Пт, 2024-03-29, 00:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:50
Спростувати теорію Енштейна науковці не змогли
Інші останні Новини світу науки і технологій

Вчені Європейської організації з ядерних досліджень CERN (ЦЕРН) спростували результати гучного експерименту з перевищення швидкості світла, який загрожував перевернути фундаментальні основи фізики.

У вересні 2011 року група фізиків-експериментаторів заявила, що в рамках проекту OPERA (Oscillation Project with Emulsion-Tracking Apparatus) нейтрино, послані суперпротонним синхротроном із ЦЕРНу під Женевою у підземну італійську лабораторію Гран-Сассо, подолали відстань 732 кілометри на 60 наносекунд раніше, ніж потік світла у вакуумі.

Проте додаткова перевірка виявила пізніше погане з'єднання волоконно-оптичного кабелю з приймачем, за допомогою якого замірявся час, і комп'ютерною платою, передає РИА "Новости".

Після відновлення нормального з'єднання усе встало на свої місця, знову підтвердивши теорію відносності Ейнштейна, згідно з якою фізичні частинки не можуть рухатися швидше від світла.

Офіційний представник ЦЕРНу Джеймс Гіллес підтвердив, що така технічна помилка дійсно була виявлена, проте поки що рано говорити про те, що надсвітловий результат остаточно спростовано.

"Це можливе пояснення, але ми не можемо знати цього напевне доти, доки не будуть проведені подальші експерименти із жмутком (нейтрино)", - сказав він.

В експерименті OPERA протони, розігнані у ЦЕРНі на протонному суперсинхротроні SPS до енергії 400 гігаелектронвольт, вдаряють у графітову мішень, породжуючи мезони і каони. Ці частинки летять по кілометровому вакуумному тунелю, у процесі розпаду породжуючи нейтрино, які, у свою чергу, вирушають у 730-кілометрову подорож крізь земну товщу до лабораторії у тунелі Гран-Сассо (Італія), де їх зустрічає детектор.

У листопаді минулого року експеримент повторили, і швидкість нейтрино знову виявилася вищою за швидкість світла.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1049 | Додав: adminA | Теги: Спростувати теорію Енштейна науковц | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]