Чт, 2024-04-25, 15:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:16
Спирт на основі бурих водоростей розробили біологи
Інші останні Новини світу науки і технологій

Генетично модифіковані кишкові палички змогли безпосередньо перетворити бурі водорості на етанол (спирт), притому з високою ефективністю. У перспективі це досягнення дозволить отримувати сировину для біопалива не на наземних фермах, а на морських.

Перший шматок мозаїки генетики отримали від якоїсь бактерії з роду Pseudoalteromonas. Запозичені у неї гени відповідають за створення ферменту альгінат-ліази, що розщеплює полісахарид на кілька частин – олігомерів, повідомляє Membrana.ru.
Генетично модифікована бактерія виділяє цей фермент на своїй поверхні. Тут відбувається перший етап засвоєння водоростей.
Далі біологи з Bio Architecture Lab скористалися власним відкриттям. Вони ідентифікували у вібріона Vibrio splendidus солідний фрагмент ДНК завдовжки 36 тисяч пар основ, який відповідає за синтез ферментів, необхідних для транспорту і метаболізму цих олігомерів.
Нові ферменти допомагають перетвореному мікробу переправити розрізнені шматочки колишнього полісахариду всередину клітини. Інші гени від V. splendidus змушують клітину виконати цілий ланцюг хімічних реакцій. І як фінальний штрих - ще запозичені гени, цього разу від бактерії Zymomonas mobilis. Вони остаточно перетворюють проміжні речовини на етанол.
Автори роботи повідомляють, що вихід спирту за вагою дорівнював 0,281 маси сухих водоростей і що це еквівалентно приблизно 80% максимального теоретичного виробництва етанолу з цукру, який міститься в макроводорості.
Перевага цього способу отримання етанолу в тому, що він не вимагає орних земель, добрив, прісної води і не ставить людей перед дилемою: віддавати вирощені рослини на паливо чи використовувати як їжу.
Виходячи з можливого темпу зростання водоростей і ефективності перетворення їх на рідке паливо, автори технології оцінюють можливу продуктивність морських ферм як 19 тисяч літрів етанолу з гектара на рік. А це приблизно вдвічі більше, ніж відповідний показник для цукрового очерету, і в 5 разів вище, ніж у кукурудзи.
Нагадаємо, Мiнiстерство аграрної полiтики i продовольства планує активiзувати виробництво бiопалива на українських спиртозаводах у зв'язку з тенденцiєю зростання цiн на нафту.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1181 | Додав: nowyny | Теги: бурі водорості, спирт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]