Вт, 2024-04-23, 08:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:09
США не до вподоби, що Москва тягне Україну до квазірадянщини
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
США повинні більш активно реагувати на намагання Росії повернути Україну у свій геополітичний і економічний табір. Про це у своїй статті для The Washington Times пише адмірал американського флоту у відставці Джеймс Лайонс, який був командувачем Тихоокеанского флоту США і головним військовим представником США в ООН, передає Тиждень.ua.

"…Москва використовує кожну можливість, щоб силою втягнути Україну назад у свій геополітичний і економічний табір. Маневри в Чорному морі і економічний тиск на Київ – з того ж розряду", - пише Лайонс.

"Як і очікувалося, реакція адміністрації Барака Обами на стратегічну ініціативу Москви була пасивною. Нещодавнє скасування президентом Обамою балістичної протиракетної оборони НАТО в Європі може бути ще одним свідченням "гнучкості", яку він пообіцяв президенту Росії Дмитру Медведєву восени 2012 року. Замість того, щоб зосередитись на зусиллях Росії поглинути Україну, Державний департамент США на ділі, якщо просто не на словах зробив пріоритетом тиск на Київ щодо питань демократії, прав людини та верховенства права, де справді є проблеми, але за станом яких Україна на голову вища за путінську Росію. Основною з цих вимог є звільнення колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, засудженої до семи років ув’язнення за укладення невигідної угоди з росіянами", - зазначає він.

"Внутрішні проблеми України є важливим питанням. Але в умовах триваючих провокацій з боку Москви адміністрація Обами мала би змінити порядок своїх пріоритетів. Дозволити Москві затягнути Україну у відроджені квазірадянські відносини - не в інтересах США", - переконаний Лайонс.

Американський експерт: Угода про асоціацію стане для України лише початком складного шляху

Навіть після підписання Угоди про асоціацію, ЄС уважно слідкуватиме за ситуацією в Україні. Про це у своїй колонці для CNN пише Метью Роджанскі, директор Програми з Росії та Євразії Фонду Карнеґі.

"Навіть якщо Угоду про асоціацію буде підписано, керівництво України не повинно мати жодних ілюзій стосовно проблем, з якими вони стикаються. Контроль і критика ситуації з правами людини і демократією в Україні, безсумнівно, продовжаться. Тимошенко, чи то в тюрмі, чи то вже за її межами, і далі залишатиметься символічним та духовним лідером опозиції, а її важке випробування служитиме громовідводом для міжнародного втручання в українську внутрішню політику. Більш того, українські посадовці виявлять, що незважаючи на величезні витрати і труднощі, пов’язані з завершенням Угоди про асоціацію, церемонія підписання у Вільнюсі це – лише початок", - пише експерт.

"Якщо Україна до листопада не продемонструє прогресу у розв'язанні проблем вибіркового правосуддя або з якоїсь іншої причини, перспективи, як свідчить нещодавня історія, є похмурими, і немає жодних причин сподіватись, що там, де дипломатія і співпраця провалились, успішними стануть більш суворе покарання та ізоляція", - вважає Роджанскі.

Зазначимо, посол США в Україні Джон Теффт, говорячи про перспективи українсько-американських відносин, підкреслив, що політика США щодо України поки що залишиться нинішньою.

"Якщо стоїть питання про політику, то політика США щодо України буде такою, якою вона є тепер", - сказав посол.

При цьому він додав: "Ця політика була нещодавно озвучена, коли була з візитом тут заступник держсекретаря США з політичних питань Венді Шерман - ми вважаємо доречними безпосередній діалог, безпосереднє спілкування з сьогоднішнім українським керівництвом".

Раніше посол США в Україні Джон Теффт заявив, що у США впевнені в "вибірковому переслідуванні" Тимошенко й Луценка і вважають за необхідне їх звільнити.

Проте варто зазначити, що екс-посол США в Україні Джон Гербст у своїй колонці у The New York Times висловив думку, що ЄС може запропонувати разом з підписанням Угоди про асоціацію з Україною запровадити санкції стосовно українських посадовців, причетних до ув’язнення екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко та порушень під час виборів до ВР.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 926 | Додав: adminA | Теги: квазірадянщина, Москва, США, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]