Його!"

Римсько-католицька церква і більшість протестантських церков святкують Різдво 25 грудня по сучасному григоріанським календарем.

За традицією Східної Церкви, святкуванню Різдва Христового передує сорокаденний піст, який починається 15 листопада за старим, або 28 листопада за новим стилем. Він називається Різдвяним, або Пилиповим (оскільки переддень поста випадає на день пам'яті апостола Пилипа - 14 листопада).

У день перед святом віруючі повинні дотримуватися особливо суворого посту. День цей одержав назву Святвечір, згідно з церковним статутом в цей час потрібно їсти кутю - розварені зерна пшениці, частіше з медом, а також боби, горох і овочі.

За традицією, в цей день, прийшовши з храму після вранішнього богослужіння, віруючі утримуються від вживання їжі до появи на небі першої зірки, яка символізує зірку, що зійшла над Віфлеємом у момент народження Ісуса. За Євангелієм, побачивши її, східні мудреці прийшли поклонитися немовляті Христу і принесли йому щедрі дари.

Свято Різдва Христового увібрав у себе багато обрядів. До них, насамперед, належать колядки - костюмовані вистави із зіркою і співами.

Як повідомлялося, 7 січня під центрі Львова всі бажаючі можуть скуштувати святкової куті від майстерних господинь. Її в цей день планують приготувати цілу тонну.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 1260 | Додав: adminA | Теги: двісті об'єктів культурної спадщини, Чорноморський центр підводних дослі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]