Чт, 2024-04-25, 15:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:53
Спецпредставником ООН і ЛАД у Сирії став Кофі Аннан
Інші останні Новини світу

Кофі Аннан призначений спецпредставником генерального секретаря ООН і Ліги арабських держав з урегулювання сирійської кризи.

Про це повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на поширену в штаб-квартирі ООН спільну заяву Пан Гі Муна і генерального секретаря Ліги арабських держав Набіля Аль-Арабі.

Виходець з Гани, Аннан обіймав пост генсека ООН два терміни поспіль, з 1997-го по 2006 рік.

У заяві підкреслюється, що генсеки ООН і ЛАД "висловлюють вдячність Аннану за його згоду взятися за цю важливу місію в критичний момент для народу Сирії".

Помічника єдиного спецпредставника оберуть в одній з арабських країн.

Згідно із заявою, метою спецпредставника ООН і ЛАД буде "покласти край будь-якому насильству та порушенням прав людини і сприяти мирному врегулюванню сирійської кризи".

При цьому він керуватиметься положеннями резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 16 лютого ц.р. та відповідними резолюціями ЛАД.

Згідно із заявою, Кофі Аннан "проводитиме консультації з широким колом учасників і вступатиме в переговори з усіма відповідними співрозмовниками як безпосередньо у Сирії, так і за її межами, аби покласти край насильству і гуманітарній кризі і сприяти досягненню сирійцями примирення, яке відповідає демократичним бажанням сирійського народу, за допомогою всеосяжного політичного діалогу між сирійським урядом і всім спектром сирійської опозиції".

Експерти зазначають, що призначення Аннана має на меті не втратити дипломатичний канал врегулювання кризи, передає "Інтерфакс".

У п'ятницю, 24 лютого, західні і арабські країни, як очікується, зажадають від Дамаска негайного припинення вогню і допуску гуманітарних місій у найбільш постраждалі від конфлікту райони, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Нагадаємо, заворушення в Сирії почалися 11 місяців тому і тривають досі. За даними ООН, відтоді в сутичках загинули 5,5 тисячі людей, ще понад 25 тисяч стали біженцями. Дамаск стверджує, що в країні діють збройні формування, яких підтримують "ззовні", від рук яких загинули понад 2 тисячі військовослужбовців.

На початку січня президент Сирії Башар Асад заявив, що законодавці країни підготували низку законопроектів, які передбачають реформи соціальних і політичних інститутів. Пізніше Асад призначив референдум щодо нової конституції, але у відставку подавати не збирається.

4 лютого Росія і Китай наклали вето на резолюцію Ради Безпеки ООН щодо Сирії, що викликало хвилю обурення з боку Заходу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1099 | Додав: adminA | Теги: Спецпредставником ООН і ЛАД у Сирії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]