Пт, 2024-04-19, 09:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:39
Сподівається створити накопичувальну систему пенсій Розенко
Інші останні Економічні новини

Кабінет міністрів не ухвалював рішення відкликати законопроект про пенсійну реформу, який передбачає запровадження другого, накопичувального, рівня пенсійного страхування. Про це віце-прем'єр Павло Розенко написав у Facebook, коментуючи інформацію про нібито домовленості з Міжнародним валютним фондом відкликати з Верховної Ради відповідний законопроект №4608.

"Поки що ніяких рішень про відкликання законопроекту немає. І сподіваюсь, не буде. Чесно кажучи, сам трохи здивований появою цієї інформації", – написав Розенко в коментарях.

"Це має бути рішення Уряду. Такого рішення не було. І навіть не обговорювалося", – додав він.

Раніше міністр соціальної політики Андрій Рева в одному з інтерв'ю пояснив необхідність відмови від ідеї запровадження другого, накопичувального, рівня системи пенсійного страхування величезним дефіцитом Пенсійного фонду й відсутністю гарантій такої прибутковості накопичувального фонду, яка захищала б від інфляції.

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", перенести запровадження накопичувального рівня пенсійної системи на невизначений термін через дефіцит ПФУ пропонує й нове керівництво Мінфіну.

Водночас у проекті Плану пріоритетних дій уряду на 2016 рік запровадження накопичувальної системи пенсійного страхування разом із розвитком недержавного пенсійного забезпечення є ключовим кроком, який необхідно реалізувати в середньостроковій перспективі. Затвердження цього плану заплановано на 26 травня.

Програма співпраці з МВФ передбачає внесення до Верховної Ради проекту пенсійної реформи з подальшою її реалізацією задля зниження дефіциту ПФУ.

Поточні домовленості з Фондом у рамках програми розширеного фінансування EFF передбачають початок реалізації пенсійної реформи з 2017 року. Надання наступних траншів, після очікуваного в липні третього, прямо залежатиме від зазначеного законопроекту і його проходження в Верховній Раді.

Близьке до переговорів України й МВФ джерело повідомило агентству, що представники Фонду сумніваються в можливості розв'язати проблему дефіциту Пенсійного фонду без підвищення пенсійного віку.

Як повідомлялося раніше, влада планує запровадити накопичувальну пенсійну систему з 1 січня 2017 року. За словами Розенка, обов'язковому страхуванню в накопичувальній пенсійній системі підлягатимуть громадяни у віці до 35 років. Також у цій системі передбачено добровільну участь українців віком від 36 до 55 років. Розенко заявляв, що для стабільної роботи Пенсійного фонду в 2016 році вистачить передбачених у державному бюджеті на наступний рік 145 млрд грн.

Раніше стало відомо, що МВФ та уряд України розроблять генеральну стратегію реформування пенсійної системи.

Рева: в Україні назріває катастрофа з пенсійними виплатами

Дефіцит Пенсійного фонду становить уже 145 мільярдів гривень – і ситуація з виплатами пенсій близька до катастрофічної. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева в ефірі програми "Свобода слова", передає ZIK.ua.

"Якщо у 2014 році дефіцит Пенсійного фонду становив 80 млрд грн, і вирішувалось питання, як його покрити, то було прийнято рішення оподаткувати пенсії, що дало 1 млрд 800 млн", – зазначив він.

"Через рік ухвалили рішення знизити ставку єдиного соціального внеску з 38 до 22%. Після цього деякі наші економісти стверджували, що як тільки ми знизимо ставку єдиного соціального внеску, недобір коштів перекриється. Минуло 5 місяців – і я хочу вам доповісти, що дефіцит Пенсійного фонду, який торік становив 80 млрд грн, становить сьогодні 145 млрд грн", – додав міністр.

"Тобто, ми взяли 65 млрд грн і віддали великому бізнесу, сподіваючись, що йому буде соромно і він поверне через підвищення заробітних плат і сплату внесків до Пенсійного фонду. Цього не сталось", – заявив Рева.

"Ми сьогодні опинились у ситуації, коли фактично назріває катастрофа з пенсійними виплатами, а саме з дефіцитом Пенсійного фонду", – наголосив він.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявляв про дефіцит Пенсійного фонду у 145 млрд гривень і наголошував, що він може зростати щороку, якщо не буде проведено реформ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 730 | Додав: adminA | Теги: Розенко, накопичувальна система пенсій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]